Брзим ходом до три Олимпијаде

Најбоље из Србије

03.02.2022. - 09:30

Брзим ходом до три Олимпијаде

Сјајни Александар Раковић је десетоструки шампион државе у брзом ходању, троструки првак Балкана, учесник на олипијским играма три пута заредом и један је од легендарних спортиста којима се Ниш поноси

Александар Раковић је југословенски шапион у брзом ходању на педесет километара. Три пута је бранио боје наше земље на олимпијади. Ватрено крштење имао је на олимпијади у Атланти 1996. године, четири године касније у Сиднеју, али и у Атини 2004. године.
 
Још од малих ногу волео је да се надмеће у трчању. Љубав према атлетици наследио је од свог оца, али да ће његова дисциплина бити баш брзо ходање и да ће му донети учешће на чак три олимпијаде заредом, није могао да претпостави.
 
Брзим ходом до три Олимпијаде

Приватна архива

Иако под тешким условима у којима се тада налазила наша земља и готово никаквим условима за тренирање, Александар Раковић постигао је завидан успех у брзом ходању и уписао се на листу најбољих атлетичара тадашње Југославије. Први пут је боје тадашње Југославије бранио 1987. године на јуниорској олимпијади у Румунији. Међутим, озбиљнији резултати су се јавили 1992. године.
 
Вишеструки је државни рекордер, а садашњи рекорд на педесет километара износи три часа, 48 минута и једну секунду, што је у исто време и рекорд Балкана. Овај рекорд је Рака остварио 1999. године у Француској.
 
Био је дугогодишњи члан Атлетског клуба „Железничар“, а почео је у Атлетском клубу „Вргинмост“, јер су његов отац, који је иначе рођени Нишлија и покојна мајка због посла отишли у Хрватску. Тамо је оборио државни рекорд, а титулу рекордера Хрватске још увек му нико није одузео. Вратио се у Ниш и тренирао у најтежим условима, јер овај град никада није ни имао услове за тренажне процесе атлетичара.
 
Труд се исплатио, почели су да се нижу резултати. Европско првенство у Гетебургу му мења каријеру. Затим, прва олимпијада у Атланти где је био десети, следи Сиднеј, где је био у можда највећој животној форми.
 
У великој конкуренцији, било је јако тешко освајати награде у атлетици. Без преседана, то је спорт број један на Олимпијским играма.
 
Брзим ходом до три Олимпијаде

Приватна архива

У међувремену, ту је било седмо место на првенству Европе, три титуле првака Балкана, балкански рекорд, али и много титула на државним првенствима.
 
Оно што му је веома значајно је и титула 1991. у СФРЈ.
 
Оснивач је Академског атлетског клуба „Ниш“.
 
И данас је атлетика присутна у његовом животу, захваљујући образовању. Раковић је професор атлетике на нишком Факултету спорта и физичког васпитања већ пуних 27 година. То је за њега највећи успех, јер је спортску каријеру завршио 2008. године.
 
Његова порука родитељима је да би децу без форсирања требало укључити у спорт, јер утиче на социјализацију, поготово у данашње време када су сви на телефонима, компјутерима и „везани“ су за столице.
Родитељи већ знају да је атлетика најбољи спорт за развој моторичких способности и да је она база за све остале спортове.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).