Sastanak sa novoizabranim srpskim članom Predsedništva BiH i novoizabranim predsednikom Republike Srpske

Vesti

24.11.2022. - 13:11

Sastanak sa novoizabranim srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine i novoizabranim predsednikom Republike Srpske

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas novoizabranog srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Željku Cvijanović i novoizabranog predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, sa kojima je razgovarao o problemima koji postoje u regionu, infrastrukturnim projektima i gradnji puteva, ali i izgradnji memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini – Jasenovac.

Sastanak sa novoizabranim srpskim članom Predsedništva BiH i novoizabranim predsednikom Republike Srpske

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Zahvalan sam oboma na veoma plodotvornoj i dobroj saradnji u prethodnom periodu. Danas smo razgovarali o našim obavezama i svemu što nas čeka u narednom periodu. Govorili smo o problemima koji postoje u regionu, a upoznao sam ih i sa situacijom na Kosovu i Metohiji i razgovorima koje smo noćas imali sa Briselom, ali smo razgovarali i o drugim važnim projektima", naveo je predsednik Vučić i dodao da su razmotrili političku situaciju i dodatno usaglasili stavove koji postoje između Republike Srbije i Republike Srpske. On je preneo i da su dogovorili da će već ove nedelje da formiraju tim koji će činiti predstavnici Republike Srpske i Republike Srbije. 
 
"Konkretizovali smo ideju o izgradnji memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini – Jasenovac i bićemo spremni da uložimo desetine miliona evra, dakle, veliki novac. Smatramo to jednom od najvažnijih stvari koju bismo mogli zajednički da uradimo", naglasio je predsednik Vučić i dodao da je dogovor da Srbija učestvuje sa 80 odsto finansijskih sredstava. On je istakao da su govorili i o infrastrukturnim projektima, o projektu izgradnje auto-puta Rača–Bijeljina, koji već sada finansiramo značajnim sredstvima. 
 
Sastanak sa novoizabranim srpskim članom Predsedništva BiH i novoizabranim predsednikom Republike Srpske

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Sada je veoma teško za sve nas da o tome govorimo zbog povećanja troškova izgradnje, povećanja cena repromaterijala, ali naše opredeljenje ostaje i pokušavamo da u svim projektima ostanemo i opstanemo onako kako smo planirali", objasnio je predsednik Vučić i naveo da je bilo reči i o podršci koju bi Srbija trebalo da pruži za više opština u BiH. 
 
"Reč je o Drvaru, Kostajnici, Dubici, Nevesinju. Predsednik Dodik je predložio još jednu opštinu. Dovorili smo i da radimo Dom zdravlja u Srpcu. Razgovarali smo i o Trebinju, i o aerodromu, i o Buk Bijeli, i o mnogim drugim projektima i verujem da će ljudi iz Republike Srpske uspeti da nađu zajednički jezik sa institucijama Bosne i Hercegovine, da konačno možemo da krenemo u velike investicije", rekao je predsednik Vučić i dodao da Srbija ima sve veću trgovinsku razmenu sa Bosnom i Hercegovinom, koja je šesti spoljnotrgovinski partner naše zemlje, a da se mi približavamo tome da njima budemo prvi partner. 
 
"Želim da zahvalim narodu u Republici Srpskoj na tome što su uvek i u svakom trenutku uz svoju Srbiju, što brinu o nama makar onoliko koliko mi brinemo o Srpskoj", poručio je predsednik Vučić.  
 
Sastanak sa novoizabranim srpskim članom Predsedništva BiH i novoizabranim predsednikom Republike Srpske

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović prenela je da su razgovarali o temama važnim za bilateralne odnose, kao i o razvoju zajedničkih projekata. Ona je poručila da ih na novim pozicijama, na kojima se nalaze posle izbora, čekaju veliki izazovi, te da bi ona lično želela da sa funkcije srpskog člana Predsedništva BiH doprinese da odnosi dve države budu bolji. 
 
"Da li će tako nešto da se desi, to zavisi i od drugih, ne samo od mene, ali evo - želela bih da iz faze gde imamo svađalački odnos u okviru Bosne i Hercegovine prema spoljnom svetu i okruženju, počnemo da izlazimo na put da sagledamo benefite određenih projekata, a ne da oni služe samo kao način blokiranja", rekla je srpski član Predsedništva BiH i pozdravila ideju za sprovođenje zajedničkih aktivnosti, te naglasila da je Srbija važan partner za sve strateške projekte. 
 
Sastanak sa novoizabranim srpskim članom Predsedništva BiH i novoizabranim predsednikom Republike Srpske

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik zahvalio je predsedniku Vučiću na podršci koju Republika Srbija daje Republici Srpskoj i naglasio da je bitno da se nastavi saradnja na projektima, te istakao da će raditi na vrednosnoj integraciji kroz obrazovanje i kulturu.  
 
"Dogovorili smo se da nakon forimiranja Vlade Republike Srpske, u prvoj sedmici decembra, bude održana zajednička sednica Vlada Srbije i RS“, najavio je predsednik Republike Srpske i dodao da situacija u Bosni i Hercegovini nije rešena ovim izborima, jer postoji pat pozicija koja je teško rešiva, a čija je suština, kako je naveo, u "blokadama iz političkog Sarajeva" za sve projekte. 
 
Beograd,
24. novembar 2022. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).