Zvanična poseta predsednika Republike Turske

Vesti

07.09.2022. - 16:43

Zvanična poseta predsednika Republike Turske

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ugostio je predsednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdogana, koji boravi u zvaničnoj poseti našoj zemlji, i sa njim razgovarao o svim važnim temama, o unapređenju saradnje, energetskoj krizi, kao i o situaciji u Ukrajini.

Zvanična poseta predsednika Republike Turske

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić poručio je danas, na konferenciji za medije sa turskim predsednikom Erdoganom, da je ovo zlatno doba srpsko-turskih odnosa. 
 
"Verujem da rezultati koje smo postigli pokazuju da smo odnose između Srbije i Turske uspeli da podignemo na izuzetno visok nivo, možda i najviši u istoriji naših zemalja i naroda", rekao je predsednik Vučić i istakao da su turske kompanije izuzetno važne za Srbiju jer zapošljavaju gotovo 10.000 ljudi, te dodao da investicije iz Turske i dalje dolaze. On je naveo da će građani moći da vide ono što je postignuto u odnosima dve zemlje, jer je osim turske obnove mnogih kulturno-umetničkih spomenika tu i izgradnja puta Novi Pazar - Tutin, kao i izgradnja mosta na Rači. 
 
Zvanična poseta predsednika Republike Turske

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„Danas smo razgovarali o još jačoj saradnji u mnogim oblastima i potpisali veliki broj sporazuma – od podsticanja i zaštite ulaganja do inovacija u naprednim tehnologijama“, rekao je predsednik Vučić i preneo da je zamolio turskog predsednika Erdogana za pomoć Srbiji u snabdevanju strujom tokom zime, kako bi se obezbedile količine koje nam nedostaju. On je istakao i da je Srbija zainteresovana za kupovinu bespilotnih letelica barjaktar, te izrazio nadu da će se to realizovati sledeće godine. 
 
Predsednik Vučić zahvalio je Turskoj na podršci Otvorenom Balkanu, kao i naporima da se sačuvaju mir i stabilnost u regionu. On je naveo da će se Srbija postarati da održi prijateljstvo sa Turskom na najboljem i najvišem nivou. 
 
"Da ga ljubomorno čuvamo, da možemo da kažemo da je ovo, posle vremena Kemala Ataturka i Aleksandra Karađorđevića, zlatno doba srpsko-turskih odnosa", poručio je predsednik Vučić.
 
Zvanična poseta predsednika Republike Turske

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan zahvalio je predsedniku Srbije na gostoprimstvu koje je ukazano turskoj delegaciji i naveo da su današnji razgovori bili veoma plodni. 
 
"Tokom razgovora smo se dotakli detaljno naših pitanja i zaista smo se posvetili koracima koje ćemo preduzeti u budućem periodu. Naši odnosi sa Srbijom, koji su na odličnom nivou, dalje se razvijaju svakog dana i protokol koji je upravo potpisan u vezi sa putovanjima i korišćenjem samo ličnih karata dalje će unaprediti naše odnose do novog nivoa. Ove godine od Srbije do naše zemlje došlo je 300.000 turista", istakao je turski predsednik i ocenio da to znači da će se od uvođenja prelaska granice samo uz ličnu kartu taj broj dodatno povećati. On je naveo da je Srbija šesta zemlja sa kojom je Turska potpisala protokol o putovanju sa ličnim kartama.
 
Zvanična poseta predsednika Republike Turske

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Erdogan je istakao da su privredni i trgovinski odnosi Turske i Srbije pokretač saradnje dveju zemalja. 
 
"Obim naše trgovinske razmene nastavio je stabilan rast uprkos pandemiji. Prošle godine stigli smo do oko dve milijarde dolara, a da bismo postigli naš zajednički cilj od pet milijardi dolara, smatram da ćemo da nastavimo da radimo uz istu odlučnost. Mi smo to potvrdili i tokom naših bilateralnih sastanaka, a takođe i tokom sastanaka u prisustvu naših delegacija. Naše kompanije imaju oko 50 projekata u Srbiji, u vrednosti od 847 miliona dolara, i ovom prilikom bih želeo da zahvalim mom dragom prijatelju Vučiću za podršku koju je on pružio našim izvođačima i preduzetnicima, i u svoje ime i u ime mog naroda", poručio je predsednik Erdogan. 
 
Zvanična poseta predsednika Republike Turske

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić rekao je danas na Poslovnom forumu Srbija-Turska da su turski privrednici dobrodošli u Srbiju i da tu mogu da se osećaju kao kod svoje kuće i uvek računaju na pomoć države, kao i da postoji veliki potencijal za saradnju u sektoru odbrane i namenske industrije. On je zamolio srpske i turske kompanije i iz privatnog, a ne samo iz državnog sektora, da pokušaju da pronađu zajednički imenitelj za saradnju. 
 
Zvanična poseta predsednika Republike Turske

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Republike Turske je, obraćajući se na otvaranju Foruma, istakao da je Srbija ključna zemlja za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu, a da je jaka ekonomija potrebna za prosperitet i stabilnost i dodao da je primetio da sa obe strane postoji volja da se poboljšaju poslovni odnosi između Srbije i Turske. On je dodao da se nikada ne može reći da je dostignut dovoljan nivo saradnje kada je reč o privrednoj saradnji Srbije i Turske i da  potencijal za poboljšanje postoji i u oblastima zdravstva, energetike, IT sektoru. 
 
"Niko ne treba da sumnja da postoji sigurno i bezbedno okruženje za turske kompanije u Srbiji i da će to isto tako biti uzvraćeno u Turskoj za srpske investitore", kazao je predsednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan. 
 
Zvanična poseta predsednika Republike Turske

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Tokom zvanične posete predsednika Republike Turske, potpisano je više bilateralnih dokumenata između Repubike Srbije i Republike Turske: Protokol 1 između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Turske o izmenama i dopunama Sporazuma o uzajamnom ukidanju viza potpisanog u Beogradu 12. jula 2010. godine, Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Turske o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja, Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Turske o saradnji u oblasti inovacija u naprednim tehnologijama, Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti suzbijanja šumskih požara između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Turske, Memorandum o razumevanju između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Turske o saradnji u oblasti medija i komunikacija, Memorandum o razumevanju između Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Republike Srbije i Kancelarije digitalne transformacije Predsedništva Republike Turske o saradnji u oblasti elektronske uprave, kao i Protokol o saradnji između Javne medijske ustanove Radio Televizije Srbije i Turske radiotelevizijske korporacije.
 
Beograd,
07. septembar 2022. godine
 
 
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).