Čuvar neponovljivog šmeka Subotice

Najbolje iz Srbije

30.09.2020. - 09:35

Čuvar neponovljivog šmeka Subotice

Grad na samom severu naše zemlje prepoznatljiv je po specifičnom urbanom mobilijaru s „potpisom” Đule Palfija

Brojni kandelaberi, klupe, liveno gvozdene zaštitne ograde oko stabala, biciklarnici i drugi komadi urbanog mobilijara u Subotici – autorski su dizajnirani. Svoj „potpis” na njih stavio je Đula Palfi, inače inženjer elektrotehnike, privatni preduzetnik, vlasnik preduzeća „Rasveta“, kome se Subotica ove godine na Dan grada, 1. septembra, odužila dodelom zvanja Počasni građanin.
 
Čuvar neponovljivog šmeka Subotice

Privatna arhiva

Rodom iz Novog Kneževca, Đula Palfi se u Suboticu zaljubio još kao srednjoškolac. Nije se zadovoljio time da na polju javne rasvete dočara atmosferu secesije, razdoblja razvoja i prosperiteta Subotice, vremena kada su njeni građani bili puni nade i iščekivanja. Đula Palfi je želeo da stvori jedan celovit i jedinstven urbani pejzaž koji će postati deo svakodnevice Subotičana.
 
Čuvar neponovljivog šmeka Subotice

Privatna arhiva

Stilski kandelaberi dizajnirani rukom ovog umetnika već decenijama dočaravaju duh stare Subotice i nepogrešivo su uklopljeni u secesionistički stil najvećeg grada na severu Bačke.
 
U oblasti javne rasvete, koja predstavlja glavnu i pretežnu delatnost preduzeća, kompaniju Đule Palfija karakteriše visok nivo kvaliteta, preciznost i pouzdanost. Kandelaberi, klupe, liveno gvozdene zaštitne ograde oko stabala i biciklarnici – svi ti predmeti, pored toga što su veoma korisni, svojom lepotom i jedinstvenim dizajnom formiraju i određuju imidž grada.
 
Čuvar neponovljivog šmeka Subotice

Privatna arhiva

Subotica može biti ponosna na ljude koji smatraju svojom životnom misijom da sačuvaju osobenosti i atmosferu grada, da služe razvoju na način koji ne uništava, već čuva i ponovo formira vrednosti. Spoj moderne tehnologije i veštine starih zanata je blago koje omogućuje gradu veličine Subotice da sačuva svoje kulturne osobenosti umesto da potone u moru bezličnosti i ispraznosti modernih trendova, da se savremeni stilovi usaglase i formiraju prema istoriji grada. Đula Palfi spada među ljude koji ovu ideju smatraju svojim životnim opredeljenjem.
 
Čuvar neponovljivog šmeka Subotice

Privatna arhiva

Rad uvek donosi napredak i obezbeđuje egzistenciju. Subotica je najviše prosperirala kada je cenila ljude koji su svojim radom doprineli razvoju grada. A Đula Palfi se ubraja među one koji služe razvoju Subotice, obogaćujući uspomene.
 
Čuvar neponovljivog šmeka Subotice

Privatna arhiva

Kada prođe vreme pandemije i kada turisti ponovo prošetaju glavnim trgom Subotice, fotografišući se ispred kandelabera, u pozadini sa Gradskom kućom, ili odmarajući se na klupama korzoa, postavljajući Suboticu na onlajn kartu sveta, širiće glas ne samo o ostvarenim smelim snovima nekadašnjih graditelja, već i o kreativnosti čoveka koji se četrdeset godina trudi da sačuva duh subotičke secesije i da tu atmosferu prenese sledećim generacijama. To je ideja koju Đula Palfi ostvaruje u protekle četiri decenije kao čovek i kao preduzetnik.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).