17_01_2013 t(1).jpg

Vesti

17.01.2013. - 00:00

Srbija i danas živi po principima Milanskog edikta

NIŠ - Patrijarh srpski Irinej i predsednik Srbije Tomislav Nikolić proglasili su 2013. godinom obeležavanja 1700 godina od Milanskog edikta s porukom predsednika da Srbija i danas živi po principima tog dokumenta.

"Srbiji je čast što se ova godina svetkuje u našoj zemlji. Srbija i danas živi po principima Milanskog edikta... Njeni građani imaju zagarantovanu slobodu veroispovesti ili pravo da slede i veruju bez uznemirivanja", poručio je Nikolić, u prepunoj sali Narodnog pozorišta u Nišu gde je održana prva svečanost povodom obeležavanja 1700 godina Milanskog edikta.

 

Citirajući delove Milanskog edikta, Nikolić je rekao da su poruke cara Konstantina aktuelne i svevremenske i da ih mi promovišemo kao opšte vrednosti čija principijelnost i humanost, na ponos čovečanstva, ostaju kroz vekove - kao putokazi i kao luč.

 

Predsednik je rekao da pred slovima Milanskog edikta svako treba da odgovori na pitanje "da li je dovoljno tolerantan".

"U tom svojevrsnom zakonu o ravnopravnosti hrišćanske vere prepoznajemo osnove ljudskih prava i sloboda uopšte koje su i danas aktuelne - sloboda izbora vere, pravo čoveka da je sledi i da veruje bez uznemiravanja. Pred slovima Milanskog edikta neka svako, bez obzira da li Gospodu služi kao pastir ili vernik i da li je uopšte verujući, makar u sebi odgovori - da li sam dovoljno tolerantan", naveo je Nikolić.

 

Patrijarh Irinej poručio je da je zahvaljujući caru Konstantinu, njegovim sledbenicima i njihovim delima Srbija bila, ali i danas jeste, organski deo one Evrope koja se ponosi hrišćanskim nasleđem, slobodom i visokim kulturnim dostignućima.

"Ovo slavlje večeras u Nišu i sva druga koja će biti u ovom gradu, ali i u Beogradu i drugim mestima u toku godine, pomoći će nam da se reči Milanskog edikta i danas, nakon 1700 godina, čuju i zazvuče savremeno, jer su nažalost, savremeni i progoni i stradanja širom sveta, u našem susedstvu, pa i kod nas, a naročito na Kosovu i Metohiji", rekao je patrijarh.

 

Patrijah je istakao da je proteklo vreme od 1700 godina, što je, kako je rekao, garancija da niko danas ne treba da se plaši "naše svete Crkve, jer je ona upravo nadahnuta ediktom, istrajna u neugrožavanju bilo čije slobode vere i savesti".

 

 

Istakavši da je pred nama veliki događaj, patrijarh je rekao da je to i prilika da se posle mnogo vekova upitamo:

"Šta je taj akt značio za Crkvu Hristovu, posle tri veka progona hrišćana u Rimskoj imperiji zbog toga što su propovedali blagu vest Svetog Jevanđelja i svedočili Hrista Vaskrsloga i što se nisu uklapali u sliku i poredak obogotvorenih imperatora."

 

On je poručio i da je Milanski edikt opšteljudska i opštecivilizacijska tekovina aktuelna u svakom vremenu, pa i u ovom našem.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).