caba0716.jpg

Vesti

10.04.2014. - 19:36

Širenje saradnje Emirata i Srbije

BEOGRAD - Novoimenovani ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Đuma Rašid Sejf Zajed Al Daheri predao je danas akreditivna pisma predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, koji je tom prilikom ocenio da će otvaranje Ambasade UAE u Beogradu dodatno podstaći jačanje naših prijateljskih odnosa.

"Uveravam Vas da neću štedeti napora u daljem unapređenju prijateljskih odnosa i saradnje između naših zemalja u svim sferama", rekao je ambasador Al Daheri uručujući akreditivna pisma predsedniku Nikoliću.

 

Novoimenovani ambasador UAE je, takođe, izrazio nadu da će u ostvarivanju tog plemenitog cilja imati podršku predsednika Srbije i srpske vlade.

 

Izrazivši zadovoljstvo što je imenovan za ambasadora u Srbiji sa kojom njegova zemlja, kako je rekao, ima snažne prijateljske veze, Al Daheri je preneo predsedniku Nikoliću i prijateljskom narodu Srbije tople pozdrave predsednika UAE šeika Kalife Bin Zajeda Al Nahjana i svog naroda koji "veoma poštuju i cene srpski narod".

 

"Svedoci smo intenzivnog unapređenja bilateralnih odnosa između naše dve zemlje u svim oblastima saradnje, a posebno na planu ekonomije", rekao je predsednik Nikolić poželevši dobrodošlicu novoimenovanom ambasadoru UAE u Beogradu.

 

Nikolić je podsetio da je u proteklih godinu dana realizovano ili dogovoreno više investicija UAE u srpsku privredu, dok su između dve zemlje potpisani važni međudržavni sporazumi.

 

Oblasti u kojima postoji potencijal za produbljivanje saradnje su brojne, rekao je predsednik Srbije, navodeći među njima poljoprivredu, energetiku, avio saobraćaj, građevinarstvo, informaciono-komunikacione tehnologije i turizam.

"Otvaranje Ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata u Beogradu, kao što je i Republika Srbija prethodne godine otvorila svoje diplomatsko predstavništvo u Abu Dabiju, pružiće dodatni podsticaj jačanju naših prijateljskih odnosa", istakao je Nikolić.

 

Bilateralni odnosi između Srbije i UAE, u kojima nema otvorenih pitanja, predstavljaju primer iskrenih i dobronamernih odnosa, kazao je predsednik Nikolić i izrazio ubeđenje da ćemo u narednom periodu nastaviti da ih unapređujemo.

"Posebno smo zahvalni zbog zajma koji je Vlada Emirata Abu Dabi pod veoma povoljnim uslovima odobrila Vladi Republike Srbije, a koji će u značajnoj meri doprineti razvoju naše zemlje", naglasio je Nikolić.

 

On je izrazio uvrenje da će novoimenovani ambasador UAE učiniti sve sa svoje strane da se očuvaju postojeći i dalje unaprede svi oblici saradnje od obostranog interesa, uveravajući ga, istovremeno, da će sa srpske strane imati svu potrebnu pomoć, gostoprimstvo i podršku tokom svoje misije.

 

Predsednik Nikolić je, takođe, predsedniku UAE šeiku Kalifi bin Zajedu Al Nahjanu i prijateljskom narodu te zemlje uputio srdačne pozdrave i najlepše želje za budući prosperitet zemlje.

 

Vlada Srbije je početkom marta 2013. godine donela odluku o davanju saglasnosti za otvaranje Ambasade UAE u Beogradu, a početkom februara prošle godine donela je odluku o otvaranju Ambasade Srbije u UAE.

 

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije tada je navedeno da je ta odluka rezultat zajedničke vizije Beograda i Abu Dabija o potrebi jačanja međusobnih veza, političke i pre svega ekonomske saradnje.

 

Pre toga su diplomatski odnosi Beograda i Abu Dabija funkcionisali na nerezidencijalnoj osnovi, preko Ambasade RS u Kairu, odnosno Ambasade UAE u Rimu.

 

Republika Srbija i Ujedinjeni Arapski Emirati uspostavili su diplomatske odnose 21. marta 2007. godine.

 

 

foto Tanjug/S. Radovanović

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).