Tan2013-11-13_134053299_8.jpg

Vesti

13.11.2013. - 15:54

Srbija i Rusija će uvek biti na istoj strani

BEOGRAD - Srbija i Rusija su uvek bile na istoj strani i tako će biti i ubuduće, poručio je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić uručivši odlikovanje ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu, koji je ranije danas sa ministrom odbrane Srbije Nebojšom Rodićem potpisao Sporazum o saradnji u oblasti odbrane.

 
Vojnu saradnju dve države treba unaprediti u što kraćem roku, poručili su ministri, nakon potpisivanja Sporazuma, koji, kako je istakao Rodić, posle 15 godina reguliše odnose između Vojske Srbije i Vojske Ruske federacije na novim osnovama.
 
Rodić je istakao da potpisivanje Sporazuma vodi ka zajedničkom cilju, odnosno očuvanju mira u svetu, i kada je reč o Vojsci Srbije, podrazumeva podizanje njene operativnosti, funkcionalnosti, fleksibilnosti, mobilnosti i respektabilnosti.
"Naš cilj je moderna i savremena vojska", poručio je Rodić.
 
On je dodao da današnji Sporazum predstavlja krovni dokument iz koga će proisteći ostali dokumenti o saradnji sa Ruskom federacijom.
"Ovo je prvi put posle 14 godina da ministar odbrane Ruske federacije posećuje Srbiju. To govori i o našem određenju za buduću saradnju", rekao je Rodić.
 
Ministar odbrane Ruske federacije ocenio je da je u poslednje vreme povećan kvalitet saradnje Rusije i Srbije, ali da treba još raditi na tome jer je u poslednje dve decenije on drastočno opao. Prema njegovim rečima, nakon potpisavanja današnjeg Sporazuma, u razmatranju su još tri sporazuma, od kojih je glavni o vojno-tehničkoj saradnji.
 
Šojgu je dodao da je danas sa Rodićem razgovarao o školovanju srpskih oficira u vojnim školama Rusije, o zajedničkim vežbama PVO i VO, o većoj saradnji Generalštaba dve države kao i proširenju saradnje kada je reč o PVO, VO i kopnenoj vojsci Rusije i Srbije.
"Nadam se da će u avgustu naredne godine srpske ekipe moći da učestvuju u takmičenju tenkista, što je kod nas već postala tradicija i na čemu učestvuje više zemalja", rekao je Šojgu.
 
 
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, kasnije danas je urucio Šojguu Orden srpske zastave prvog stepena za naročite zasluge u razvijanju međunarodnih odnosa i prijateljstva naroda Srbije i Rusije. Nikolić je naglasio da Srbija ima svoj put "jasan i opredeljen" i da je na tom putu potrebna pomoć celog sveta, ali da bi ga bilo teško izvesti da nije "ovakve Rusije - današnje Rusije".
"Danas vas odlikuje Srbija", rekao je Nikolić obraćajujući se ruskom zvaničniku.
 
Nikolić je Šojgua zamolio da prenese pozdrave predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i ruskom narodu i naglasio da su odnosi ušli u novu eru izgradnjom Južnog toka i kroz druge investicije. Nikolić je rekao da se nada da protiv uručenja ovog ordena neće imati nijednu reč da kažu ni oni koji, kazao je, budno motre da njemu lično nađu neku grešku.
 
Predsednik Srbije je rekao da su Srbija i Rusija uvek bolje sarađivale u ratu nego u miru i da je Šojgu taj način razmišljanja preokrenuo.
 
U mnogome je od vas zavisilo hoćemo li da uspostavimo mnogo dobre odnose i u miru, rekao je Nikolić obraćajući se ruskom ministru.
"Naša oružja su uvek dejstvovala zajedno", rekao je Nikolić i dodao da se nada da više u svetu neće dejstvovati nikakvo oružje.
"Ali Srbija samo jedno zna, Srbija i Rusija su uvek bilo na istoj strani, tako je bilo, tako će biti i ubuduće", poručio je Nikolić.
 
Zahvalivši se predsedniku Srbije za orden, Šojgu je istakao da smatra da mu je time ukazana velika čast. On se takođe Nikoliću zahvalio i za odnos koji izražava kada govori o prijateljstvu Rusije i Srbije koje ima viševekovne korene.
 
U obrazloženju za dodelu Ordena Šojguu, posebano se ističe njegov lični doprinos u pružanju svestrane materijalne pomoći i moralne podrške srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.
 
Navodi se i da je Šojgu svojim profesionalnim zalaganjem dao izuzetan doprinos unapređenju ukupnih bilateralnih odnosa, posebno eknomsko-trgovinske saradnje Srbije i Rusije.
"Posebno je važno istaći njegov licni doprinos naporima da se zaštiti i pruži svestrana materijalna pomoć i moralna podrška srpskom narodu na KiM kao i u realizciji pomoći i saradnji sa Srbijom u oblasti vanrednih situacija, poplava, požara i slično", navodi se u obrazlozenju.
 
Sa ministrom odbrane Ruske federacije ranije danas se sreo i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić. Teme razgovora bile su nastavak bilateralne saradnje dve zemlje, potreba poboljšanja ekonomske saradnje, investicije u razvoj privrede u Srbiji, situacija na Kosovu i Metohiji, kao i rezultati nedavno održanih izbora.
 
Šojgu je istakao da će Rusija podržavati politiku Vlade Srbije i teritorijalni integritet Republike Srbije.
Vučić je tokom razgovora naglasio da Srbija poštuje svoj Ustav i skupštinsku Deklaraciju o vojnoj neutralnosti. Dogovoreno je i jačanje saradnje u oblasti bezbednosti, vojno-tehničkoj saradnji i modernizaciji srpske vojske.
 
Šojgu je Vučića obavestio o procesu modernizacije ruske armije i planu da do 2020. godine Ruska federacija uvede 70 posto naoružanja najmodernije tehnologije.
 
Ministri odbrane Srbije i Ruske federacije, Nebojša Rodić i Sergej Šojgu, položili su danas posle podne vence na Spomenik oslobodiocima Beograda i Spomenik ruskom vojniku.
 
Šojgu se juče sastao sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem sa kojim je razgovarao o unapređenju saradnje u oblasti vojne industrije. Dogovoreno je i da Srbija i Rusija naredne godine zajednički obeleže 70 godina oslobođenja Beograda.
 
foto Tanjug, S. Radovanović, N. Milošević
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).