86820.jpg

Vesti

12.03.2013. - 17:14

Srbija i Belorusija za mnogo bolju saradnju

MINSK - Srbija i Belorusija pokušaće da stvore osnovu za mnogo bolju saradnju nego do sada i da podignu odnose na najviši mogući nivo već ove godine, saglasili su se danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić i šef beloruske države Aleksander Lukašenko.

Predsednik Nikolić, koji je danas otpočeo dvodnevnu zvaničnu posetu Belorusiji, zahvalio je Lukašenku na mogućnosti da u prvoj godini svog mandata poseti Belorusiju i rekao da će pokušati da ispravi neke greške koje su, kako smatra, načinile prethodne administracije.

"Pokušaćemo da stvorimo osnovu za potpuno novi vid mnogo bolje saradnje nego do sada", istakao je predsednik Nikolić na zajedničkoj konferenciji za štampu posle sastanka sa beloruskim predsednikom.

 

On je napomenuo da posetom Belorusiji želi da pokaže da Srbija ostaje na istom putu na kakvom je već decenijama, "na putu saradnje sa celim svetom".

"Naša velika želja je da Srbija bude članica EU i ispunićemo sve ono što jedna država, suverena, samostalna i ponosna, može da ispuni", istakao je Nikolić, napomenuvši da "niko ne može da nam diktira ko su naši prijatelji u svetu".

 

On je istakao da "Belorusiju ubrajamo među svoje najveće prijatelje" i zahvalio Belorusima na podršci koju pružaju Srbiji u njenoj borbi za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta na Kosovu i Metohiji.

"Možete da računate na nas da, kao prijatelji, sarađujemo mnogo bolje kako bi naši narodi živeli mnogo bolje", poručio je predsednik Srbije.

 

Nikolić je podsetio da je Belorusija u najteže moguće vreme očuvala svoju industrijsku proizvodnju, skoro nultu stopu nezaposlenosti, a da je Srbija očuvala svoja prijateljstva, uticaj širom sveta, veoma obrazovane ljude, mnogo nauke koja čeka da bude primenjena.

"Mi to moramo da sastavimo u zajedničkim nastupima na trećim tržištima", ocenio je Nikolić, dodavši da "mi moramo da sarađujemo zato što je to želja našeg naroda, a ovde se i naše želje poklapaju sa željama naših naroda".

 

On je podsetio da su beloruski predstavnici često dolazili u Srbiju, čak i onda kada je srpskom narodu bilo jako teško, da su iskazali hrabrost i prkos kada su obišli Srbiju za vreme bombardovanja i da Srbija to neće zaboraviti.

"Naši privrednici, naše vlade, imaće i u vama i u meni čvrst oslonac i saradnike za što bolju saradnju", istakao je Nikolić.

 

Beloruski predsednik Lukašenko podvukao je istorijski značaj susreta sa Nikolićem u ovom trenutku, u kontekstu činjenice da je to prva poseta šefa srpske države Belorusiji u poslednjih 17 godina.

"Mislim da je u našim odnosima mnogo toga propušteno, ali predsednik Nikolić i ja smo puni odlučnosti i zalagaćemo se da se naši odnosi podignu na najviši mogući nivo i čak smo uvereni da ćemo već ove godine to moći da postignemo", rekao je Lukašenko.

 

On je naveo da su, tokom razgovora, određene konture narednih koraka i da je odlučeno da se na leto sretnu ministri spoljnih poslova koji će odrediti obrise zajedničke saradnje za sledeću godinu.

 

Prema njegovim rečima, za jesen je predviđen sastanak međuvladine komisije za trgovinsko-ekonomsku saradnju na kojoj bi već malo dublje bili razmotreni rezultati srpsko-beloruske saradnje do tada, a krajem ove ili početkom iduće godine sastala bi se dva predsednika kao "kontrolori" onoga što je urađeno od napravljenih dogovora.

"Mi smo Sloveni i sam gospod Bog nam je naložio u kom pravcu

treba da razvijamo odnose, posebno u humanitarnoj oblasti koja obuhvata i saradnju u oblasti kulture, obrazovanja, zdravstva i, naravno, u razvoju sporta", rekao je Lukašenko. 

 

On je zahvalio Nikoliću na hrabrosti koju je pokazao time što je u ovakvoj situaciji došao u Belorusiju.

 

Predsednika Srbije na aerodromu je uz najviše državne počasti dočekao ministar spoljnih poslova Vladimir Makei, a u okviru posete predviđeni su još susreti sa predsednikom Vlade Belorusije Mihailom Mjasnikovičem, predsednikom Republičkog veća Nacionalne skupštine Belorusije Anatolijem Rubinovim i zamenikom predsednika Predstavničkog doma Nacionalne skupštine Belorusije Viktorom Guminskim.

 

Takođe, predviđen je i susret sa beloruskim privrednicima, kao i potpisivanje više sporazuma. U srpskoj delegaciji je i šef srpske diplomatije Ivan Mrkić, kao i ministar kulture i informisanja Bratislav Petković.

 

Ministar Mrkić potpisaće dva dokumenta: sporazum dve vlade o saradnji u borbi protiv organizovanog kriminala i ugovor o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima, dok će ministar Petković sa ministrom informisanja Belorusije Nikolajem Pantelejem potpisati memorandum o saradnji u oblasti informisanja i izdavaštvu.

Podeli

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.