Dobar glas daleko se čuje

Najbolje iz Srbije

19.04.2021. - 09:30

Dobar glas daleko se čuje

Vlaška izvorna pesma danas odoleva vremenu zahvaljujući umnogome i jednoj živoj legendi, čuvaru kulturnog nasleđa Vlaha u istočnom kraju Srbije koji je poznat kao „kralj vlaške muzike”

Genima i mestom rođenja predodređen da peva pravu narodnu muziku, Boban Janošević iz sela pokraj Bora, jedan je od retkih koji čuvaju tradiciju naše izvorne narodne pesme u moru modernih hitova. Po prirodi nasmejan i vedar, uvek rado viđen u svakom društvu, zna da kaže da je ovaj muzički žanr zapravo izabrao njega.
 
Dobar glas daleko se čuje

Privatna arhiva

Bobanova prava ljubav od malena bila je muzika. Prvi nastup imao je sa svega pet godina i već tada se znalo da će muzika biti njegov život.
 
„Ja sam dete sa sela, rođen sam u selu, živim u selu, volim selo, pevam o selu. Moje selo Brestovac kod Bora pruža mi sve drago. Tu sam zavoleo i prve pesme, tu sam sa pet godina načinio svoje prve muzičke korake", priča nam Boban sa setom u glasu.
 
Dobar glas daleko se čuje

Privatna arhiva

Boban u izvornoj muzici vlaškog kraja traje već više od pola veka. Ovaj predani čuvar vlaške izvorne pesme ima glas retko lepe boje i snage zbog koga je postao poznat širom naše zemlje.
 
Danas gotovo da nema kulturne manifestacije i festivala u Timočkoj krajini koju ne oplemeni Bobanov glas. Ovaj lirski tenor pobednik je Festivala pevača amatera Srbije 1974. godine sa numerom poznatog bosanskog sevdalije Zaima Imamovića, i to mu je, kako kaže, najdragocenije priznanje.
 
Dobar glas daleko se čuje

Privatna arhiva

Peva Boban i stare vlaške pesme, pesme nepoznatih autora, snimio je i pedesetak svojih kompozicija. Pored pevačkog umeća, vičan je i sa gitarom i harmonikom. Do sada je, kako voli da se pohvali, sakupio blago od nekoliko hiljada pesama koje ponosno nosi u sebi.
 
Danas, u smiraju muzičke karijere, svoje znanje, ljubav i iskustvo prema ovoj umetnosti voli da podeli sa članovima KUD-a „Đido” Brestovac sa kojima često nastupa na „Susretima sela”, manifestaciji koja je već duže od pola veka u organizaciji ustanove za kulturu Grada Bora, a za koju Boban ističe da mu je jedna od najdražih.
 
Dobar glas daleko se čuje

Privatna arhiva

Otac dvoje uspešne dece i ponosni deda troje unučadi, često za svoju dušu ume da zapeva jedan od najvećih hitova narodne muzike „Zajdi, zajdi”. Ne tako retko, u društvu voli da pusti glas i na radost svih prisutnih pesmom dočara lepotu vlaškog kraja.
 
Ovaj izvrsni instrumentalista danas predstavlja pravu riznicu muzike i kulture Vlaha, jedinstvene na ovim prostorima. Kako kaže, u ovom životnom pozivu najvažnija je čista ljubav prema muzici i želja da izvornu muziku čuje što više mladih ljudi. Zato on sa ponosom nosi titulu borskog doajena vlaške muzike.
Podeli

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.