Sastanak sa predstavnicima kineske građevinske kompanije "Power Construction Corporation of China Limited"

Vesti

12.11.2021. - 12:23

Sastanak sa predstavnicima kineske građevinske kompanije "Power Construction Corporation of China Limited"

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predstavnicima kineske građevinske kompanije Power Construction Corporation of China Limited. Nakon sastanka potpisan je Komercijalni ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji pristupne saobraćajnice Gornji Milanovac - petlja Takovo, kao i Okvirni sporazum o realizaciji projekata izgradnje obilaznica oko Požege, Užica, Loznice i tunela ispod prevoja Kadinjača. Ugovor i sporazum potpisali su predstavnici Vlade Republike Srbije, Javnog preduzeća Putevi Srbije i kompanije Power Construction Corporation of China Limited

Sastanak sa predstavnicima kineske građevinske kompanije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je rekao da ovi ugovori znače brigu o ljudima u Užicu, Loznici, Požegi i Gornjem Milanovcu, mnogo manje zagađenosti, ali i da će država prvi put izdvojiti tako veliki novac za građane u ovim opštinama i gradovima i za rešavanje njihovih saobraćajnih problema. On je dodao da bi obilaznica oko Gornjeg Milanovca trebalo da bude završena 2023. godine, a u prvom kvartalu 2024. godine i obilaznice oko Užica, Požege i Loznice, dok će do 2025. godine da se završi tunel ispod Kadinjače, jer je to veliki i komplikovan projekat, od presudnog značaja za zapadnu Srbiju. 
 
Sastanak sa predstavnicima kineske građevinske kompanije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je naglasio da ovi projekti pokazuju koliko država brine i o građanima van Beograda, Novog Sada i drugih velikih gradova. 
 
"Čovek koji premeće planine počinje sa premetanjem kamenčića, kaže drevna kineska poslovica. Mi smo kamen po kamen krenuli da gradimo našu Srbiju i da napredujemo, čini mi se, i brže nego što smo sami očekivali i nadali se pre nekoliko godina", istakao je predsednik Vučić i najavio da će uskoro biti potpisan i komercijalni ugovor za gradnju obilaznice oko Kragujevca, kao i da bi za nekoliko nedelje mogla da bude završena i otvorena deonica auto-puta Miloš Veliki od Preljine do Pakovraće, u dužini od 11 kilometara. 
 
Sastanak sa predstavnicima kineske građevinske kompanije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Ambasadorka NR Kine Čen Bo čestitala je svima na potpisivanju ugovora. 
 
„Zahvalila bih predsedniku Vučiću što uvek pridaje veliku pažnju saradnji Kine i Srbije. Ovi putevi imaju veliki značaj za lokalni ekonomski razvoj“, ocenila je kineska ambasadorka. 
 
Beograd,
12. novembar 2021. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).