Svečano otvorena deonica Surčin – Obrenovac

Vesti

18.12.2019. - 14:00

Svečano otvorena deonica Surčin – Obrenovac

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da auto-put Beograd-Čačak, koji je današnjim otvaranjem poslednje deonice Surčin-Obrenovac u potpunosti završen, donosi budućnost za Srbiju u ekonomskom, ali i svakom drugom smislu.

Svečano otvorena deonica Surčin – Obrenovac

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

Predsednik Vučić je na otvaranju deonice Surčin-Obrenovac rekao da svi građani Srbije treba da budu ponosni na današnji dan jer će u budućim decenijama moći da se hvale time što su učestvovali u izgradnji najvažnijih puteva za Srbiju.
 
"U onome što donosi budućnost u ekonomskom i svakom drugom smislu, onome što će preporoditi Centralnu i Zapadnu Srbiju, doneti novu vrednost i novi kvalitet života", rekao je predsednik Vučić.
 
On je rekao da su se danas Beograd i Čačak probudili i odlučili da krenu jedan ka drugom, postali bliži, a time su i sva mesta na tom putu i delu Srbije postali deo jedne velike bliske porodice.
 
"Do juče su Čačak i Beograd bili udaljeni dva i po sata vožnje, danas samo jedan sat. Svako ko putuje uštedeće jedan sat svog vremena, a zahvaljujući tome će moći da provede više vremena sa porodicom ili radeći. Danas je srpski narod postao bogatiji za više vremena, više posla i više fabrika", rekao je predsednik Vučić.
 
Svečano otvorena deonica Surčin – Obrenovac

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

On je istakao da je upravo to ono što je najbolji poklon Srbiji posle mnogo godina mučenja, tranzicije, uništenih fabrika.
 
Ne mogu vama građanima da vratim vreme koje smo izgubili na putevima u prošlosti usled nemara, lenjosti, inertnosti... ali danas možemo da se postaramo da dobijete više vremena kako bismo svi zajedno brinuli o budućnosti", rekao je predsednik Vučić.
 
Predsednik Vučić je obilazeći novi auto-put i veliki most kod Obrenovca na Savi i Kolubari, u razgovoru sa predstavnicima kineske kompanije "CCCC", koja je angažovana i na gradnji deonice od Preljine do Požege, dobio obećanje direktora Zhang Xijajuyna da će taj auto-put biti završen do kraja 2021. godine.
 
Predsednik Vučić je rekao da će građani za tačno dve godine ići auto-putem od Beograda do Požege i da se građani više neće mučiti vožnjom kroz ovčarsko-kablarsku klisuru.
 
Svečano otvorena deonica Surčin – Obrenovac

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

On je takođe kazao da će 28. decembra biti predstavljen plan za razvoj koji neće biti samo spisak lepih želja.
 
"To će biti plan sa veoma snažnom reformskom agendom za rast od šest i više odsto do 2025. godine. Želimo da budemo prvi u Evropi po stopi privrednog rasta“, istakao je predsednik.
 
Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo poručila je danas da je otvaranje deonice Surčin - Obrenovac veliki događaj u razvoju Srbije, kao i u razvoju saradnje Kine i Srbije, te poželela da čelično prijateljstvo dve zemlje u narednim godinama samo dalje napreduje.
 
"Mi, Kinezi, kažemo da je izgradnja puteva prvi korak ka bogatstvu", rekla je Čen na svečanosti otvaranja dela auto-puta "Miloš Veliki".
 
Svečano otvorena deonica Surčin – Obrenovac

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

Dodala je da joj je drago kada vidi da je Srbija poslednjih nekoliko godina postigla velike rezultate u oblasti infrastrukture, a posebno zbog toga što su kineska preduzeća dala svoj doprinos u tome.
 
Ambasadorka Čen je napomenula da je saradnja u oblasti infrastrukture važan deo odnosa Srbije i Kine, kao i važan sadržaj inicijative "Pojas i put".
 
Podsetila je da su otvorene deonice auto-puta "Miloš Veliki", gradile kineske kompanije, koje su angažovane i na drugim projektima, izgradnji obilaznice oko Beograda, brze pruge Beograd - Budimpešta, izgradnji deonice Preljina - Požega.
 
"Ništa više nije daleko", poručila je ambasadorka Čen.
 
 
Svečano otvorena deonica Surčin – Obrenovac

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

 
Budući da je, kako je rekla, deonica Surčin - Obrenovac prvi veliki projekat u poslednjih nekoliko godina koji je završen pre roka, Čen je zahvalila na poverenju ukazanom kineskim kompanijama, a kineskim radnicima na tome što su pokazali kvalitet i efikasnost, Srbiji i celoj Evropi.
 
Ambasadorka Čen je svima poželela srećnu slavu, Svetog Nikolu, kao i Novu godinu, uz želju da čelično prijateljstvo Srbije i Kine u narednoj godini dalje napreduje.
 
Deonica auto-puta "Miloš Veliki" Surčin - Obrenovac duga 17,6 kilometara otvorena je danas čime je kompletiran auto-put od Beograda do Čačka u dužini od 120 kilometara. Završetkom i tog dela auto-puta "Miloš Veliki" od Beograda do Čačka će moći da se stigne za oko sat vremena.
 
Novi auto-put ima ukupno 12 mostovskih konstrukcija, raspona od 11 do 1.581 metra, kao i dve velike petlje Surčin i Obrenovac.
 
Svečano otvorena deonica Surčin – Obrenovac

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).