Gastronomsko blago juga - leskovački ajvar

Najbolje iz Srbije

12.10.2022. - 09:30

Gastronomsko blago juga - leskovački ajvar

Leskovačko petorečje predstavlja geografsku celinu koja je po mnogo čemu jedinstvena na prostoru Balkana. Plodna i osunčana zemlja u dolini pet reka idealna je za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom. Grad na reci Veternici, koji je u međunarodnim okvirima prepoznat kao „prestonica roštilja“, čuven je po još jednom proizvodu – Leskovačkom domaćem ajvaru

Bogata gastronomska ponuda juga ne bi bila potpuna bez ajvara - neodoljivog proizvoda jarke crvene boje, bogatog i jedinstvenog ukusa. Od druge polovine avgusta sve do početka oktobra leskovačke domaćice se trude da pripreme ajvar, bez koga se nijedna zimska trpeza na jugu Srbije ne može zamisliti.
 
Gastronomsko blago juga - leskovački ajvar

Privatna arhiva

Ono što izdvaja ovaj proizvod je sirovina, kao i tradicionalni način pripreme. Paprika koja se koristi u preradi je tipa „Kurtove kapije“ čije su karakteristike takve da svaki plod mora da bude dvostran sa tankom drškom, veličine prosečne ljudske šake i sa niskim sadržajem suve materije. Paprika, koja se peče na peći koju Leskovčani nazivaju „kube“, daje prijatne mirise, a nakon pečenja se ljušti, melje i prži u biljnom ulju.
 
Gastronomsko blago juga - leskovački ajvar

Privatna arhiva

Dodavanjem soli, jabukovog ili vinskog sirćeta i šećera dobija se proizvod koji ima karakteristike i toplinu juga Srbije. Postoje više varijacija ajvara, i to: ljuti i neljuti, mleveni i cepkani. Leskovački domaći ajvar nalazi se na listi zaštićenih proizvoda sa geografskim poreklom.
 
Gastronomsko blago juga - leskovački ajvar

Privatna arhiva

Sama reč „ajvar“ je osmanskog porekla, a po nekim tumačenjima dovodi se u vezu sa „kavijarom“ koji nije bio retkost u srpskim kafanama u 19. veku.
 
Istorija proizvodnje paprike u Leskovcu je duga, a trgovci iz ove varoši nadaleko su bili poznati po prodaji sušene i mlevene paprike. Uostalom, čuvena izreka nadasve duhovitih Leskovčana, zapisana u periodu između dva svetska rata, glasi: „Mi jedemo paprike, a zidamo fabrike“. Počeci pripreme ajvara u Leskovcu vezani su za period posle Drugog svetskog rata.
 
Gastronomsko blago juga - leskovački ajvar

Privatna arhiva

Uz spržu i roštilj meso, ajvar je neizostavni deo leskovačke tradicionalne kuhinje. Bez ova tri proizvoda Leskovac ne bi bio to što jeste - grad sa kvalitetnom i ukusnom hranom.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).