tan2017-11-7_83518459_0.jpg

Vesti

07.11.2017. - 09:49

Sastanak sa predstavnicima misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF)

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predstavnicima Misije Međunarodnog monetarnog fonda, povodom osme, završne revizije tekućeg trogodišnjeg aranžmana sa Srbijom.

Tokom sastanka razgovaralo se o stanju javnih finansija, reformama javnih preduzeća i javnog sektora, okviru budžeta za 2018. godinu, kao i o uslovima za sklapanje novog aranžmana sa MMF-om, koji ne bi uključivao pozajmicu.

Predsednik Vučić i šef misije MMF Džejms Ruf naglasili su da je Srbija napravila ozbiljan posao tokom provođenja aranžmana sa MMF-om, a predsednik Vučić je izrazio nadu da će MMF ostati prisutan u Srbiji i po okončanju tekućeg aranžmana.

„Nastavlja se jak ekonomski napredak. Bez obzira na privremeno usporavanje prouzrokovano sušom, smetnjama u proizvodnji električne energije, predviđene ekonomske aktivnosti ostaju snažne, podržane jakim rastom izvoza, jačanjem potrošnje i ulaganjima. Uslovi tržišta rada nastavljaju da se poboljšavaju uz otvaranje novih radnih mesta u privatnom sektoru i značajnim padom nezaposlenosti. Projektujemo realni rast BDP-a od 2 posto u 2017. i 3,5 procenata u 2018. godini“, istakli su predstavnici MMF-a, koji je predvodio Džejms Ruf.

Oni su naglasili i da se nastavlja značajan fiskalni učinak, koji je iznad očekivanog. Stopa javnog duga spustila se za više od 10 posto u odnosu na 2015. godinu kad je bila na vrhuncu.

Dogovoreni su i ključni parametri budžeta za 2018. godinu. Prioritet je da se očuvaju teško stečena fiskalna dostignuća, uz podršku inicijativama koje podstiču rast, kao što je uvećanje javnih investicija i smanjenje poreskih opterećenja na plate, za radnike sa niskim primanjima.

Preostale strukturne nedostatke u javnom sektoru trebalo bi rešavati tako što će se u potpunosti primenjivati reformska agenda, a pozdravljena je nedavna privatizacija Galenike, kao i poboljšanja na listama za ocenu kvaliteta poslovnog okruženja, što će neminovno dovesti do rasta privatnog sektora.

Tekući aranžman iz predostrožnosti u vrednosti od 1,2 milijarde evra ističe u februaru 2018. godine.

VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE.

Beograd,
07. novembar 2017.

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).