Чувар непоновљивог шмека Суботице

Најбоље из Србије

30.09.2020. - 09:35

Чувар непоновљивог шмека Суботице

Град на самом северу наше земље препознатљив је по специфичном урбаном мобилијару с „потписом” Ђуле Палфија

Бројни канделабери, клупе, ливено гвоздене заштитне ограде око стабала, бицикларници и други комади урбаног мобилијара у Суботици – ауторски су дизајнирани. Свој „потпис” на њих ставио је Ђула Палфи, иначе инжењер електротехнике, приватни предузетник, власник предузећа „Расвета“, коме се Суботица ове године на Дан града, 1. септембра, одужила доделом звања Почасни грађанин.
 
Чувар непоновљивог шмека Суботице

Приватна архива

Родом из Новог Кнежевца, Ђула Палфи се у Суботицу заљубио још као средњошколац. Није се задовољио тиме да на пољу јавне расвете дочара атмосферу сецесије, раздобља развоја и просперитета Суботице, времена када су њени грађани били пуни наде и ишчекивања. Ђула Палфи је желео да створи један целовит и јединствен урбани пејзаж који ће постати део свакодневице Суботичана.
 
Чувар непоновљивог шмека Суботице

Приватна архива

Стилски канделабери дизајнирани руком овог уметника већ деценијама дочаравају дух старе Суботице и непогрешиво су уклопљени у сецесионистички стил највећег града на северу Бачке.
 
У области јавне расвете, која представља главну и претежну делатност предузећа, компанију Ђуле Палфија карактерише висок ниво квалитета, прецизност и поузданост. Канделабери, клупе, ливено гвоздене заштитне ограде око стабала и бицикларници – сви ти предмети, поред тога што су веома корисни, својом лепотом и јединственим дизајном формирају и одређују имиџ града.
 
Чувар непоновљивог шмека Суботице

Приватна архива

Суботица може бити поносна на људе који сматрају својом животном мисијом да сачувају особености и атмосферу града, да служе развоју на начин који не уништава, већ чува и поново формира вредности. Спој модерне технологије и вештине старих заната је благо које омогућује граду величине Суботице да сачува своје културне особености уместо да потоне у мору безличности и испразности модерних трендова, да се савремени стилови усагласе и формирају према историји града. Ђула Палфи спада међу људе који ову идеју сматрају својим животним опредељењем.
 
Чувар непоновљивог шмека Суботице

Приватна архива

Рад увек доноси напредак и обезбеђује егзистенцију. Суботица је највише просперирала када је ценила људе који су својим радом допринели развоју града. А Ђула Палфи се убраја међу оне који служе развоју Суботице, обогаћујући успомене.
 
Чувар непоновљивог шмека Суботице

Приватна архива

Када прође време пандемије и када туристи поново прошетају главним тргом Суботице, фотографишући се испред канделабeра, у позадини са Градском кућом, или одмарајући се на клупама корзоа, постављајући Суботицу на онлајн карту света, шириће глас не само о оствареним смелим сновима некадашњих градитеља, већ и о креативности човека који се четрдесет година труди да сачува дух суботичке сецесије и да ту атмосферу пренесе следећим генерацијама. То је идеја коју Ђула Палфи остварује у протекле четири деценије као човек и као предузетник.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).