Čuvari naše tradicije

Najbolje iz Srbije

28.09.2022. - 09:30

Čuvari naše tradicije

KUD Braničevo. osnovano još 1985. godine, postiže zavidne rezultate i dostojno predstavlja našu kulturu u zemlji i inostranstvu.

Kulturno umetničko društvo „Braničevo“ iz Braničeva jedno je od najstarijih društava u opštini Golubac, a poslednjih godina jedino registrovano i aktivno, koje postiže zavidne rezultate i dostojno predstavlja opštinu u zemlji i inostranstvu.
 
Čuvari naše tradicije

Privatna arhiva

„Ovo kulturno-umetničko društvo osnovano je 1985. godine, i od tada ostvarili smo velike uspehe u bivšoj Jugoslaviji, kao drugo amatersko društvo u zemlji.
 
Čuvari naše tradicije

Privatna arhiva

Sada imamo dve sekcije, dečiji ansambl i ansambl veterana. Sa decom imamo poseban pristup, jer su oni naša budućnost, ali tu su veterani da dopune sve što je potrebno. Ovakva društva su jako bitna za decu i njihov razvoj jer okupljaju decu različitog uzrasta i sa različitih strana. Probe i okupljanja dece su stalna, a osim igre na probama imaju i druženje, što govori o tome da je ovakva aktivnost dobra ne samo zdravstveno, već i za socijalizaciju dece. Dosta putujemo, kako po našoj zemlji, tako i u inostranstvu, što donosi lepa iskustva i uspomene“- objašnjava Slađana Gajić, a mi razgovaramo u Domu kulture u etno sobi sa stalnom postavkom koju su opremili meštani, gde se nalaze razni eksponati, od kojih su dva najstarija, a to je razboj i kolevka. Sve u sobi je ručne izrade i od prirodnih materijala.
 
Čuvari naše tradicije

Privatna arhiva

„Cilj i želja našeg KUD-a je da deca stvaraju i šire prijateljstva, održavaju kontakte sa članovima drugih društava iz naše zemlje i dijaspore i tako čuvaju našu tradiciju. Nadamo se pomoći od Ministarstva kulture i informisanja da podrži projekat „Promocija srpske kulture u Beču“ koja svojim aktivnostima podstiče i prezentuje kulturno stvaralaštvo pripadnika srpskog naroda u inostranstvu, očuvanje njihovog kulturnog identiteta, a tom saradnjom, povezuje maticu i dijasporu. Sufinansiranje je od velikog značaja za budući rad KUD-a čiji je cilj dalje negovanje i očuvanje tradicije i nacionalnog identiteta. Na nama je, kao i na celom društvu obaveza da damo podršku entuzijazmu, istrajnosti, kvalitetu i velikom trudu članova, koji dugi niz godina pokazuju kroz svoje nastupe uz osmehe na licima“.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).