slajd_solo.jpg

Vesti

29.08.2014. - 19:46

Vlada Srbije saglasna sa tekstom Deklaracije o nestalima

BEOGRAD/SARAJEVO - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je uoči potpisivanja Deklaracije o nestalim licima u Mostaru da je Vlada Srbije potpuno saglasna sa tekstom tog dokumenta.

“Ako je to put evo nas na startu tog puta. Srbija će iskreno da potpiše i iskreno da uđe u obaveze”, rekao je Nikolić u intervjuu za sarajevsku federalnu TV.
 
Predsednik Nikolić je ocenio da je potpisivanje Deklaracije o nestalim licima više od ceremonije i, kako je rekao, zaista je veliki gest okupiti države koje su imale u svojim redovima krivce, ali i među svojim građanima nestale.
 
“Jedni druge smo optuživali da krijemo nekakve masovne grobnice i logore. O tome smo ozbiljno razgovarali sa Hrvatskom kada je trebalo povući tužbe za genocid… Hrvatska je rekla da sumnja u neke lokacije, a ja sam im rekao izvolite dođite, proverite”, rekao je predsednik Srbije.
 
Današnja Srbija, istakao je, nema šta da krije, a ni nekadašnja.
“Mi smo jedni drugima naneli mnogo zla, a taj teret nestalih je ko okov koji stalno nosite i nikako da ga skinete…”, rekao je Nikolić istakavši da smatra da sve ipak predugo traje kada je reč o usaglašavanju teksta Deklaracije zbog, kako je rekao ambicija i želja šta bi sve trebalo da uđe u taj tekst.
 
Zato je, kaže, on tekst Deklaracije usaglasio sa Vladom Srbije koja je u potpunosti saglasna s predloženim tekstom dokumenta.
 
“Zato što na Dan nestalih imamo svoje koji ponesu table i krenu od institucije do institucije podsećajući nas da njihovi nestali nisu pronađeni”, rekao je predsednik Nikolić.
 
Nikolić će u Mostaru zajedno sa predsednicima Hrvatske Ivom Josipovićem, Crne Gore filipom Vujanovićem i predsedavajućim Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem potpisati Deklaraciju o nestalima.
 
Deklaracija će biti potpisana dan uoči obeležavanja Međunarodnog dana nestalih 30. Avgusta.
 
 
Srbija želi da sarađuje sa BiH
 
Predsednik Srbije izjavio je da je nedavna poseta premijera Aleksandra Vučića Sarajevu ozbiljan znak da Srbija želi da sarađuje sa Bosnom i Hercegovinom.
 
Nikolić je u intervjuu sarajevskoj federalnoj TV, uoči današnjeg potpisivanja Deklaracije o nestalim licima u Mostaru, rekao da je BiH partner i prijatelj Srbije, ali i obaveza iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao što je, kako je dodao, obaveza iz tog sporazuma da Beograd održava specijalne odnose sa Banjalukom.
 
Upitan kada će on da poseti Sarajevo, srpski predsednik je rekao da je "malo nedostajalo" da to bude na dan obeležavanja veka od Sarajevskog atentata, ali da je u organizaciji tog događaja napravljena "gruba greška koja je oterala delegaciju Srbije".
 
"Šteta. Bio sam zaista spreman da dođem tada u Sarajevo pogotovo što je na tome insistirao predsednik Austrije koji je naš iskreni prijatelj. Međutim, ako hoćete da vam neko dođe nemojte mu pravite zamku", rekao je Nikolić dodavši da ne zna zašto, ali da misli da postavljanje table na zgradi u kojoj je održana centralna manifestacija sa natpisom da su Srbi zločinci, jeste zamka.
 
Nikolić je podsetio da je nakon njegovog izbora za predsednika Srbije bilo susreta sa nepotpunim Predsedništvom BiH, odnosno da je izostao dolazak Željka Komšića u Beograd, ali da su se u punom sastavu potom više puta sastajali - na trilaterali u Turskoj i kasnije u Dubrovniku, na skupu koji je organizovan na inicijativu nemačke kancelarke Anglele Merkel.
 
Srpski predsednik je primetio da je na tročlanom Predsedništvu BiH velika odgovornost, ali da oni, kako je rekao, ponekad nisu spremni da tu odgovornost nose.
 
"Kad razgovarate sa članovima predsedništva BiH to su skoro uvek neformalni razgovarali, oni strahovito izbegavaju da razgovaraju o ozbiljnim pitanjima u BiH kada su sva trojica tu. Onda više vole da govore o porodičnim pitanjima i o mnogo toga, samo ne o BiH pošto znaju kolika im je odgovornost, a ponekad nisu spremni da nose tu odgovornost...", rekao je Nikolić.
 
Srpski predsednik je dozvolio da mišljenje srpskog člana Predsedništva BiH Nebojše Radmanovića može da bude da BiH može mirno da se raziđe, ali je rekao da on o tome ima drugačiji stav.
 
"Još mi niko nije pokazao primer, osim Čehoslovačke, da je moguće da se država mirno raziđe. Jer se tu za jednu noć opredeljuje sudbina ljudi... S druge strane očigledno da se tamo (u BiH) niko ne trudi da ojača državu, nijedan član Predsedništva, nijedan entitet. Ponekad imam problem sa Srbima zato što ih pitam ko su sada Bosanci u BiH ... Svi koji živite u BiH odrekli ste se da ste Bosanci. Svi se etnički svrstavaju", rekao je Nikolić.
 
To opredeljenje, rekao je Nikolić, vas opredeljuje za jednu državu.
 
"Mi imamo Hrvate, Bošnjake, Srbe, a nemamo Bosance. Biće zanimljivi rezultati popisa stanovništva zato što mi se čini da se gubi taj osećaj da postoji država koja se zove BiH", naveo je srpski predsednik i dodao da što se Srbije tiče, "ona ima obavezu da BiH postoji i da ništa ne učini da destabilizuje BiH, ali i da stabilizuje Republiku Srpsku.
 
Upitan da li ima favorite na predstojećim oktobarskim izborima u BiH, Nikolić nije želeo da se opredeljuje.
 
"Želim da ti izbori budu demokratski, da odluči izborna volja građana, neka pobedi najbolji, a sa partijom i vladom koja bude izabrana Srbija će da sarađuje", rekao je Nikolić.
 
Na opasku da su podrške političara u prošlosti bile uobičajene, te da je to činio njegov prethodnik Boris Tadić, Nikolić je rekao da je to bila greška i da je Tadić zato nestao sa političke scene.
 
"Ja neću napraviti takvu grešku", izričit je bio Nikolić.
 
A na insistiranje da ipak kaže koga bi želo da vidi u Predsedništvu BiH nakon izbora, srpski predsednik je kategorično rekao: "Nećete dobiti odgovor na ovo pitanje".
 
Govoreći o balansiranoj poltiici Beograda prema Briselu i Moskvi i da li bi takva politika Srbiju mogla da košta, predsednik Srbije kaže da je to moguće.
 
"Ali, to je ljudski moralan politicki potpuno ispravan i veoma odgovoran odnos. U vremenu kada se veliki sukobljavaju Srbija je uvek birala pravu stranu. A kada sve prođe Srbija nikada nije imala koristi samo štete. U svim svetskim ratovima bili smo na pravoj strani, a bolje su prolazili oni koji su bili na strain neprijatelja. Nekako su brže izlazili iz krize. Ovo je čas u kome Srbija ne sme da se odluči budući da je reč o sukobu naša dva priajtelja oko trećeg prijatelja - Ukrajine", naveo je Nikolić i dodao da Srbija bez Rusije ne može da preživi.
 
 
 
Srbija mnogo učinila da KiM ne bude prepreka ka EU
 
Predsednik Srbije je izjavio da je Srbija mnogo toga učinila da Kosovo i Metohija ne bude prepreka na njenom putu ka Evropskoj uniji.
 
"A, ako misle da će prepreka biti uklonjena ako mi priznamo Kosovo i Metohiju - to se nikada neće desiti", rekao je Nikolić za sarajevsku federalnu TV.
 
Inače, srpski predsednik je povodm jučerašnje berlinske konferencije o državama zapadnog Balkana, koja je održana na inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel, rekao da te države mnogo toga koči na njihovom evropskom putu.
 
"Koči nas ta kriza proširenja EU. Znate kako vam je sa članicama EU? To su kao putnici koji su bili na brodu koji tone i upali u čamac i sada veslima tuku one koji žele da uđu u taj čamac. To su pre svega nove članice u odnosu na nas koji tamo želimo da budemo. Oni su se tamo smestili, a ako dođemo i mi balkanska sirotinja, onda je to veoma egoističan pristup i mislim da to odgovara i velikim državama", rekao je Nikolić.
 
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).