nikolic02.jpg

Vesti

23.06.2013. - 13:11

Srbija će uvek biti uz Srbe iz BiH

TREBINjE - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je u Trebinju da će Srbija uvek biti uz Srbe iz Bosne i Hercegovine i da ima istorijsku ulogu da pomogne svim državama u kojima živi srpski narod i učini sve što može kako bi se dostigao standard Evropske unije.

 
Predsednik Srbije je, po uručenju Povelje počasnog građanina Trebinja, rekao da je Srbija za godina dana puno toga učinila da bi dobila pregovore sa EU.
"Videli ste šta smo sve uradili da bismo dobili pregovore sa EU. Niko to nije očekivao za godinu dana. Uradili smo bolne poteze ali mislim da to uz kafetin može da prođe. Zna narod zbog čega to radimo. Oni koji se protive tome što radimo nisu snažni u Srbiji. Ne sme da se zaustavlja lokomotiva koja kreće. Ko god pred nju stane biće zgažen. I ta srpska lokomotiva mora da krene", kazao je Nikolić.
 
Predsednik Srbije je dodao: "Čim podignemo Srbiju i vi ćete se dići s nama."
 
Prema njegovim rečima, matica Srba nije Srbija srpskoj Bosni i Hercegovini, već obratno.
"Prihvatili smo da postoji Bosna i Hercegovina i Srbija ne čini nijedan potez da ne bi upropastila šanse Bosne i Hercegovine. A kakve su, vidite i sami. Čupajte se i privredno i ekonomski. Srbija vam je pravi oslonac i dobro ste to izabrali", rekao je Nikolić.
 
Predsedik Srbije poručio je i da će Srbija uvek biti uz Srbe iz Bosne i Hercegovine.
"Samo da mi još malo sredimo stvari u Srbiji, da lopove strpamo u zatvore, a poštene ljude da nateramo da rade još malo bolje, a onda će uz taj veliki brod i vaš brodić da nađe sigurnu luku. Čim podignemo Srbiju i vi ćete se dići s nama", istakao je Nikolić.
 
On je naveo i da Srbija ima istorijsku ulogu da pomogne svim državama u kojima živi srpski narod i da učini sve što može kako bi se dostigao standard Evropske unije.
 
Predsednik Srbije je pozvao na pomirenje i istakao važnost saradnje sa drugim državama, pa čak i sa onima s kojima u prošlosti nije bilo dobrih odnosa.
"Mi smo skolopili prijateljstvo sa svim državama bivše Jugoslavije", ukazao je predsednik i najavio da će za tri dana sa mađarskim predsednikom otkriti dva spomenika na teritoriji Vojvodine.
"Jedan on da se pokloni Srbima koje su pobili Mađari, jedan ja da se poklonim Mađarima koje su pobili Srbi. Znam šta su radili, ali hoćemo li takoda živimo narednih trista godina. Hajde da živimo za danas i za sutra, a ono od juče da nas opominje i da nas uči", zaključio je Nikolić.
 
 
On je istakao da dobijanje Povelje počasnog građanina za njega ima veliki emotivni značaj jer je u tom gradu, kako je rekao, proveo prve najlepše tri godine braka sa suprugom Dragicom, radio dan i noć i stekao mnogo dobrih prijatelja.
"Obuzet sam velikim emocijama. Ovu povelju ću da nosim na leđima i ona ne sme da me savije. Moraću za svoje Trebinje da uradim nešto što do sada niko iz Srbije nije uradio", rekao je Nikolić.
 
Predsednik Srbije je situaciju u Trebinju, ali i celoj Hercegovini ocenio kao lošu jer se stanovništvo svelo na nekoliko desetina hiljada, i poručio da će svim investitorima preporučiti da ulažu u Trebinje.
"Moram da vam obećam, investitori koji dolaze kod mene koji se raspituju kako može da se investira u Srbiju, od sada će imati još jedniu destinaciju - Hercegovinu, Trebinje i ostale gradove", kazao je Nikolić.
 
On je dodao da neće mnogo da obećava, ali da će "uz onoliku Srbiju i onoliko naših ljudi svuda po svetu" imati vremena i mogućnosti i ljubavi prema Hercegovini i Trebinju i da će pomoći koliko god može.
"Videćemo se sledeće godine na jednoj sednici da vam kažem šta sam za vas uradio, a da vi kažete jeste li zadovoljni ili niste", rekao je Nikolić.
 
Nikoliću je povelju počasnog građanina u gradskoj skupštini uručio gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević zbog, kako je navedeno na povelji, ukupnog doprinosa jedinstvu srpskog naroda, promociji, poštovanju Trebinja, kao i podršci tom gradu.
 
Prema Vučurevićevim rečima, Nikolić je svojim ponašanjem prema Trebinju, njegovim građanima i celom srpskom narodu zaslužio povelju.
"Povelju koju smo vam dodelili ne shvatam kao puki administrativni akt, već kao priznanje za sve dobro što ste učinili za srpski narod. Nadam se da će vaša poseta doprineti produbljivanju i poboljšanju bratskih odnosa i da će srpski narod, vođen mudrom politikom, obezbediti prosperitet", kazao je Vučurević.
 
On je rekao da je Nikolić šesta ličnost u istoriji tog grada koja je dobila povelju počasnog građanina, da ona predstavlja nepodeljenu volju svih žitelja Trebinja i da veruje da će ona biti na dobrobit svih.
 
Posle ceremonije uručivanja Povelje Nikolić i Vučurević obratili su se građanima Trebinja na Trgu slobode gde je u čast predsednika Srbije priređen kulturno-umetnički program.
 
Nakon pesama "Tamo daleko" i "Ovo je Srbija", u izvedbi hora "Tribuna", Nikolić je građanima poručio da mu je srce u Trebinju i da će tako ostati zauvek.
"Meni Drina ne razdvaja želju da srpski narod živi pođednako dobro sa njene obe strane.Smatram da nam samo fale mostovi a da smo mi jedno. Ja ću da gradim te mostove. Meni je srce u Trebinju i tako će ostati zauvek", poručio je Nikolić.
 
Tokom obraćanja predsednika Srbije iz publike, koja je zdušno pozdravila Nikolića, u nekoliko navrata začuli su se uzvici "Kosovo je Srbija" i "Idemo na Kosovo".
Kulturno-umetnički program završen je nastupima učenika trebinjske Muzičke škole, GKUD "Nagorkinje" i "Alat" koji su pevali tradicionalne srpske pesme i izveli splet igara iz Srbije i Hercegovine.
 
Po završetku programa Nikolić je položio venac na spomenik palim borcima od 1991. do 1996, a zatim u Muzeju Hercegovine otvorio izložbu "Jovan Dučić u diplomatiji".
 
Nakon obilaska izložbe predsednik Srbije je u Muzeju Hercegovine, na sastanku zatvorenim za javnost, razgovarao sa predsedavajućim predsedništva Bosne i Hercegovine Nebojšom Radmanovićem.
 
Kako je predviđeno, posetu Trebinju Nikolić će završiti obilaskom manastira Hercegovačka Gračanica na brdu Crkvina.
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).