Добар глас далеко се чује

Најбоље из Србије

19.04.2021. - 09:30

Добар глас далеко се чује

Влашка изворна песма данас одолева времену захваљујући умногоме и једној живој легенди, чувару културног наслеђа Влаха у источном крају Србије који је познат као „краљ влашке музике”

Генима и местом рођења предодређен да пева праву народну музику, Бобан Јаношевић из села покрај Бора, један је од ретких који чувају традицију наше изворне народне песме у мору модерних хитова. По природи насмејан и ведар, увек радо виђен у сваком друштву, зна да каже да је овај музички жанр заправо изабрао њега.
 
Добар глас далеко се чује

Приватна архива

Бобанова права љубав од малена била је музика. Први наступ имао је са свега пет година и већ тада се знало да ће музика бити његов живот.
 
„Ја сам дете са села, рођен сам у селу, живим у селу, волим село, певам о селу. Моје село Брестовац код Бора пружа ми све драго. Ту сам заволео и прве песме, ту сам са пет година начинио своје прве музичке кораке", прича нам Бобан са сетом у гласу.
 
Добар глас далеко се чује

Приватна архива

Бобан у изворној музици влашког краја траје већ више од пола века. Овај предани чувар влашке изворне песме има глас ретко лепе боје и снаге због кога је постао познат широм наше земље.
 
Данас готово да нема културне манифестације и фестивала у Тимочкој крајини коју не оплемени Бобанов глас. Овај лирски тенор победник је Фестивала певача аматера Србије 1974. године са нумером познатог босанског севдалије Заима Имамовића, и то му је, како каже, најдрагоценије признање.
 
Добар глас далеко се чује

Приватна архива

Пева Бобан и старе влашке песме, песме непознатих аутора, снимио је и педесетак својих композиција. Поред певачког умећа, вичан је и са гитаром и хармоником. До сада је, како воли да се похвали, сакупио благо од неколико хиљада песама које поносно носи у себи.
 
Данас, у смирају музичке каријере, своје знање, љубав и искуство према овој уметности воли да подели са члановима КУД-а „Ђидо” Брестовац са којима често наступа на „Сусретима села”, манифестацији која је већ дуже од пола века у организацији установе за културу Града Бора, а за коју Бобан истиче да му је једна од најдражих.
 
Добар глас далеко се чује

Приватна архива

Отац двоје успешне деце и поносни деда троје унучади, често за своју душу уме да запева један од највећих хитова народне музике „Зајди, зајди”. Не тако ретко, у друштву воли да пусти глас и на радост свих присутних песмом дочара лепоту влашког краја.
 
Овај изврсни инструменталиста данас представља праву ризницу музике и културе Влаха, јединствене на овим просторима. Како каже, у овом животном позиву најважнија је чиста љубав према музици и жеља да изворну музику чује што више младих људи. Зато он са поносом носи титулу борског доајена влашке музике.
Подели

Питајте председника

Име и презиме је обавезно поље.
Телефон је обавезно поље.
Тема је обавезно поље.
Електронска пошта је неисправна.
Порука је обавезно поље.