18842047_b.JPG

Vesti

14.08.2013. - 00:00

Sastanak državnog vrha sa predstavnicima Srba sa KiM

BEOGRAD - Nakon što je predsednik Srbije Tomislav Nikolić pozvao Srbe sa KiM da što pre odluče o izlasku na novembarske izbore, a držvni vrh preneo poruku da su statusno neutralni izbori najbolji put da ostvare svoja prava, predstavnici Srba sa severa Pokrajine odluku o izlasku najavljuju u narednim danima.

 
U razgovoru u Predsedništvu Srbije, u kojem je učestvovao i premijer Ivica Dačić, predsednik Nikolić je pozvao Srbe da odluku donesu što pre, jer, kako je rekao, "vreme prolazi i što danas ne uradimo o tome ćemo sutra da sanjamo".
 
U izjavi nakon sastanka savetnik predsednika Republike Marko Đurić potvrdio je da će država Srbija ostati uz svoje sunarodnike na Kosovu bez obzira kakvu odluku donesu, ali je istakao da formiranje statusno neutralnih opština na KiM treba da bude način na koji ćemo se kao država i narod boriti za naše interese.
 
On je naglasio da neće proći nijedan detalj koji bi mogao da prejudicira nezavisnost, odnosno da Srbija neće dozvoliti da se na bilo koji način prekrši statusna neutralnost izbora, ali da veruje da to neće dozvoliti ni EU, jer to garantuje i briselski sporazum.
 
Predsednik Srpskog nacionalnog veća Milan Ivanović, koji se novinarima obratio nakon sastanka u ime Srba sa severa KiM, nije danas bio u prilici da prenese njihov konačan stav o učešću na novembarskim izborima, najavio je odluku u narednim danima, ali nije želeo da odgovori da li su Srbi bliže bojkotu ili izlasku na izbore.
 
Ivanović je rekao da su im stavoti državnog rukovodstva jasni zbog čega su zaključili da u najkraćem periodu izađu s definitivnim stavom, uz napomenu da im je želja da za taj stav imaju saglasnost najvećeg dela srpskog naroda na KiM.
 
Predsednik Srbije i premijer Ivica Dačić sastanak sa Srbima počeli su oko 11.30 sati u zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu.
 
U delegaciji Srba sa severa Kosova i Metohije bili su načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković, predsednici sve četiri opštine sa severa Kosova i predsednik Nacionalnog srpskog nacionalnog veća Milan Ivanović.
 
Sastanku su prisustvovali i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin, njegov zamenik Krstimir Pantić i savetnik predsednika Srbije Marko Đurić.
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).