Sastanak sa ministrom spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke

Vesti

23.04.2021. - 12:51

Sastanak sa ministrom spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke Hajkom Masom, sa kojim je razgovarao o ekonomskoj saradnji, procesu evrointegracija Srbije, nastavku borbe protiv pandemije KOVID-19 i izazovima u procesu masovne vakcinacije, o Kosovu i Metohiji, ali i o situaciji u regionu.

Sastanak sa ministrom spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„Srbija ima najtešnje ekonomske odnose sa Nemačkom i ubeljivo najveću trovinsku razmenu, koja je rasla i u vreme pandemije korona virusa prošle godine. Ne postoji nijedan spoljni partner koji nam je u ekonomskom smislu važan kao Nemačka", rekao je predsednik Vučić u svom obraćanju nakon sastanka. On je naveo da je prošle godine, u vreme pandemije, zabeležen rast trgovinske razmene, što nije slučaj ni sa jednom drugom zemljom. 
 
Predsednik Vučić je istakao da je Srbija između 2010. i 2020. godine čak za 2,5 puta uvećala trgovinsku razmenu sa Nemačkom, a za 2,9 puta povećala izvoz i dodao da je pre nekoliko godina ukupan broj zaposlenih u nemačkim kompanijama u Srbiji bio 17.000, a danas je veći od 70.000.
 
"To su ozbiljne kompanije, bilo velike ili porodične. One menjaju i svest naših ljudi, postajemo odgovorniji, marljiviji, a to donosi novu vrednost", rekao je predsednik Vučić i naglasio da je poseta nemačkog ministra spoljnih poslova Srbiji potvrda značaja političkog dijaloga i unapređenja bilateralne saradnje Srbije i Nemačke. 
 
Sastanak sa ministrom spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je zahvalio ministru Masu i Nemačkoj na podršci Srbiji u procesu evrointegracija, dodajući da je na sastanku bilo reči o vladavini prava i usklađenosti spoljne politike Srbije sa EU. On je ukazao na određene probleme sa kojima se Srbija suočava i na stvari koje su drugačije postavljene u našoj spoljnoj politici, ali je istakao da ćemo, u svim pitanjima  u kojima to ne ugrožava najvitalnije srpske državne i nacionalne interese, gledati da postižemo što je moguće veću saglasanost sa zemljama EU.
 
"Za nas je saradnja sa Nemačkom od presudnog značaja i verujem da može da bude još veća i značajnija. Za nas ne postoji veći i značajniji partner na nivou EU", rekao je predsednik Vučić. On je istakao da će Srbija u regionu imati apsolutno konstruktivnu ulogu i da ćemo čuvati mir.
 
"Nismo zainteresovani za teritorije drugih, već za saradnju u oblastima kulture, sporta, ekonomije. Naš cilj je snažna, ekonomski jaka i uspešna Srbija. To je od presudnog značaja", naglasio je predsednik Vučić i dodao da je potrebno i  da gradimo mir sa Albancima, jer je izvesno da će Srbi i Albanci biti dve najveće nacije u narednih 100 godina. 
 
Sastanak sa ministrom spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Srbija ne traži izvinjavajući razlog da odbija dolazak do kompromisa, već smatra da zamrznuti konflikt nije najbolje rešenje jer uvek neko može da ga odmrzne. Suština napretka je u miru", poručio je predsednik Vučić i istakao da je važno da se ispune svi sporazumi koji su potpisani, pre svega Briselski, i da se uspostavi ZSO. On je zahvalio ministru Masu, ali i nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, za svu pomoć i podršku razvoju Srbije u svim oblastima. 
 
„Hvala vam na tome. Mi ćemo se truditi da, čuvajući stabilnost i radeći marljivo u budućnosti, pokažemo da zaslužujemo članstvo u EU", naglasio je predsednik Vučić. 
 
Ministar spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke Hajko Mas istakao je da je svestan činjenice da proces normalizacije odnosa sa Prištinom nije lak, ali smatra da on doprinosi i razvoju ekonomije.
 
Sastanak sa ministrom spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Srbija i zemlje u njenom okruženju imaju takav ekonomski potencijal i bogatstvo kulture, to su resursi koje treba iskoristiti za dobrobit ljudi u regionu, ali i u Evropi", poručio je ministar Mas i dodao da svaka država na Zapadnom Balkanu sama određuje brzinu pridruživanja EU i da je za to potreban reformski napor na nacionalnom nivou, pre svega u glavnim oblastima kao što su vladavina prava i borba protiv korupcije. On je rekao i da se može videti koliko je Srbija uspešna u sprovođenju vakcinacije stanovništva. 
 
"To se intenzivno prati i u EU. Što smo uspešniji u vakcinaciji, biće lakši povratak normalnom životu. Smatram da je to prekretnica u zajedničkoj borbi protiv ovog virusa. Mi smo ubeđeni da možemo pobediti krizu samo ako imamo pravednu raspodelu vakcina širom sveta i ne treba to spojiti sa političkom poslušnošću", naglasio je ministar Mas i naveo da sredstva od 12 milijardi evra, koliko iznosi paket pomoći EU za region, treba dobro iskoristiti za ekonomsko osnaživanje regiona, Srbije i Unije. 
 
Beograd,
23. april 2021. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).