Tan2013-6-29_161230390_2.jpg

Vesti

29.06.2013. - 22:41

Vojnu vežba „Resava 2013“

ĆUPRIJA - Pripadnici Vojske Srbije izveli su danas na Pasuljanskim livadama kod Ćuprije vojnu vežbu Resava 2013, uz čestitke predsednika Srbije Tomislava Nikolića na uspehu.

 
"Za uspešno izvedenu vežbu - vrlo dobro", rekao je Nikolić, obraćajući se vojnicima koji su izveli vežbu i dobio gromoglasan odgovor: "Služimo Srbiji!".
 
Komandant kopnene vojske general-potpukovnik Aleksandar Živković uručio je predsedniku Srbije maketu tenka M84.
 
Na vežbi Resava 2013, kojoj su, pored predsednika Srbije, prisustvovali vicepremijer i ministar odbrane Aleksandar Vučić, načelnik generalštaba vojske Srbije Ljubiša Diković, predsednik skupštinskog odbora za odbranu i unutrašnje poslove Dušan Bajatović, kao i vojni atašei u Srbiji, učestvovalo je 990 pripadnika vojske Srbije, koji su prikazali obučenost komande brigade i bataljona kao i jedinica u pripremi u planiranju i izvođenju vežbi i borbenih dejstava.
 
Početak vežbe obeležio je nalet aviona "orao" koji je na osnovu simuliranog scenarija uočio kolonu neprijateljskih motornih i borbenih vozila po čijoj je zatim informaciji borbeno vozilo pešadije dejštvovalo vatrom iz protivavionskog topa 20 milimetara.
 
Nakon toga, po neprijatelju je dejstvovano samohodnim haubičko-aritljerijskim baterijama "gvozdika" i samohodnim višecevnim lanserima raketa "oganj".
 
Nakon dejstva minobacačkog voda po ciljevima su vođenim raketama intervenisala dva protivoklopna helikoptera "gama".
 
Vežba je završena istovremenim aktiviranjem celokupnog sistema vatre, protivnapadom, evakuacijom "ranjenika" i isporučivanjem hrane i municije vazdušnim putem.
 
U pokaznoj jednostranoj taktičkoj vežbi Resava 2013 sve vreme je korišćena bojeva municija.
 
Nakon završetka vežbe, predsednik Srbije obišao je jednu od tačaka na kojoj su vojnici pripremali hranu od svega onoga što su našli u prirodi - raznih biljaka, pečuraka, žaba, riba, zmija, a Nikolić je i sam probao pečurke, kao i druge plodove koji rastu na Pasuljanskim livadama.
 
Nikolić je zajedno sa načelnikom generalštaba Ljubišom Dikovićem izvršio nadzor zemunice koja služi za čuvanje improvizovanog logora.
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).