tan2014-10-31_11302421_0.jpg

Vesti

31.10.2014. - 16:53

Unaprediti saradnju Srbije i Makedonije na svim nivoima

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik Makedonije Đorđe Ivanov saglasili su se danas da između dve zemlje treba intenzivirati odnose u svim sferama od zajedničkog interesa, a pre svega na polju infrastrukture i ekonomije.

Nikolić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare, rekao da je saradnja dve zemlje dobra i da se prijateljski odnosi razvijaju u duhu dobrosusedskih odnosa i uz dobar politički dijalog na najvišem nivou.
"Srbija je zahvalna Makedoniji na ukazanoj pomoći tokom poplava u maju i septembru", rekao je predsednik poručivši da je Makedonija u prvi mah donirala 370.000 evra, a zatim i 175.000 evra u gotovom novcu.
Na donatorskoj konferenciji, dodao je Nikolić, od Makedonije je Srbiji stiglo još dodatnih 100.000 evra.
Kada je reč o ekonomskoj saradnji, predsednik Srbije je rekao da je Srbija jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera Makedonije, istakavši da je robna razmena između dve zemlje u 2013. godini povećana za 40 odsto u odnosu na 2012. godinu.
"Značaj podsticaju ekonomske saradnje daće novi sporazum koji bi trebalo da bude potpisan tokom naredne sednice dve vlade. Postoji značajna mogućnost za unapređenje i povećanje obima robne razmene", rekao je Nikolić.
Nikolić je kazao i da je predsednik Ivanov potvrdio zainteresovanost Makedonije za unapređenje putne infrastrukture prema Srbiji, a posebno za što skoriji zavrsetak Koridora 10.
"Završetkom radova na tom koridoru, koji se očekuje do kraja 2016. godine, biće kompletirana i putna i železnička infrastruktura kroz Makedoniju i Srbiju", istakao je predsednik Srbije.
Govoreći o evropskim integracijama Srbije i Makedonije, Nikolić je rekao da su konstatovali da je formiranje zajedničke komisije za primenu sporazuma o saradnji u kontekstu pristupanja EU, a sa ciljem razmene iskustava, veoma značajna za proces integracije.
"Saglasni smo da se što pre oformi zajednička radna grupa za pripremu operativnog programa teritorijalne saradnje Srbije i Makedonije kako bi se lakše pristupilo IPA fondovima kroz projekte u okviru prekogranične saradnje", poručio je Nikolić.
On se osvrnuo i na to što se u ovoj godini obeležava 100 godina od početka Prvog svetskog rata i rekao da smatra da je to dobra prilika i povod da se obnove spomenici "naših hrabrih sugrađana, zahvaljujući čijoj žrtvi i hrabrosti mi danas živimo u miru i slobodi".
"Zamolio sam predsednika Ivanova da se što pre usvoji sporazum o zaštiti vojnih memorijala i mesta stradanja civila", poručio je Nikolić.
Predsednik Ivanov je konstatovao da dve zemlje imaju odlične odnose na najvišem nivou i izrazio nadu da će uskoro biti organizovana zajednička sednica vlada dve zemlje u Makedoniji.
On je rekao da će sednica biti organizovana kako bi se podstakli još bolji odnosi, kao i rešavanje još nerešenih pitanja.
"Imamo dugu istorijsku i kulturnu tradiciju i zajedničku viziju", konstatovao je Ivanov i dodao da Srbija i Makedonija imaju iste težnje ka EU.
Prema njegovim rečima, dve zemlje treba da "dinamiziraju odnose u svim sferama od zajedničkog interesa".
On je rekao i da je pitanje infrastrukture bilo dominantno pitanje u njegovim razgovorima sa predsednikom Nikolićem i poručio da Srbija i Makedonija treba da poboljšaju ekonomsku saradnju i trgovinsku razmenu, koja je kako je ocenio, već dobra.
"Srbija je jedan od najvećih spoljnotrgovinskih partnera Makedonije sa kojom ostvaruje trgovinsku razmenu u vrednosti od 800 miliona dolara", rekao je Ivanov i istakao da je cilj da ta razmena dostigne milijardu dolara.
Govoreći o razvoju ekonomske saradnje, on je rekao da makedonski i srpski privrednici nameravaju da oforme zajednički "biznis klub" i ocenio da je potrebna što veća komunikacija između naših ljudi.
Potrebno je, takođe, razviti energetske kapacitete i obezbediti energetsku stabilnost regiona, ukazao je on.
"Po nekim pitanjima se razilazimo u stavovima, ali to ne blokira dobre odnose u drugim oblastima", napomenuo je Ivanov, istakavši da Srbija i Makedonija u tom smislu predstavljaju dobar primer u regionu.
"O svemu se može razgovarati ako postoji zajednički interes", naglasio je on.
U kontekstu evropske perspektive regiona, makedonski predsednik je ocenio da su "evropske integracije najbolji način da iza sebe ostavimo naše balkanske animozitete i da, umesto toga, investiramo u mlade i budućnost".
Ivanov je položio venac na spomenik Neznanom junaku na Avali i u spomen-knjigu napisao: Neka je večna slava svim znanim i neznanim herojima koji su dali svoje živote za svoju državu, Republiku Srbiju da žive u slobodi i miru.
Makedonski predsednik je venac položio uz vojne počasti reprzentativnog orkestra garde Vojske Srbije, a uz ministra odbrane Srbije Bratislava Gašića u pratnji makedonskog predsednika bio je i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

foto Tanjug, Z. Žestić

Podeli

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.