tan2015-7-3_12171241_3.jpg

Vesti

03.07.2015. - 15:03

Završetak školovanja oficira 58. klase GŠU i polaznika 4. klase VSBO

Povodom završetka školovanja oficira 58. klase Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane i polaznika 4. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane danas je održana svečanost u Domu Narodne skupštine.

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić uručio je oficirske sablje trojici prvorangiranih oficira u 58. klasi GŠU, a ministar odbrane Bratislav Gašić uručio je oficirske sablje oficirima koji su uspešno završili školovanje u 58. klasi GŠU i značke sa podlogom polaznicima 4. klase VSBO.

Generalštabno usavršavanje završila su 34 oficira - 26 iz organizacijskih celina Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, pet iz DNR Alžir, dva oficira iz Bosne i Hercegovine i jedan iz Republike Grčke. Najuspešniji u klasi su potpukovnik Đuro Jovanić sa prosekom 9,60, zatim potpukovnik Slaven Vujić koji je takođe postigao odličan uspeh prosekom 9,60 i trećerangirani potpukovnik Zoltan Jagica sa ostvarenim prosekom 9,00. Visoke studije bezbednosti i odbrane završilo je 15 polaznika iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i DNR Alžir.

Predsednik Nikolić čestitao je svima na postignutom uspehu i pozdravio pripadnike inostranih armija koji su završili školovanje sa oficirima Vojske Srbije, istakavši da su oni „dokaz da države iz kojih dolaze imaju poverenje u vojno školstvo Srbije“.

- Odabir naše vojne visokoškolske ustanove za usavršavanje oficira iz armija širom planete značajno doprinosi cilju kojem težimo – da Univerzitet odbrane, posebno Vojna akademija, bude prepoznat kao lider savremenog pedagoškog pristupa savladavanju vojnih znanja i veština, kao visokoškolska institucija koja obrazuje kvalitetan vojni kadar, ne samo u regionu već i u najširem, globalnom okviru. Vojnoobrazovne institucije koje prate savremene pedagoške trendove, a takva je i naša Akademija, koncipirane su tako da vode računa o kontinuiranom obrazovanju tokom čitave karijere. Neophodno je da ova vrsta doživotnog usavršavanja bude dostupna svima koji se bave pitanjima iz oblasti odbrane, rekao je predsednik države.

Srbija danas aktivno doprinosi bezbednosti i stabilnosti u regionu, naglasio je Nikolić, a naša zemlja teži da taj svoj doprinos ostvari uz maksimalnu saradnju sa susedima i međunarodnom zajednicom.

- Zalaganje za miroljubivo rešavanje sukoba ima snagu principa u našoj spoljnoj politici, uz naglašavanje potrebe da se pritom podjednako uvažavaju svi politički subjekti i poštuju osnovni principi međunarodnog prava. Naša vojska teži standardima najmodernijih vojski sveta. U tom nastojanju urađeno je mnogo i danas možemo reći da, zahvaljujući planiranom razvoju zasnovanom na operativnim sposobnostima, imamo savremenu i racionalnu Vojsku, koja po ugledu i poštovanju zauzima visoku poziciju među građanima, istakao je predsednik Nikolić.

Obraćajući se polaznicima, poručio im je da su izučavanjem kvalitetnih multidisciplinarnih studijskih programa osposobljeni da primene preventivne, efikasne i interresorne pristupe poslovima bezbednosti i odbrane, i da je Srbija dobila generaciju budućih visokih rukovodilaca - lidera u sistemu odbrane na strategijskom i operativnom nivou odlučivanja, spremnih da odgovore na izazove koji se postavljaju pred našu državu u savremenom političkom i bezbednosnom okruženju.

- U predstojećem periodu Srbija mora da iskoristi svoje potencijale i da zauzme zasluženo mesto u porodici evropskih zemalja. Prioritet naše spoljne politike je približavanje Evropskoj uniji kako bi u okviru porodice evropskih zemalja Srbija mogla ne samo da popravi životni standard svojih građana, već i da aktivno deluje na zaštiti svog suvereniteta i da osavremeni svoju vojsku. Integracijom u evropske tokove Srbija će dobiti priliku za napredak i prosperitet u svim oblastima društva, a pripadnici naše Vojske će, kroz različite oblike međuarmijske saradnje, pokazati Evropi i svetu kvalitet stečen tokom školovanja i usavršavanja, istakao je predsednik Srbije i napomenuo "da smo ponosni na izveštaje iz komandi multinacionalnih operacija zaduženih za izgradnju i očuvanje mira u različitim regionima i državama širom sveta u kojima su angažovani naši oficiri, podoficiri i vojnici".

Prema njegovim rečima, uz neophodnu i stalnu modernizaciju materijalne baze, Vojska Srbije je i danas spremna da zajedno sa armijama ostalih evropskih država učestvuje u rešavanju svih aktuelnih bezbednosnih problema i sprovođenju najraznovrsnijih obrazovnih i naučnoistraživačkih projekata.

- Svi ovi činioci uveravaju me da će Vojska Srbije i u budućnosti sačuvati s pravom zasluženo poverenje koje joj građani naše otadžbine iz godine u godinu ukazuju, jer je tokom svoje vekovne oslobodilačke tradicije uvek iznova potvrđivala jedinstvo sa svojim narodom. A jedinstvo između naroda i njene vojske, uči nas istorija, nepobediva je odbrambena snaga i zdrava osnova za budući napredak države i društva, zaključio je predsednik Srbije.

Prvi u rangu, potpukovnik Jovanić, pozdravljajući prisutne u ime polaznika obe klase istakao je značaj sistema obrazovanja u Školi nacionalne odbrane koje omogućava usvajanje novog znanja i veština potrebnih za izgradnju sposobnosti kako bi odgovorili na sve izazove koji se pred njih postavljaju.

Načelnik Škole nacionalne odbrane pukovnik dr Miroslav Talijan pozdravio je prisutne i polaznicima obe klase poručio da su posvećenošću i životnim opredeljenjem dokazali da su dodeljena priznanja i zaslužili.

Svečanosti u Domu Narodne skupštine prisustvovali su i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Đorđević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, zatim ministri u Vladi Srbije, predstavnici verskih zajednica, strani vojni izaslanici i porodice i prijatelji polaznika.

Generalštabno usavršavanje je intervidovskog karaktera i predstavlja treći nivo karijernog usavršavanja oficira čiji je cilj razvoj liderskih sposobnosti oficira za strategijsko razmišljanje i efikasno komandovanje i rukovođenje u širokom spektru nacionalnih i međunarodnih bezbednosnih izazova. Školovanje u 58. klasi završilo je 34 oficira od čega je 26 iz Srbije, dva iz Bosne i Hercegovine, jedan iz Republike Grčke i pet iz DNR Alžira.

Visoke studije bezbednosti i odbrane u 4. klasi završilo je 15 polaznika i to: četiri oficira Vojske Srbije, šest lica iz ministarstava i agencija Vlade Republike Srbije, jedno lice iz Narodne skupštine Republike Srbije i četiri pripadnika stranih zemalja – iz BiH, Makedonije i DNR Alžira. Oni su tokom studija školovani da primene interdisciplinarni pristup u rešavanju izazova koji se postavljaju pred sistem nacionalne bezbednosti.

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).