lukasenko09_dragan.jpg

Vesti

12.06.2014. - 11:00

Srbija se ne meša u sporove prijatelja

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da Srbija ima prijatelje svuda u svetu - na istoku, zapadu, severu i jugu - i da se ne meša u njihove eventualne sporove, osim ukoliko se od nje ne zatraži savet ili pomoć.

Nikolić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom, istakao da je Lukašenko "veliki prijatelj Srbije" i njegov "lični prijatelj", koji je uvek kada je Srbija bila u nevolji prvi priticao u pomoć, što se pokazalo i u nedavnim poplavama.

Nikolić je rekao da Srbija to ume da ceni i pamti i da će se za prijateljstvo uvek odužiti prijateljstvom.
"Naše narode ništa ne razdvaja, mogu samo da budu spojeni ako rukovodstva prate želje svojih naroda, a vi i ja pratimo želje svojih naroda", poručio je Nikolić i obećao da će biti otklonjeni "nesporazumi kojih je bilo".

"Mi želimo da budemo članica EU, vi ste članica Evroazijske unije, i bolju vezu te dve unije od naše dve države neće imati nikada", rekao je on.

Predsednik Srbije je ocenio i da su Srbija i Belorusija "mučenice", da su prošle kroz velika iskušenja i da ih spajaju ne samo zajedničko poreklo, jezik i vera, već i muke.

Srbija, prema njegovim rečima, ima razumevanja za svakog u svetu ko se muči jer je i sama prolazila kroz to.
"Mi imamo prijatelje svuda u svetu - sa istoka na zapad, sa severa na jug. U mnogim delovima sveta naši prijatelji se između sebe svađaju, ali se mi u tuđe sporove ne mešamo ako već ne možemo da pomognemo", kazao je Nikolić.

Srbija, kako je rekao, ne daje pomoć ni savet dok joj se neko ne obrati, ali kada joj se neko obrati, onda punog srca pomaže.

Lukašenko je poručio da je Belorusija uvek podržavala i da će podržavati teritorijalni integritet Srbije i da pozdravlja napore srpskog rukovodstva za normalizaciju odnosa sa Prištinom.
"Spremni smo da i dalje razvijamo prijateljske odnose sa Srbijom. Srpski narod će uvek za nas biti bratski narod, a Belorusija će uvek biti rame uz rame sa Srbijom u svim teškim situacijama", rekao je Lukašenko.

Navodeći da su dve zemlje danas potpisale osam međudržavnih sporazuma, on je izrazio nadu da će to doprineti daljem unapređenju bilateralne saradnje i poručio da je Srbija za Belorusiju ključni partner u regionu.

Beloruski predsednik je rekao da je trgovinsko-ekonomska saradnja temelj odnosa dveju zemalja i da je robna razmena, posle Nikolićeve posete Minsku, povećana četiri puta te iznosi 200 miliona dolara, a cilj je da dostigne pola milijarde dolara.

Lukašenko je izjavio da je Belorusija spremna, ukoliko je srpska strana za to zainteresovana, za otvaranje zajedničkog preduzeća u Srbiji, u kojem će raditi Srbi i nekolicina Belorusa i koje će izvoziti svoje proizvode na treća tržišta.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Nikolić je istakao da su privrede dveju zemalja komplementarne, ali da je srpska industrija "u zastoju" i da je mnogo izgubila zbog "bezglavog uletanja u privatizaciju i privatizacije koja je bila puna kriminala".

"Vi ste sačuvali svoju privredu, a mi smo izgubili privredu i radna mesta i zato je pomoć koju ste nam obećali u otvaranju novih radnih mesta stvaranjem zajedničkih preduzeća, zajedničkih holdinga i izlaskom na treća tržišta dragocena", rekao je predsednik Srbije.

Nikolić je upozorio Belorusiju da, ako se nađe pred iskušenjima kakva je imala Srbija, ne napravi iste greške.
"Tu prvenstveno mislim na privredu, poljoprivredu, odnos prema svojim fabrikama, privatnom sektoru. Mi smo olako dozvoljavali da nam to sve nestaje ispred naših očiju, da nam hiljade ljudi gubi posao i odlazi na ulicu, da nemaju egzistenciju i budućnost", kazao je on.

Sada pokušavamo da napravimo da bude bolje nego što je bilo, a svaka vlast koja iza sebe ne ostavi bolje stanje nego što je zatekla, nema pravo da izađe pred narod i kaže da je dobro radila, rekao je Nikolić.

Za privrženost i poštovanje principa UN

Dvojica predsednika naglasila su u zajedničkoj izjavi privrženost dveju zemalja poštovanju opštepriznatih normi međunarodnog prava, ciljeva i principa UN, kao i konstatovali pozitivan razvoj svestrane saradnje između dve zemlje.

Predsednici su potpisali zajedničku izjavu u kojoj su naglasili i jačanje centralne uloge UN u rešavanju čitavog kompleksa pitanja vezanih za očuvanje međunoradnog mira i bezbednosti, suprotstavljanju savremenim izazovima i pretnjama i mirnom regulisanju međunarodnih sporova i konflikata.

"Sa zadovoljstvom je istaknuta dosledna podrška Belorusije suverenitetu i teritorijalnom intregritetu Srbije i neophodnost izrade sveobuhvatnog i sporazumnog rešenja po pitanju Kosova i Metohije, značaj političkog dijaloga Beograda i Prištine za postizanje stabilnosti u regionu" istaknuto je u zajedničkoj izjavi.

Predsednici su se dogovorili i da će proširivati saradnju dve zemlje na planu regionalnog udruživanja i inicijativa.

Oni su povodom predstojećeg predsedavanja Srbije OEBS-om 2015. godine izrazili spremnost dve zemlje da proširuju međusobnu saradnju u okviru te organizacije radi obezbeđenja ravnopravnog i izbalansiranog dijaloga o pitanjima bezbednosti i saradnje uz očuvanje principa na kojima se zasniva Helsinški završni akt kao i konsenzusa, kao njenog osnovnog principa.

Predsednici su se založili i za dalje povećanje efikasnosti OEBS-a i nastavak procesa međunarodne pravne izgradnje te organizacije.

Istaknuto je i obostarano uverenje da samo neometan, ravnopravan i konstruktivan dijalog može doprinositi regulisanju međunarodnih nesuglasica kao i privrženost zajedničkom zalaganju za stvaranje uslova za takav dijalog.

Dvojica predsednika su izrazila zadovoljstvo dinamikom razvoja trgovinsko-ekonomske saradnje i založili se za produbljivanje bilateralnih odnosa u prioritetnim pravcima.

Kako su precizirali, ti prioritetni pravci su povećanje obima i strukture robne razmene i pronalaženje novih oblasti ekonomske saradnje radi dinamičnog rasta nacionalnih ekonomija i povećanje životnog standarda građana.

Takođe, naveli su i korišćenje potencijala međuvladine srpsko-beloruske komisije za trgovinsko-ekonomsku saradnju, kao efikasnog instrumenta za proširenje saradnje u mašinogradnji, agroindustriji, oblasti saobraćaja i energetike, prehrambene i drvno-prerađivačkoj industriji....

Takođe su ukazali na korišćenje potencijala te komisije i za razvoj industrijske koooperacije, upsešno funkcionianje zajedničkih preduzeća, realizaciju novih projekata na teritoriji obe države.

U zajedničkoj izjavi navodi se i značaj daljeg jačanja regionalnih veza kroz posete delagacija, povećanja broja gradova pobratima i partnera, učešće na sajamskim i izložbenim manifestaijama...

Predsednici navode i opredeljenost za stvaranje povoljnih uslova za proširenje kontakata srpskih i beloruskih poslovnih krugova, jačanje saradnje dve privredne komore, naučno-tehničke saradnje, obrazovanja...

Nikolić i Lukašenko su ukazali na mogućnost razvoja trgovinsko-ekonomskih odnosa koje pruža članstvo Belorusije u Carinskoj uniji i jedinstvenom ekonomskom prostoru i istakli značaj Sporazuma o slobodnoj trgovini, koji Srbija ima sa državama članicama carinske unije.

Prema njihovom mišljenju, usvojena dokumenta doprineće daljem proširenju pravne osnove bilateralnih odnosa.

Nikolić i Lukašenko pozdravili su rezultate dosadašnjeg rada međuvladine srpsko-beloruske komisije za trgovinsko-ekonomsku saradnju, zajedničke srpsko- beloruske komisije za naučnu i tehničku saradnju i usvajanje Mape puta za razvoj saradnje dve zemlje.

Oni su izrazili nameru da obezbede efikasnu realizaciju postignutih dogovora.

Foto Tanjug/D. Stanković

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).