slajd.jpg

Vesti

04.07.2014. - 12:55

Srbija privržena miru, oficiri njeni ambasadori

BEOGRAD - Srpski oficiri u mirovnim misijama su ambasadori koji o Srbiji govore rečitije od lepih slika, neka znanje bude njihovo najvrednije oružje, a Srbija je privržena unapređenu mira i bezbednosti u regionu i svetu, poručio je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Srbija je privržena unapređenju mira i bezbednosti u regionu i svetu kao aktivna članica UN ,ali i pored svega toga, još ima onih koji prema njoj ne ispoljavaju najbolje namere, naglasio je Nikolić na svečanosti uručenja oficirskih sablji oficirima 57. klase Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane.
"Neka znanje bude vaše najvrednije oružje, a mudrost koja iz njega proističe neka povećava njegovo dejstvo u odbrani svake vrste, pa i odbrani Autonomne pokrajine Kosova i Metohije. Ima u svetu onih koji još nisu prepoznali opasnost od otvaranja Pandorine kutije i prihvatanja jednostranih rešenja koja zadovoljavaju interese samo jednog naroda od svih koji žive na nekom prostoru", upozorio je on.

"I njima i onima koji nas razumeju pokažimo svoje znanje i pomozimo im da pronađu najpravednije i najbolje moguće rešenje za uspostavljanje trajnog mira, bezbednosti i prosperiteta na prostoru Kosova i Metohije", podvukao je Nikolić.

Kako je rekao ponosni smo na informacije koje pristižu iz komandi multinacionalnih operacija zaduženih za izgradnju i očuvanje mira u različitim regionima i državama širom sveta - Kipru, Demokratskoj Republici Kongo, Libanu, Liberiji, Obali Slonovače i Somaliji u kojima su angažovani i naši oficiri, podoficiri i vojnici.

Prema njegovim rečima to je najbolja potvrda kvaliteta našeg vojnog obrazovanja i kvaliteta znanja sa kojim raspolažu naši oficiri i lica kojima oni komanduju.
"Oni su naši ambasadori koji o Republici Srbiji u svetu govore rečitije od lepih slika".

Nikolić se osvrnuo i na katastrofalne poplave koje su pogodile Srbiju i ulogu VS u pomoći ugroženima i saniranju štete ocenivši da bi posledice bile i veće da nije bilo pravovremenog i adekvatnog angažovanja pripadnika VS.
"Uvek uz svoj narod, bili su snažna podrška stanovništvu u najtežim mirnodopskim danima za koje znamo. Uz tradicionalnu
solidarnost u nevolji koja krasi naše ljude, stihiju su savladali i stručnost i požrtvovanost Srpske vojske u uniformi koju narod voli" rekao je predsednik.

Kako je naveo sve što je VS do sada uradila na sprečavanju katastrofe većih razmera, spašavanju stanovništva i materijalnih dobara, što radi na sanaciji posledica i podršci lokalnim organima vlasti i stanovništvu, kao i angažovanje do potpune normalizacije uslova za život i rad, pravi je pokazatelj kvaliteta našeg vojnog obrazovanja i obuke u jedinicama Vojske.
"Zato ne čudi, i zato sam ponosan što je Vojska Srbije institucija koja uživa najveće poverenje među građanima", podvukao je predsednik.

Predsednik je ukazao i da se ova svečanost održava na 100 godina od početka Prvog svetskog rata i naveo da se tada Kraljevina Srbija oslanjala na znanje i umeće svog državnog i vojnog rukovodstva.

On je naznačio i da je od druge polovine 19. i tokom 20. veka, Srbiji nametana uloga graničnog područja između civilizacija, između velikih sila i suprotstavljenih tabora.

Takva tendencija posebno je potencirana početkom 90-ih godina prošlog veka kada je došlo i do raspada SfRJ.
Nikolić je rekao da građani Srbije, baš kao i oficiri i civilni službenici žele da Srbija u budućnosti bude faktor spajanja i saradnje, mira i bezbednosti.
"Ali laž, naročito o svojoj istoriji, ne dozvoljavamo ni najvećim prijateljima, zbog naše stradalne koliko i slavne prošlosti, zbog nemerljivih ljudskih žrtava koje su svaku srpsku kuću koštale barem jedne muške glave", poručio je Nikolić.

On je dodao i da je ubeđen da su ogromni civilizacijski i društveni napredak i saznanja kojima raspolažu današnje generacije, raskrinkali pokušaje revizije uloge Kraljevine Srbije koja je bila na strani saveznika, osnivač Antante u Velikom ratu.

Rukovodstvo Republike Srbije je odlučno u nameri da svim svojim građanima, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost, obezbedi najviše moguće standarde za život i rad i na taj način se i formalno-pravno pridruži zajednici evropskih naroda. Vaša uloga u tom smislu je od izuzetnog značaja.
"Od danas vi ste lideri u svojim kolektivima i koliko sutra bićete u prilici da na svojim radnim mestima pokažete i primenite stečena znanja i iskustva. Tako ćete da unapredite i inače dobro organizovano funkcionisanje sistema bezbednosti i sistema odbrane u celini. Vaš moto neka bude: nikada nije dovoljno dobro, sve dok može bolje", rekao je predsednik oficirima.

"Dalji razvoj i unapređenje ovih institucija jeste i biće garant zaštite nacionalnih interesa Republike Srbije, i uspešnog izvršenja svih misija i zadataka Vojske Srbije", poručio je predsednik Srbije.

Predsednik Nikolić je uručio oficirske sablje potpukovniku Saši Momčiloviću iz Surdulice, sa ukupnim prosekom 9,60.
Drugi u rangu je potpukovnik Radovan Gajić, iz Loznice sa prosečnom ocenom 9,40 a sablju je uručio i potpukovniku Brani Krnjajiću, iz Autuna, francuska, sa takođe prosekom od 9,40.

Na svečanosti u Narodnoj skupštini, Nikolić je uručio značke polaznicima 3. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane koji su uspešno završili školovanje.

Potpukovnik Momčilović je poručio da će on i njegove kolege koje su završile školovanje savesnim i stručnim radom izvršavati sve zadatke.
„U proteklom periodu uloženo je dosta truda i napora kako bi ostvarili postavljene ciljeve u usavršaanju, a najveću podršku imali smo naših porodica i porofesora. Profesori, vaše znanje i iskustvo, korektno ponašanje i odnos omogućio nam je da proširimo znanja i razumemeo savremenu stagetijsku misao, rešavamo probleme", rekao je Momčilović.

Ministar odbrane Bratislav Gašić uručio je sablje ostalim oficirima koji su uspešno završili školovanje u 57. klasi Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane.

Školovanje u 57. klasi Generalštabnog usavršavanja završilo je 38 oficira, 31 iz Srbije, jedan iz Bosne i Hercegovine i šest iz
Angole.

Visoke studije bezbednosti i odbrane u 3. klasi završilo je 12 polaznika - četiri oficira Vojske Srbije, isto toliko lica iz ministarstava i agencija Vlade Srbije, jedno lice iz Skupštine Srbije i po jedan oficir iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Makedonije.

foto Tanjug, S. Ilić

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).