Tan2013-9-9_105036509_1.jpg

Vesti

09.09.2013. - 16:26

Srbija će voditi OEBS nepristrasno i objektivno

BEOGRAD - Predsednik Tomislav Nikolić izjavio je danas da će Srbija biti u prilici da pruži konkretan i konstruktivan doprinos jačanju OEBS-a, da je pokazala spremnost da u skorijoj budućnosti preuzme predsedavanje tom organizacijom i poručio da će je voditi nepristrano i objektivno.

 
Nikolić je u obraćanju ambasadorima akreditovanim pri OEBS-u u Palati Srbija rekao da je uveren da je njihov dosadašnji boravak u Srbiji potvrdio i njihova očekivanja u pogledu naše spremnosti da u skoroj budućnosti preuzmemo predsedavanje OEBS.
"I do sada u svim regionalnim inicijativama na čijem je čelu bila Srbija je opravdala poverenje koje su joj partneri ukazali. Siguran sam da će dogovoreno i zajednički dobijeno konsekutivno predsedavanje OEBS-om prvo Švajcarske 2014, a potom i Srbije 2015, poslužiti kao primer i drugim članicama kako se uz zajedničku viziju i plan može uspešno sarađivati", rekao je Nikolić.
 
Prema njegovim rečima, dogovorom Srbije i Švajcarske prvi put u istoriji OEBS biće uspostavljen kontinuitet predsedavanja zasnovan na koordiniranom nastupu u osmišljavanju i sprovođenu aktivnosti.
 
On je dodao i da je posebno važno što je zajednički plan dve zemlje izrađen u otvorenim bilateralnim konsultacijama sa ostalim partnerima.
"Srbija će biti u prilici da pruži konkretan i konstruktivan doprinos jačanju OEBS-a posebno imajući u vidu da se 2015. obeležava 40. godišnjica usvajanja Helsinškog završnog akta, jednog od najvažnijih dokumenata OEBS", rekao je predsednik Srbije.
 
Naše predsedavanje, ukazao je Nikolić, otvoriće mogućnost da kreativnim i inovativnim pristupom ostvarimo uticaj na dugoročno strateško rešavanje pitanja od suštinskog značaja za aktuelno i buduće delovanje OEBS i afirmaciju izvornih načela te organizacije.
"Nastojaćemo da sa Švajcarskom i Ukrajinom, sadašnjim predsedavajućim, intenzivno radimo na izradi Mape puta Procesa Helsinki plus 40 koji bi trebalo da rezultira donošenjem nove strateške vizije delovanja OEBS čije je usvajanje predviđeno za 2015. - godinu srpskog predsedavanja", rekao je Nikolić i poručio:
"Uveravam vas da će Srbija organizaciju voditi nepristrasno i objektivno i da će u obzir uzimati stavove svih država učesnica".
 
On je u obraćanju ambasadorima rekao da se nada da će oni tokom posete Prištini i Bujanovcu biti u mogućnosti da se neposredno upoznaju sa konretnim rezultatima rada OEBS u Srbiji i dodao da mi na OEBS računamo i dalje kao na partnera u sprovođenju obe misije koje na ovi prostorima deluju - OMIS i OMIK.
"Projekti tih misija u okviru programa demokratizacije vladavine prava i ljudskih prava posebno na KiM, de okratizacije medija, kao i pomoći u delovanju policije za nas su od velike važnosti i mi ćemo kao i do sada biti pouzdan partner", rekao je predsednik.
 
Sa ambasadorima OEBS razgovarali su i pomoćnica ministra spoljnjih poslova Roksanda Ninčić i predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanovnić.
 
foto Tanjug, f. Krainčanić
 
Podeli

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.