un.jpg

Vesti

27.09.2015. - 09:16

Srbija je uvećala svoj ugled u svetu i ponosan sam zbog toga

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je u intervjuu za RTS da je Srbija svojim postupanjima tokom migrantske krize ubrzala rast svog ugleda u svetu i ističe da je ponosan zbog toga

Ceo svet je, u vezi sa migrantskom krizom, ulogu Srbije shvatio kao nešto što se do sada nije dešavalo, rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić u intervjuu za RTS u Njujorku gde učestvuje na 70-om zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
"Srbija je ubrzala rast svog ugleda u svetu i ponosan sam zbog toga", poručio je Nikolić.
Govoreći o održivom razvoju, Srbija, kaže, podržava svaku ideju, svaku akciju UN koja bi pomogla da se, ako ne iskoreni siromaštvo, a ono barem prepolovi.
Potrebno je, ističe, i da se definiše šta su ciljevi UN, koja je, smatra, jedina međunarodna organizacija u koju svi imamo poverenje. Napominje da je potrebno definisati te ciljeve ne samo do 2030, nego uopšte.
"Mnogo se toga promenilo i ništa ne liči na 1945. i dan kada su osnovane kao posledica Drugog svetskog rata, kao zavet da rata više ne bude", rekao je Nikolić.
Predsednik naglašava da je juče imao zanimljiv razgovor, na kome je govorio predsednik Južnoafričke Republike Džejkob Zuma koji je pitao "da li smo uspeli u tome".
"Nadam se da će posebno najveće svetske sile videti da održivi razvoj nije namenjen samo onima koji su se već razvili", ukazao je Nikolić.
Govoreći o tome da nam je potrebna reforma UN izmenila se i geopolitička slika sveta, kaže predsednik i dodaje da mnoge države danas očekuju da budu, s pravom, stalne članice Saveta bezbednosti ili da se njihov glas vrednuje – neke traže prijem i već ističu svoju zastavu ispred zgrade UN.
Nikolić smatra da bi održivi razvoj bio u tome da velike sile ne dominiraju, već da svako ima svoje pravo, zaštitu, ali i obaveze.
"Zanimljivo je da se to događa na jubilej UN, i mislim da, sudeći po kontaktima koje sam imao sinoć, mislim da su predstavnici mnogih zemalja spremni da o tome govore bez uvijanja i da se zapitaju je li funkcija UN ostvarena u meri u kojoj je bila zamišljena i da li su te promene donele neophodnu stabilnost i oslonac malim državama – sigurnost da im se nikad neće desiti da ih neko veliki pregazi jer ima neku drugu ideju", rekao je Nikolić.
Predsednik Srbije prisustvovaće prijemu presednika SAD Baraka Obame, ali i nemačke kancelarke Angele Merkel.
"To je u stvari, uz govor koji svaki predsednik održi, pravi cilj i svrha ovih okupljanja, da se na jednom mestu u nekoliko dana sretne što više ljudi i da to zameni brojne posete. Biće vrlo zanimljivi razgovori sa predsednicima Kine, Rusije i SAD jer uvek izvučem pouku, vidim šta nas čeka, da se pripremimo", rekao je predsednik.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).