Zvanična poseta predsednika Republike Kube

Vesti

21.06.2023. - 16:16

Zvanična poseta predsednika Republike Kube

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas u zvaničnu posetu predsednika Republike Kube Migela Dijas-Kanela Bermudesa, sa kojim je razgovarao o svim važnim društvenim i političkim pitanjima, o saradnji u oblasti zdravstva, poljoprivrede, ali i o jačanju tradicionalno prijateljskih odnosa dve zemlje. 

Zvanična poseta predsednika Republike Kube

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić izrazio je zadovoljstvo zbog posete kubanskog predsednika i istakao da je za Srbiju važno to što uvek može da računa na političku podršku Kube, kao što i ta karipska zemlja može da računa na podršku Srbije.
 
"Ovo je prva poseta kubanskog predsednika nakon gotovo četiri decenije. Drago mi je da sam mogao da razgovaram sa predsednikom Kube i da razumem kako se Kuba i kubanski narod bore za svoju slobodu. Zahvalan sam na podršci Kube kada je reč o teritorijalnom integritetu Srbije", rekao je predsednik Vučić. On je dodao da postoji velika zainteresovanost za saradnju, posebno u sferi zdravstva, ali i naglasio da ima mnogo oblasti, od politike do društvenog života, za širenje saradnje. 
 
Zvanična poseta predsednika Republike Kube

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Srbija je zemlja koja je u poljoprivredi samodovoljna. Imamo značajne viškove i radimo na prevazilaženju teškoća kada je reč o izvozu hrane. Kuba je velesila u sportu, i tu vidimo mogućnost za širenje saradnje, a naši zdravstveni stručnjaci su zainteresovani za saradnju i transfer znanja u toj oblasti", naveo je predsednik. On je preneo da je tokom razgovora bilo reči i o biotehnologiji i saradnji u naučno-inovativnim projektima.
 
"Možemo jedni drugima mnogo da pružimo, postoji obostrana korist. Naša trgovinska razmena može i mora da bude mnogo veća", naglasio je predsednik Srbije i dodao da je bilo reči i o saradnji u oblasti turizma. 
 
Zvanična poseta predsednika Republike Kube

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Republike Kube Migel Dijas-Kanel Bermudes je rekao da je sa predsednikom Vučićem i članovima Vlade Srbije razgovarao o unapređenju saradnje. On je preneo da je potvrđena želja da se učvrste prijateljske veze, ali i da se unaprede, kao i saradnja koja se odnosi, pre svega, na privredna ulaganja.
 
"Želimo da poboljšamo ulaganja i ekonomske veze. Naš dijalog je odličan, i imamo odlične odnose između ministarstava spoljnih poslova. Moramo razvijati saradnju u kulturi, zdravstvu i sportu", istakao je predsednik Republike Kube. 
 
Zvanična poseta predsednika Republike Kube

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Tokom zvanične posete predsednika Republike Kube, potpisana su dva bilateralna dokumenta:
 
- Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Kube o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša;
- Memorandum o razumevanju između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Kube o saradnji u oblasti poljoprivrede. 
 
Beograd,
21. jun 2023. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).