08.03.2018

Zvanična posеta Rumuniji- Sastanak sa prеdsеdnicom vladе Rumunijе

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Bukureštu sa predsednicom Vlade Rumunije Vjorikom Danćilom sa kojom je razgovarao o evropskim integracijama, ekonomskoj saradnji i bilateralnim odnosima.

Predsednik Vučić izrazio je zadovoljstvo zbog tradicionalno dobrih odnosa dve države koje predstavljaju model dobrosusedstva u regionu i zahvalio na kontinuiranoj podršci Rumunije u pogledu članstva Srbije u EU. On je naglasio da Srbija izuzetno ceni principijelni stav Rumunije o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Predsednik Vučić istakao je da je srpska strana zainteresovana za dalje intenziviranje ekonomske saradnje i naglasio da Srbija veoma ceni to što je Rumunija smatra najvažnijim ekonomskim partnerom u regionu.

On je rekao da robna razmena između dve zemlje kontinuirano raste i da postoji prostor za unapređenje saradnje u automobilskoj, hemijskoj i građevinskoj industriji.

Dvoje sagovornika konstatovali su da je neophodno raditi na otvaranju graničnih prelaza i rekonstrukciji i modernizaciji železničke infrastrukture Beograd - Temišvar - Evropski pravac, kao i izgradnji autoputa Beograd - Temišvar.

Tema razgovora bio je i položaj nacionalnih manjina u obe države.

VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE.

Bukurešt, 8. mart 2018.