Физика је животни позив

Најбоље из Србије

13.01.2021. - 09:30

Физика је животни позив

Љубав према физици код младог Краљевчанина Душана Ђорђевића јавила се још у школским данима, јер je за њега представљала савршен спој природе и математике, које су му од детињства биле главна сфера интересовања

Највећу подршку током припрема за бројна такмичења Душан Ђорђевић имао је од професорке физике и разредне Наташе Чалуковић, захваљујући којој је, како истиче, физику препознао као свој животни позив.
 
Физика је животни позив

Приватна архива

Први велики успех на републичком такмичењу остварио је као ученик шестог разреда краљевачке Основне школе „Браћа Вилотијевић“.
 
Током похађања београдске Математичке гимназије, један од најзначајнијих успеха остварио је на 48. Међународној олимпијади из физике за ученике средњих школа у Јогјакарти у Индонезији. У јакој конкуренцији око 400 ученика из 86 земаља света, српски тим се вратио са пет медаља – Душановом златном и четири сребрне. Тада су ови талентовани млади физичари остварили најбољи резултат у историји учешћа представника наше земље на светском такмичењу из физике.
 
Физика је животни позив

Приватна архива

Овај деветоструки учесник интернационалних олимпијада учествовао је на бројним такмичењима у физици, астрофизици, математици и компјутерским наукама, са којих сe углавном враћао окићен златом. Освојио је златне медаље на Међународној Жаутиковској олимпијади из математике, физике и информатике у Алма Ати у Казахстану, Међународном такмичењу из физике Romanian Master of Physics у Румунији и Међународној олимпијади метропола у Москви, као и сребро на Интернационалном такмичењу студената у Немачкој, Олимпијади из физике у Србији и бронзу на Олимпијади у Цириху. Од 2012. до 2017. године на Републичком такмичењу у категорији студената завршних година три пута је освојио злато.
 
Физика је животни позив

Приватна архива

Међу бројним наградама, овом скромном младићу ипак није најважније олимпијско злато, због кога су га прозвали златним физичарем, већ бронзане медаље освојене на Међународној олимпијади из физике одржаној у Швајцарској 2016. и на Међународној олимпијади из астрономије и астрофизике у Индији 2017. године.
 
Иако је успео да се упише на студије физике на британском Кембриџу, ипак је одлучио да студира у Србији, на Физичком факултету у Београду. Овај брилијантни млади физичар одслушао је и положио испите за прве две године факултета, са просечном оценом 10.00, у једној години. Након што је и трећу годину савладао са истим просеком, уписао је мастер студије из физике на Оксфорду, где тренутно похађа наставу.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).