Fizika je životni poziv

Najbolje iz Srbije

13.01.2021. - 09:30

Fizika je životni poziv

Ljubav prema fizici kod mladog Kraljevčanina Dušana Đorđevića javila se još u školskim danima, jer je za njega predstavljala savršen spoj prirode i matematike, koje su mu od detinjstva bile glavna sfera interesovanja

Najveću podršku tokom priprema za brojna takmičenja Dušan Đorđević imao je od profesorke fizike i razredne Nataše Čaluković, zahvaljujući kojoj je, kako ističe, fiziku prepoznao kao svoj životni poziv.
 
Fizika je životni poziv

Privatna arhiva

Prvi veliki uspeh na republičkom takmičenju ostvario je kao učenik šestog razreda kraljevačke Osnovne škole „Braća Vilotijević“.
 
Tokom pohađanja beogradske Matematičke gimnazije, jedan od najznačajnijih uspeha ostvario je na 48. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike za učenike srednjih škola u Jogjakarti u Indoneziji. U jakoj konkurenciji oko 400 učenika iz 86 zemalja sveta, srpski tim se vratio sa pet medalja – Dušanovom zlatnom i četiri srebrne. Tada su ovi talentovani mladi fizičari ostvarili najbolji rezultat u istoriji učešća predstavnika naše zemlje na svetskom takmičenju iz fizike.
 
Fizika je životni poziv

Privatna arhiva

Ovaj devetostruki učesnik internacionalnih olimpijada učestvovao je na brojnim takmičenjima u fizici, astrofizici, matematici i kompjuterskim naukama, sa kojih se uglavnom vraćao okićen zlatom. Osvojio je zlatne medalje na Međunarodnoj Žautikovskoj olimpijadi iz matematike, fizike i informatike u Alma Ati u Kazahstanu, Međunarodnom takmičenju iz fizike Romanian Master of Physics u Rumuniji i Međunarodnoj olimpijadi metropola u Moskvi, kao i srebro na Internacionalnom takmičenju studenata u Nemačkoj, Olimpijadi iz fizike u Srbiji i bronzu na Olimpijadi u Cirihu. Od 2012. do 2017. godine na Republičkom takmičenju u kategoriji studenata završnih godina tri puta je osvojio zlato.
 
Fizika je životni poziv

Privatna arhiva

Među brojnim nagradama, ovom skromnom mladiću ipak nije najvažnije olimpijsko zlato, zbog koga su ga prozvali zlatnim fizičarem, već bronzane medalje osvojene na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike održanoj u Švajcarskoj 2016. i na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike u Indiji 2017. godine.
 
Iako je uspeo da se upiše na studije fizike na britanskom Kembridžu, ipak je odlučio da studira u Srbiji, na Fizičkom fakultetu u Beogradu. Ovaj brilijantni mladi fizičar odslušao je i položio ispite za prve dve godine fakulteta, sa prosečnom ocenom 10.00, u jednoj godini. Nakon što je i treću godinu savladao sa istim prosekom, upisao je master studije iz fizike na Oksfordu, gde trenutno pohađa nastavu.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).