Гастрономско благо југа - лесковачки ајвар

Најбоље из Србије

12.10.2022. - 09:30

Гастрономско благо југа - лесковачки ајвар

Лесковачко петоречје представља географску целину која је по много чему јединствена на простору Балкана. Плодна и осунчана земља у долини пет река идеална је за бављење пољопривредном производњом. Град на реци Ветерници, који је у међународним оквирима препознат као „престоница роштиља“, чувен је по још једном производу – Лесковачком домаћем ајвару

Богата гастрономска понуда југа не би била потпуна без ајвара - неодољивог производа јарке црвене боје, богатог и јединственог укуса. Од друге половине августа све до почетка октобра лесковачке домаћице се труде да припреме ајвар, без кога се ниједна зимска трпеза на југу Србије не може замислити.
 
Гастрономско благо југа - лесковачки ајвар

Приватна архива

Оно што издваја овај производ је сировина, као и традиционални начин припреме. Паприка која се користи у преради је типа „Куртове капије“ чије су карактеристике такве да сваки плод мора да буде двостран са танком дршком, величине просечне људске шаке и са ниским садржајем суве материје. Паприка, која се пече на пећи коју Лесковчани називају „кубе“, даје пријатне мирисе, а након печења се љушти, меље и пржи у биљном уљу.
 
Гастрономско благо југа - лесковачки ајвар

Приватна архива

Додавањем соли, јабуковог или винског сирћета и шећера добија се производ који има карактеристике и топлину југа Србије. Постоје више варијација ајвара, и то: љути и нељути, млевени и цепкани. Лесковачки домаћи ајвар налази се на листи заштићених производа са географским пореклом.
 
Гастрономско благо југа - лесковачки ајвар

Приватна архива

Сама реч „ајвар“ је османског порекла, а по неким тумачењима доводи се у везу са „кавијаром“ који није био реткост у српским кафанама у 19. веку.
 
Историја производње паприке у Лесковцу је дуга, а трговци из ове вароши надалеко су били познати по продаји сушене и млевене паприке. Уосталом, чувена изрека надасве духовитих Лесковчана, записана у периоду између два светска рата, гласи: „Ми једемо паприке, а зидамо фабрике“. Почеци припреме ајвара у Лесковцу везани су за период после Другог светског рата.
 
Гастрономско благо југа - лесковачки ајвар

Приватна архива

Уз спржу и роштиљ месо, ајвар је неизоставни део лесковачке традиционалне кухиње. Без ова три производа Лесковац не би био то што јесте - град са квалитетном и укусном храном.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).