ban_4868.jpg

Vesti

16.04.2014. - 12:32

Zadatak je da se rađamo i živimo, a ne da ratujemo

UŽICE - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić danas je sa proslave Dana Vojske Srbije poručio da je sada zadatak da se rađamo i živimo a ne da ratujemo i umiremo, posebno "nikad više više zbog tuđih svađa".

"Hoće da nas uvuku u stradanja, a mi smo mnogo stradali", upozorio je Nikolić na centralnoj proslavi u Užicu povodom Dana VS, 23. aprila.
 
On je naveo da su se nedavno oglasili vinovnici razaranja Srbije 1999. godine priznanjem da su bez saglasnosti UN sprečili, kako su rekli, moguće stradanje jednog naroda i mogući progon civila.
"Opravdanje za bombardovanje jedne suverene zemlje, članice UN i ubijanje njene dece i uništavanje bogatstva koje su stvorili njeni građani našle su u sprečavanju potencijalnog stradanja. Bolje da nisu izmišljali nikakav razlog pošto ga nije ni bilo - Ili je bolje da priznaju da je razlog stvaranje albanske države na teritoriji Srbije", izjavio je Nikolić.
 
Ocenivši to kao necivilizacijski presedan "za vjeki vjekov" i nešto čega bi se postideli i varvarski narodi iz predhrišćanskog perioda, Nikolić je dodao:
"Opravdano očekujemo da Srbija stane na noge i uz naknadu štete načinjene nepravdom".
 
Predsednik Srbije je zapitao i da li međunarodni sudovi zaista postoje samo zato da bi se oprala savest onih koji čine nepravdu i dodao "kom sudu da se žalimo, a da bude nepristrasan, objektivan i pravičan".
 
Nikolić je upozorio da i danas, po ko zna koji put velike i mnogo naoružane države pokazuju da nemaju isto mišljenje o načinu na koji se rešavaju problemi u svetu i dodao "ne pitaju nas kada se posvađaju i ugroze mir u celom svetu - neće nas ništa pitati i kada se budu mirili".
"Hoće da nas uvuku u stradanja, a mi smo mnogo stradali čak i od onih sa kojima smo pobeđivali u svetskim ratovima. 
Danas nam je zadatak da se rađamo i živimo a ne da ratujemo i umiremo i nikada više zbog tuđih svađa", kazao je predsednik Srbije i poručio da je sloboda malih naroda jača sila od velikih i moćnih.
 
Podsetivši da je Srbija u Drugom svetskom ratu bila na strani pobednika, ali da je svoj nacionalni identitet ponovo utopila u zajednicu "stvorenu na kompromisu i oproštaju neoprostivog", Nikolić je konstatovao da smo kao zahvalnost za to dobili zločine, progone, uvrede, tužbe.
"Pobedom u Velikom ratu Srbija je povećala svoju teritoriju, ali i broj spoljašnjih neprijatelja", naveo je predsednik i naglasio da je naša zemlja najzdravije, najsoposobnije i najbolje ljude gubila u ratnim dejstvima, ali i da je srpski vojnik uvek bio poštovan i od strane saveznika ali i neprijatelja.
 
Nikolić je istakao da je obeležavanje 100 godina od Velikog rata prilika da se setimo junaštva i stradanja naroda i vojske "bez premca u novovekovnoj istoriji", dodajući da se taktika i doktrina naših vojskovođa u tom ratu i danas izučavaju na vojnim školama širom sveta.
"U vojnoj istoriji moderne države Srbija nikada nije vodila osvajačke, već odbrambedne ratove. Uvek je bila na pobedničkoj strani pravde", rekao je Nikolić.
 
Od prošlogodišnjeg obeležavanja Dana vojske, podsetio je Nikolcih, pripadnici Vojske Srbije obavljali su svoje misije i zadatke "sa jasnom vizijom razvoja i ulogom u našem društvu".
"Naši vojnici su u ovom periodu, kao i uvek u svojoj dvovekovnoj modernoj istoriji pritekli u pomoć narodu, ne štedeći sebe. Naši inženjeri, piloti, pripadnici oklopnih jedinica, medicinsko osoblje, u krajnje složenim uslovima, spasavali su i evakuisali promrzle, životno ugrožene putnike iz zarobljenih kolona u Vojvodini", naveo je Nikolić i dodao da vojska nije stala dok poslednji čovek nije bio bezbedan i siguran.
 
Podsetio je i da su pripadnici Vojske Srbije pomagali Užičanima kada je grad ostao bez pijeće vode, ali i da je u vojsku ponovo vraćena verska služba, koja obezbeđuje ustavom zagarantovanu slobodu veroispovesti, te da to znači da je u njoj još više podignut moral, a da je istovremeno pojačana operativna sposobnost vojnih jedinica.
 
Pomenuo je i da je Vojska Srbije veoma aktivna u multinacionalnim operacijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije i istakao da Srbija učešćem u mirovnim misijama pomaže stanovnicima u onim delovima sveta gde su ljudski životi ugroženi.
"Čast mi je što je danas ugled naše vojske na izuzetnom nivou i što se toliko visoko vrednuje čemu je dokaz i to da je u poslednje dve godine vrlo značajno povećano prisustvo VS u međunarodnim mirovnim operacijama", ukazao je Nikolić.
 
 
 
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).