Vesti

15.07.2014. - 10:25

Srbija se zalaže i podstiče saradnju sa drugima

CAVTAT - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić istakao je danas u Cavtatu da će Srbija sačuvati prijateljstvo na istoku, zapadu, severu i jugu, jer je to jedina politika koja donosi bolje ne samo građanima Srbije, već regiona, te podvukao da se Srbija zalaže i podstiče saradnju sa drugima.

 
Nikolić je, na plenarnom panelu pod motom "Dogovor za novo doba: Lideri Brdo-Brioni procesa", rekao da "ne možemo bez saradnje sa drugima, i da to podstiče Srbija i na tome insistira". Nikolić je ukazao da je Srbija sačuvala i obnovila stara prijateljstva, stekla nova, i kako je konstatovao, otklonila nesporazume sa nekim državama sa kojima ih je imala.
 
Kao što Srbiju danas Slovenija i Hrvatska ubrzano vuku da stvori uslove da se neko o nama pozitivno izjasno, tako i Srbija, prema njegovim rečima, može da obezbedi neka nova tržišta, na koja neki u regionu ne mogu da izađu. Naglašavajući da su Srbiji potrebne investicije, on je podvukao da je Srbija država koja ima slobodnu trgovinu sa mnogim zemljama u svetu, koja nije dostupne članicama EU, ali ni nekima koje nisu članice.
"To je razvojna šansa Srbije", uveren je Nikolić, koji je naglasio da svaka od država regiona može biti lider u nečemu i vodi ka nekoj organizaciji, državi i grani.
"Sami nemamo proizvod za tržišta koja traže i veliki proizvod i količinu. Možemo samo svi zajedno", poručio je Nikolić, navodeći da je poljoprivreda naša izvozna i razvojna šansa, jer sve zemlje regiona imaju plodnu i zdravu zemlju, nisu se uputile na genetsku modifikaciju, i zato treba proizvod, ulaganja i bolju organizaciju.
 
Predsednik Srbije je kazao da nije od onih koji se žale na monopoliste, jer smatra da ne treba zaustavljati one koji proizvode mnogo i zapošljavaju puno.
"Malom usitnjenom proizvodnjom nećemo daleko stići", konstatovao je Nikolić, pozivajući učesnike skupa na saradnju.
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).