19083866_b.jpg

Vesti

14.09.2013. - 21:12

Srbija trasira svoj put

BEOGRAD - Srbija mora aktivirati i ojačati sve svoje resurse ako želi brzo da realizuje proces pregovora sa Evropskom unijom i da ostvari druge spoljnopolitičke ciljeve, poručio je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić na promociji najmlađe klase oficira Vojske Srbije.

 
Nikolić je ukazao da Srbija danas trasira svoj put ka prosperitetu i zasluženom mestu u evropskoj porodici država, te da na tom putu mora očuvati i promovisati one vrednosti koje našu zemlju čine drugačijom od ostalih.
"Zadaci u procesu pregovora postaju sve brojniji i ozbiljniji. Ako Srbija želi da brzo ostvari taj i druge važne spoljnopolitičke ciljeve, moraće što pre da aktivira i ojača intelektualne, diplomatske, ekonomske , materijalne i druge resurse", istakao je predsednik Srbije na svečanosti ispred Doma Narodne skupštine.
 
Prema njegovim rečima, jedan od uslova za ostvarivanje tih ciljheva je otpornost i jačanje sistema bezbednosti i sistema odbrane:
"Država i društvo samo u uslovima unutrašnje stabilnosti mogu skladno da se razvijaju - u političkom, ekonomskom, socijalnom, kulturnom i svakom drugom smislu".
 
"Vojska Srbije i njeni pripadnici u svemu tome imaju važnu ulogu. Državno rukovodstvo posvećeno je tome da Vojsci, u političkom, materijalnom i finansijskom smislu, obezbedi ono što joj je u ovom trenutku najpotrebnije", naglasio je Nikolić.
 
Kako je istakao, takav stav prema Vojsci, s jedne strane, posledica je svesti o važnosti njenih misija, a s druge - izraz mere poverenja u ljude koji se staraju o odbrani zemlje.
 
Predsednik je naglasio da Srbija u uslovima oskudice, nastoji da pronađe najdelotvorniji način da Vojska očuva postojeće i stvori nove vojne sposobnosti, da je opremi savremenim sistemima kako bi ojačala sveukupni odbrambeni potencijal.
 
Vojska Srbije, dodao je, mora da bude spremna da pruži podršku civilim vlastima, a istovremeno Srbija radi na promociji mira u regionu i svetu, jačanju dobrosusedstva i saradnje sa zemaljama na svim kontinentima i zato već nekoliko godina vojno rukovodstvo uspešno priprema jedinice i pojedince koji našu zemlju predstavljaju u međunarodnim operacijama.
"Znam da u uslovima osiromašenja društva mnogima izgleda da ćemo bespovratno da zaostanemo za drugima, bogatijima i samim tim i moćnijima. Da je samo novac odlučivao Srbija ne bi dobila ratove u koje je bila uvučena. Vojno rukovodstvo to zna dobro zato stvaralački radi na maksimalnom iskorišćavanju svih intelektualnih i materijalnih resursa", rekao je NIkolcih i napomenuo da pod očuvanjem odbrambene sposobnosti podrazumeva jačanje unutrašnje kohezije i to na osnovama srpske vojne tradicije.
 
Ukazujući na značaj svestranosti i obrazovanja oficira, Nikolić je naveo da uporedo sa inoviranjem programa akademskih studija i usavršavanja, Univerzitet odbrane i Vojna akademija treba da nastave unutrašnju konsolidaciju, a kako je dodao, veoma su važne pripreme sistema vojnog obrazovanja za spoljašnju evaluaciju i predstojeću reakreditaciju studijskih programa.
 
Prema njegovim rečima, ta dva procesa pratiće organizacijsko-formacijske promene, usmerene na integrisanje akademskih potencijala, racionalnije korišćenje raspoloživih resursa i obezbeđenje najviših akademskih standarda.
"Univerzitet odbrane i Vojna akademija treba da nastave da uvode savremene metode za sticanje i prenošenje znanja. Samo moderan i fleksibilan sistem vojnog obrazovanja može da zadovolji buduće potrebe našeg sistema bezbednosti i odbrane, ali i da bude u funkciji međunarodne promocije našeg sistema odbrane, kome s pravom težimo", poručio je predsednik SRbije, napominjući da uspeh u ostvarivanju tih ciljeva ne zavisi presudno od materijalnih ulaganja.
 
Nikolić je mladim oficirima poručio da uče stalno i mnogo i usavršavaju se "kao oficiri i kao ljudi" i da grade svoje karijere časno, odvažno, sa hrabrošću i odanošću otadžbini koja je krasila heroje srpske vojske kroz čitavu našu istoriju.
 
Predsednik je takođe posavetovao oficirima da lične ambicije pretoče u ono što je oduvek krasilo srpske oficire - slobodarstvo i odlučnost da se što bolje služi svojoj otadžbini.
"Još danas o vama samo brinemo. Od sutra ćete i vi biti oni koji brinu o drugima", kazao je predsednik i istakao da im mladot nije opterećenje već prednost.
 
Rekao im je i da će svoje početne dužnosti u Vojsci Srbije obavljati u uslovima burnih promena koje se dešavaju na globalnom nivou, da se raspored političkih i ekonomskih snaga u svetu nezaustavljivo se menja i geostrategijski zaokreti vode ozbiljnim promenama u vojnom domenu.
"Zato se menja karakter tradicionalnih zadataka i pojavljuju nove obaveze oružanih snaga. Iako odbrana od oružane agresije ostaje najvažnija obaveza svake vojske u svetu, njihovo učešće u rešavanju kriznih situacija, na unutrašnjem ili međunarodnom planu, postaje učestalije i značajnije. Takvi trendovi i razvoj novih tehnologija nameću obavezu stalnog preispitivanja organizacije i transformacije oružanih snaga", kazao je predsednik.
 
Doktrinarna, tehnološka i obrazovna zastarelost danas, brže nego ranije, postaju bezbednosni rizik i pretnja. Zato je, prema njegovim rečima, od izuzetnog značaja da se ne više iz jedne u drugu školsku godinu, već iz semestra u semestar inoviraju nastavni programi i da kontinuirano obrazovanje postane imperativ ne samo kadeta već i starešina i njihovih profesora.
 
Čestitajući potporučnicima na oficirskom činu i poželevši im zdravlja i uspeha u životu, NIkolić je govor završio rečima - "Živela Srbija!"
 
 
Ostaviti potomcima časnu istorijsku istinu
 
Nikolić je upozorio, povodom priprema u svetu za obeležavanje 100. godišnjice početka Prvog svetskog rata, da se Srbija mora postarati da potomcima ostavi "časnu istorijsku istinu" o učešću i pobedi srpske vojske u tom ratu.
"Naš je zadatak, naša odgovornost, da potomcima ostavimo časnu istorijsku istinu, da od svih napada savremenih "perača savesti" odbranimo i ogromne žrtve koje je Srbija prinela na oltar pobede saveznika", ocenio je Nikolić obraćajući se pripadnicima najmlađe klase oficira Vojske Srbije.
 
Prema njegovim rečima, ima nastojanja u susret tom velikom jubileji da se uloga Srbije u tom ratu, "velikoj tragediji mnogih evropskih naroda, srpskog pre svega", drugačije predstavi:
"Neki moćni će pokušati da iskoriste veliki jubilej za revidiranje, pa ako hoćete i nečasno prekrajanje istorijskih činjenica. Snimaju se filmovi, organizuju skupovi, otpočinje pisanje laži o ulozi malene i časne Srbije u Prvom svetskom ratu", ukazao je Nikolić.
 
"Nije im dovoljno što je Srbija ostala bez mladosti braneći se od moćnika koji su na nju napali sa svih strana sveta. Nije im dovoljno, ili im nije drago što je Srbija povukla u pobedu svoje saveznike i razrešila dilemu da li će svet posle rata biti bolji ili gori", naveo je predsednik Srbije i podsetio da su njihovi preci znali da cene Srbiju, njen narod i, posebno, njenu vojsku.
 
On je istakao da je naša obaveza da to sprečimo:
"Kada su oni mogli da se odbrane od nadmoćnih vojski, možemo i mi da ih odbranimo od bezočnih laži. Zbog njih i zbog nas", poručio je Nikolić i dodao:
"A oni neka i dalje u udžbenicima vojne taktike pitomcima iz čitavog sveta predstavljaju genijalnu vojnu strategiju tada generala Živojina Mišića na Kolubari i vojvode Stepe Stepanovića na Ceru. I neka i dalje u svojim muzejima čuvaju uspomenu na bratstvo u oružju sa našim junačkim precima i neka se dive vojvodama Putniku, Mišiću, Stepanoviću, Bojoviću, majoru Gavriloviću, Milunki Savić, 1300 kaplara, i svakom srpskom redovu koji je ispisao pobedničku istoriju Prvog svetskog rata."
 
Predsednik Srbije je naglasio da smo i danas ponosni na svoje junačke pretke, da ćemo braniti svoju zemlju, njenu čast, vojničku slavu i ljudsku žrtvu, "braneći svuda i uvek istorijsku istinu o učešću i pobedi srpske vojske u Prvom svetskom ratu".
 
Predsednik uručio oficirske sablje najboljim
 
Tokom promocije Nikolić je uručio oficirske sablje trojici najboljih diplomaca 134. klase Vojne akademije.
 
Nikolić je oficriske sablje uručio Ivanu Sibinoviću, prosek 9,56, studijski program vojno vazduhoplovstvo, pilot helokoptera, drugorangiranom Siniši Čabarkapi, prosek 9,36, studijski program logistika odbrane, finansije i Dimitriju Bećareviću, prosek 9,36 studijski program vojno vazduhoplovstvo, pilot aviona.
 
Rodić je pištolje s posvetom uručio najuspešnijim kadetima vida Kopnene vojske i Vazduhoplovstva i protivazduhoplovne odbrane - Nemanji Smajoviću, opšti uspeh 9,32, studijski program logistika odbrane, finansije i Ivanu Mudrom, opšti uspeh 9,05, studijski program Vojno vazduhoplovstvo, pilot helikoptera.
 
foto Tanjug, Z. Žestić (arhiva)
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).