tan2014-10-9_16375850_3.jpg

Vesti

09.10.2014. - 15:42

Srbija je stabilna zemlja u koju treba ulagati

PIROT - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić otvorio je u Pirotu novi pogon fabrike "Tigar Tyres" uz poruku da je poslovanje i ulaganje francuske kompanije "Mišlen" u Srbiji potvrda da je naša zemlja stabilna i dobro uređena država u koju treba ulagati.

"Danas zvanično počinje realizacija 215 miliona evra vrednog investicionog projekta. Proširenje proizvodnih kapaciteta i uvođenje novog programa proizvodnje putničkih i poluteretnih pneumatika omogućiće povećanje obim proizvodnje za 50 odsto već do kraja 2016. godine", rekao je Nikolić prilikom otvaranja novog pogona fabrike koja posluje u okviru "Mišlen grupe" .
Otvaranjem 500 novih radnih mesta ukupan broj zaposlenih u "Tigru" iznosiće 2.700 radnika i doprineće maksimalnom korišćenju lokalnih ljudskih resursa, što će uz primenu modernih industrijskih tehnologija uticati, između ostalog, i na unapređenje regionalnog privrednog razvoja, naglasio je on.
Nikolić je dodao da u godini, koja će u Srbiji ostati upamćena po katastrofalnim poplavama, ulaganjem u zapošljavanje, otvaranjem ovog i drugih novih proizvodnih pogona Vlada Srbije uliva nadu i daje veru u bolje sutra.
"Naš zajednički 'Tigar' učvršćuje prijateljstvo srpskog i francuskog naroda, započetog pre 135 godina uspostavljanjem diplomatskih odnosa Fransucke i Srbije, iskovanog pre 100 godina i osnaženo u svetskim ratovima koji su obeležili prvu polovinu 20 veka", rekao je Nikolić.
Stogodišnjica od početka Velikog rata, naglasio je on, podsetnik je srpskom narodu da je u prelomnim i sudbonosnim trenucima mogao da računa na pomoć i podršku francuskog naroda.
Prema njegovim rečima, prijateljstvo uspostavljeno i ojačano u teškim vremenima i nesrećnim okolnostima, delimično poljuljano pre 15 godina, danas se razvija i neguje uspešnom ekonomskom saradnjom.
"Francuska lađa sa srpskim privrednim borcima bez sumnje će odoleti svim ekonomskim burama i iskušenjima i bezbedno će pristati i usidriti se i u najudaljeniju luku sveta", poručio je predsednik Srbije.
Predsednik Srbije i predsednik "Mišlen grupe" Žan Dominik Senard simbolično su označili početak rada fabrike potpisivanjem prve auto gume.
"Izuzetni talenat našeg tima u Pirotu i aktivna podrška Vlade Srbije omogućili su uspešan završetak ovog projekta. fabrika u Pirotu će u još većoj meri podržati naše razvojne ambicije u proizvodnji putničkih guma koji beleži rast u Evropi, Rusiji, Africi i Bliskom istoku", rekao je predsednik "Mišlen grupe" Žan Dominik Senard.
On je izrazio zadovoljstvo što će ovaj projekat otvoriti radna mesta i doprineti ekonomskim aktivnostima u Srbiji, naročito u njenom jugoistočnom regionu.
Otvaranju fabrike pored predsednika Nikolića, prisustvovali su i ministar privrede Željko Sertić, najviše rukovodstvo "Mišlen grupe" iz Francuske, ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro i predstavnici lokalne samouprave.
Nikolić je nakon otvaranja obišao pogone fabrike "Tigar Tajers - Big Tigar".
Nova fabrika "Tigar -Tajers" opremljena je najsavremenijom tehnologijom koja omogućava godišnji proizvodni kapacitet od 12 miliona guma do kraja 2016. godine.
Memorandum o razumevanju između Mišelin-ove kompanije Tigar Tajers, predstavnika Vlade Srbije i grada Pirota potpisan je u aprilu 2012. godine, a prva guma je proizvedena u septembru 2014. godine.
Proizvodnja u novom pogonu biće zasnovana isključivo na budžet gumama koje će se prodavati pod različitim brendovima kao što su Tigar, Kormoran i Riken.
Proizvodi nove industrijske jedinice će snabdevati evropsko tržište, tržište Rusije i ZND-a, kao i Afriku i Bliski istok.
Bolje da budemo prvo nezadovoljni, pa zadovoljni
Ulazimo u jedan veoma težak period u kome će mnogi biti nezadovoljni, ali bolje da godinu-dve budemo nezadovoljni, pa da posle budemo zadovoljni, nego da još godinu-dve budemo zadovoljni, pa da se više nikada ne uspravimo, poručio je Nikolić.
On je, tokom obilaska pogona "Tigar obuće" u Pirotu rekao da je to politika na dugi rok, "a ako narod ne bude zadovoljan našom politikom promeniće nas".
"Ovo je moralo ranije da se desi. Ovo je moralo pre mnogo godina da se desi, da se otreznimo i da država počne da zapošljava ljude, a ne da im nabavlja skupe kredite kojima će da ih isplaćuje da bi ostala na vlasti", rekao je Nikolić prilikom obilaska pogona fabrike "Tigar obuće".
On je dodao da je u Pirot često dolazio i da će često dolaziti.
"Ovo je veliko ohrabrenje kad dođem u fabriku koja radi. Idem i u one fabrike koje, na žalost, ne rade da vidim šta može i kako može da im se pomogne. Da vidimo da li mogu plate da budu veće, da li može da se od te zarade, ponovo kao nekad, školuju deca, prave kuće, kupuju automobili i bolje živi", rekao je predsednik Srbije.
"Tigar obuća " iz Pirota, koja posluje u okviru kompanije "Tigar" A.D., je dobar primer za druge fabrike i znak da i onaj deo firmi koji nije privatizovan i nije imao strane investicije isto tako može dobro da radi, naglasio je Nikolić.
Čim je proizvodnja povećana i čim je došla skoro do maksimuma, to je znak da će fabrika da se izvuče, rekao je on, dodajući da je "Tigar obuća" dobar primer za mnoge duge fabrike, pa i za Fijat, "da ono što nije privatizovano treba podići na noge, da se zaposle radnici i stvara proizvod".
"Vi imate proizvod, imate brend, samo da vam se nabave sirovine i da imate dobre uslove za rad, da zarađujete za sebe i svoje porodice. Ja se uopšte ne sekiram za vašu budućnost", naglasio je Nikolić.
On je izrazio očekivanje da će ta fabrika opstati kakve god krize da budu i da će nastaviti da i dalje bude brend.
Fabrika "Tigar obuća" osnovana je 1935.godine pod imenom "Industrijska radionica Tigar, Dimitrije Mladenović- Gaga i komp." i bavi se proizvodnjom gumenih proizvoda i svih vrsta gumene obuće.
Godine 1985. počela je saradnju sa švedskom firmom "Lindstrom & Nilson", koja je ubrzo dala novi razvojni impuls fabrici, inicirajući razvoj zaštitnog programa.

foto Tanjug, A. Ćirić

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).