Tan2013-6-11_132545446_5.jpg

Vesti

11.06.2013. - 15:29

U prvih godinu dana mandata predsednika Nikolića unapređena pozicija Srbije

BEOGRAD - U prvih godinu dana rada predsednika Srbije Tomislava Nikolića unpređena je pozicija Srbije u međunarodnoj zajednici, zemlja je na pragu dobijanja datuma za početak pregovora, vodi se beskompromisna borba protiv korupcije, a administracija predsednika uštedela je više od 23 miliona dinara, saopšteno je na pres konferenciji povodom prve godišnjice predsedničkog mandata.

 
Savetnica predsednika za medije Stanislava Pak Stanković rekla je novinarima da je predsednik Nikolić već u prvoj godini mandata ispunio predizborna obećanja počev od podnošenja ostavke na funkciju predsednika SNS, pa do podrške borbi protiv korupcije, radu u skladu sa Ustavnim ovlašćenjima, privlačenja stranih investicija, rešavanja pitanja Kosova i Metohija.
 
Predsednik je, kako se navodi u prezentaciji predstavljenoj novinarima, u prvih godinu dana mandata prešao 125.000,88 kilometara, sastao sa šefovima država i vlada iz 45 zemalja i posetio 23 grada u 19 država, sa ključnim spoljnim ciljevima dobijanja datuma za priključenje EU , kao i unapređenja mira, stabilnosti i ekonomske stabilizacije u regionu.
"Spoljna politika Srbije više nije bazirana na stubovima, već na otvaranju i reaktivaciji prijateljstva sa čelim svetom. Predsednik je u tom smislu unapredio i ekonomske odnose, predstavljajući u svim političkim razgovorima Srbiju kao zemlju koja je povoljna za investiore. U tom smislu su potpisane deklaracije i izjave o razumevanju sa Belorusijom, Azerbejdžanom, Rusijom i Ukrajinom", rekla je Pak.
 
Nikolić je od početka mandata dodelio 51 orden i 198 medalja, uz objašnjenje Pak da su primedbe da su odlikovanja dodeljivana "isključivo" ličnostima iz zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza neutemeljene i da su odlikovani i predstavnici država EU i drugih delova sveta, odnosno "svi oni koji su se zalagali za Srbiju u zemlji i van nje". 
"Do sada se Srbija nije na adekvatan način zahvalila onima u Srbiji i van nje koju su mnogo učinili za ovu zemlju. To je učinio predsednik Nikolić", kazala je ona 
 
U istom periodu, Nikolić je, kako je istaknuto na konferenciji, posebno razvijao saradnju sa građanima.
 
Služba za predstavke predsednika Srbije primila je na obradu više od 4.500 predstavki građana, od kojih se najveći deo - 27 odnosno 26 odsto - odnose na socijalnu zaštitu, molbe za materijalnu pomoć i penzijsko i invalidsko osiguranje, odnosno na pritužbe na rad državnih organa, molbe za zaposlenje, stambene probleme i privatizacije firmi.
 
Kada je reč o finansijama, u ukupnoj uštedi od 23 miliona dinara u periodu od juna do maja 2012 - 2013 godine na upotrebi telefona ušteđeno je 51,6 odsto, na službenim putovanjima 27,7 odsto, na stručnim uslugama 21, 4 odsto - u odnosu na isti period 2011 -2012 godine.
 
Administracija predsednika je u tom periodu potrošila 6,9 odsto više novca na bruto zarade između ostalog, kako je objašnjeno, zbog usklađivanja plata na republičkom nivou u dva navrata, kao i činjenice da su neke plate službenika bile niže od 27.000 dinara i da su ti koeficijenti povećani.
"Administracija namerava da sa štednjom nastavi i tokom celog mandata, a kada Srbije ekonomski stane na noge - i dalje ćemo štedeti", rekao je koordinator Službe za saradnju sa medijima Vuk fatić.
 
On je poručio i da više nikada neće biti "milionskih telefonskih računa službenika zaposlenih u administraciji predsednika", a upitan da li je takav slučaj zabeležen i o kome je reč, on je odgovorio da je u pitanju savetnik bivšeg predsednika Borisa Tadića za spoljnu politiku i da se radi o računima iz januara i februara prošle godine. 
 
Upitan kako je konkretno Nikolić doprineo borbi protiv korupcije, fatić je istako da je njegova pobeda u maju prošle godine pokrenula promene, da je omogućila formiranje ovakve vlade, a samim tim i borbu protiv korupcije, rešavanje pitanja KiM, iskorak na evropskom putu... a da bi, da nije bilo tako, vlada ostala ista i da ništa od toga ne bi bilo pokrenuto.
"Pobeda je otvorila vrata da Srbija najzad počne da se obračunava sa problemima akumuliranim 15 godina u svim oblastima, uključujcuhi borbu protiv korupcije, stabilizaciju ekonomskih prilika, uanpređenje odnosa sa svetom. Sve to radimo zbog građana, tek kada građanima bude dobro moći ćemo da kažemo da smo nešto uradili ", rekao je fatić na prezentovanju podataka o rezultatima rada koji je prvi put na takav način priređen u administraciji predsednika.
 
Na pitanje o odnosima Nikolića sa medijima, fatić je rekao da se administracija predsednika zalaže za slobodu medija i da je potrebno da mediji kritikuju i "udare najače što mogu", kako bi se eventualne greške uvidele i ispravile.
"Mi za razliku od nekih drugih zaista verujemo da mediji treba da budu slobodni i drago nam je da je više međunarodnih organizacija ove godine okarakterisalo Srbiju kao jedinu zemlju bivše SfRJ u kojoj postoji sloboda medija. Nama su potrebni slobodni mediji i potrebno je da budu kritični prema nama, jer ako nisu, kao što tokom mandata prethodne administracije, neće biti nikakvog korektivnog faktora", kazao je Fatić.
 
Podeli

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.