Brzim hodom do tri Olimpijade

Najbolje iz Srbije

03.02.2022. - 09:30

Brzim hodom do tri Olimpijade

Sjajni Aleksandar Raković je desetostruki šampion države u brzom hodanju, trostruki prvak Balkana, učesnik na olipijskim igrama tri puta zaredom i jedan je od legendarnih sportista kojima se Niš ponosi

Aleksandar Raković je jugoslovenski šapion u brzom hodanju na pedeset kilometara. Tri puta je branio boje naše zemlje na olimpijadi. Vatreno krštenje imao je na olimpijadi u Atlanti 1996. godine, četiri godine kasnije u Sidneju, ali i u Atini 2004. godine.
 
Još od malih nogu voleo je da se nadmeće u trčanju. Ljubav prema atletici nasledio je od svog oca, ali da će njegova disciplina biti baš brzo hodanje i da će mu doneti učešće na čak tri olimpijade zaredom, nije mogao da pretpostavi.
 
Brzim hodom do tri Olimpijade

Privatna arhiva

Iako pod teškim uslovima u kojima se tada nalazila naša zemlja i gotovo nikakvim uslovima za treniranje, Aleksandar Raković postigao je zavidan uspeh u brzom hodanju i upisao se na listu najboljih atletičara tadašnje Jugoslavije. Prvi put je boje tadašnje Jugoslavije branio 1987. godine na juniorskoj olimpijadi u Rumuniji. Međutim, ozbiljniji rezultati su se javili 1992. godine.
 
Višestruki je državni rekorder, a sadašnji rekord na pedeset kilometara iznosi tri časa, 48 minuta i jednu sekundu, što je u isto vreme i rekord Balkana. Ovaj rekord je Raka ostvario 1999. godine u Francuskoj.
 
Bio je dugogodišnji član Atletskog kluba „Železničar“, a počeo je u Atletskom klubu „Vrginmost“, jer su njegov otac, koji je inače rođeni Nišlija i pokojna majka zbog posla otišli u Hrvatsku. Tamo je oborio državni rekord, a titulu rekordera Hrvatske još uvek mu niko nije oduzeo. Vratio se u Niš i trenirao u najtežim uslovima, jer ovaj grad nikada nije ni imao uslove za trenažne procese atletičara.
 
Trud se isplatio, počeli su da se nižu rezultati. Evropsko prvenstvo u Geteburgu mu menja karijeru. Zatim, prva olimpijada u Atlanti gde je bio deseti, sledi Sidnej, gde je bio u možda najvećoj životnoj formi.
 
U velikoj konkurenciji, bilo je jako teško osvajati nagrade u atletici. Bez presedana, to je sport broj jedan na Olimpijskim igrama.
 
Brzim hodom do tri Olimpijade

Privatna arhiva

U međuvremenu, tu je bilo sedmo mesto na prvenstvu Evrope, tri titule prvaka Balkana, balkanski rekord, ali i mnogo titula na državnim prvenstvima.
 
Ono što mu je veoma značajno je i titula 1991. u SFRJ.
 
Osnivač je Akademskog atletskog kluba „Niš“.
 
I danas je atletika prisutna u njegovom životu, zahvaljujući obrazovanju. Raković je profesor atletike na niškom Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja već punih 27 godina. To je za njega najveći uspeh, jer je sportsku karijeru završio 2008. godine.
 
Njegova poruka roditeljima je da bi decu bez forsiranja trebalo uključiti u sport, jer utiče na socijalizaciju, pogotovo u današnje vreme kada su svi na telefonima, kompjuterima i „vezani“ su za stolice.
Roditelji već znaju da je atletika najbolji sport za razvoj motoričkih sposobnosti i da je ona baza za sve ostale sportove.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).