Tan2013-11-19_10830616_2(1).jpg

Vesti

19.11.2013. - 00:00

Uručen orden Migelu Anhelu Moratinosu

BEOGRAD - Bivšem šefu španske diplomatije Migelu Anhelu Moratinosu danas je uručen Orden srpske zastave prvog stepena za naročite zasluge u razvijanju odnosa i prijateljstva naroda Srbije i Španije, a tom prilikom on je poručio da visoko odlikovanje predstavlja odraz posebnog odnosa koji ima sa Srbijom i da njeni građani i dalje mogu da računaju na njegovu podršku.

 
"Orden predstavlja posebnu čast i odgovornost. Pre tri godine primio sam orden počasnog građanina Beograda. Danas sa ovim novim priznanjem imam veliku čast da primim priznanje građanina cele Srbije. U prethodne tri godine sam veoma dobro branio Beograd a sad sam u obavezi da branim celu Srbiju", poručio je Moratinos.
 
Ukaz o odlikovanju Moratinosa doneo je predsednk Srbije Tomislav Nikolić 22. februara 2012. godine, a orden mu je uručio predsednik Komisije za odlikovanja Oliver Antić.
 
Moratinos je još dodao da građani Srbije mogu da računaju na njega i sada kada predstoji otvaranje novog poglavlja.
"Srećan sam što Srbija stremi da postane punopravni član EU, što sa mnogo više optimizma gleda u budućnost i da je spremna da se angažuje u onome što se zove partnerstvo sa celim svetom", rekao je bivši šef španske diplomatije.
 
On se zahvalio predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, brojnim srpskim prijateljima, kai španskom abasadoru u Beogradu, a posebno bivšem šefu srpske diplomatije Vuku Jeremiću, sa kojim je, kako je rekao, zajedno vodio mnoge diplomatske bitke usredsređujući se na dva jasna cilja - odbranu naših nacionalnih interesa i međunarodnog prava. 
"Moja zemlja, moja vlada, moje ministarstvo, i ja lično, bili smo predmet diskretnih i tajnih pritisaka i ucena svih vrsta, ali nijedan od tih pritisaka nije mogao da promeni španski stav u odnosu prema Kosovu i njihovog proglašenja nezavisnosti", naglasio je on, dodavši da se njegova zemlja i danas zalaže za dijalog i pregovore kao jedini način da se reši konflikti.
 
Moratinos je podsetio da je u Beograd došao pre 33 godine, posle Titove smrti i da su se i on i njegova porodica "zaljubili u Srbiju".
"Puno vam hvala, neće me se lako osloboditi, veoma volim Srbiju, od Novog Sada i Niša do Beograda", rekao je on na kraju na srpskom jeziku.
 
Opisujući Moratinosa kao izuzetnog poznavaoca prilika u bivšoj Jugoslaviji, a sa posebnim afinitetom prema Srbiji, Antić je rekao da je bivši španski ministar u svakoj prilici ukazivao na njen značaj i uticaj u regionu išire.
"To je rezultiralo intenzivnom diplomatskom i političkom saradnjom Srbije i Španije. Svojim aktivnim delovanjem u institucijama EU i UN i drugim međunarodnim forumima dao je veliku podršku ključnim spoljnopolitičkim ciljevima Srbije što je predstavljalo temelj za dalju principijelnu poziciju Španije", rekao je Antić.
 
Prema njegovim rečima, Moratinos je aktivnim angažovanjem sprečio priznavanja nezavisnosti Kosova naročito među latinoameričkim zemljama.
 
On je, kako je dodao, u brojnim prilikama potvrdio prijateljstvo i podršku interesima Srbije.
 
Imajući ove činjenicu u vidu predsednik Srbije Tomislav Nikolić doneo je odluku da ga odlikuje, zaključio je Antić.
 
Svečanosti je prisustvovao i Vuk Jeremić, sada predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj.
 
 
Foto Tanjug/S. Radovanović
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).