Sastanak sa predsednikom Odbora Bundestaga za evropske poslove Ginterom Krihbaumom

Vesti

11.05.2018. - 19:56

Sastanak sa predsednikom Odbora Bundestaga za evropske poslove

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Odbora Bundestaga za evropske poslove Ginterom Krihbaumom.

Predsednik Vučić je, nakon sastanka, naglasio da je najveći deo razgovora bio posvećen odnosima Beograda i Prištine i  istakao da je Srbija za kompromis i da želi da razgovara, te da je nemačkom poslaniku ukazao da je Srbija ispunila sve obaveze sporazuma iz Brisela, a Priština nije onu jednu koju je preuzela.
 
Predsednik Srbije je rekao da je sa Krihbaumom postigao visoku saglasnost o tome koliko je važno imati stabilnost i mir u regionu.
 
"Imali smo dug razgovor danas, a teme su bile i bilateralni odnosi. Konstatovali smo da su na izuzetno visokom nivou. Konstatovali smo da je sve više nemačkih kompanija koje dolaze u Srbiju, da danas 45.000 ljudi u Srbiji radi u nemačkim kompanijama, da dodatnim reformama možemo da privučemo još nemačkih investicija", rekao je predsednik Vučić i dodao da je Nemačka najvažniji spoljnotrgovinski partner Srbije.
 
Predsednik Vučić je najavio da uskoro putuje u Dizeldorf, u pokrajinu Severnu Rajnu Vestfaliju, gde će razgovarati sa investitorima i predstaviti mogućnosti za ulaganja u Srbiji. To je, kako je objasnio, četvrta nemačka pokrajina po broju investitora koji dolaze u Srbiju.
 
Ginter Krihbaum je izjavio da će svaka zemlja u regionu biti ocenjivana u skladu sa svojim napretkom.
 
"To je princip sopstvenog napretka u EU i tu nema ustupaka", podvukao je Kirhbaum.
 
Kad je reč o Srbiji, iako imamo otvorena poglavlja, on  ističe da  je odlučujući broj poglavlja koja se zatvaraju, jer označavaju da su pregvori završeni, zakoni usvojeni i da se primenjuju.
 
"Za Srbiju je put do EU dalek i to svi znamo, ali na tom putu niste sami, imate podršku Nemačke", rekao je Ginter Krihbaum i ocenio današnje razgovore  kao konstruktivne, prijateljske i veoma bliske, o čemu svedoče česti susreti predsednika Vučića i nemačke kancelarke.
 
Kako je objasnio, ne samo da ima mnogo nemačkih kompanija koje rade u Srbiji, već su one zadovoljne uslovima, radnom snagom, poslovanjem i zato će ih doći još više.
 
"Budućnost celog regiona, siguran sam u to,  biće u EU", zaključio je nemački poslanik.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).