Glasne žice iz ravnice

Najbolje iz Srbije

30.12.2020. - 09:30

Glasne žice iz ravnice

Dušan Dakić iz Odžaka, nakon završene elektrotehničke škole je trebalo da unapredi zanat kojim se bave njegov otac i deda, ali mu je životni put na neki način promenila nastavnica muzičke kulture, ukazavši mu na glas koji poseduje

Porodična tradicija nasleđivanja mašinskog zanata, bila je logičan odabir puta kojim bi, nakon završene škole, trebalo da krene Dušan Dakić iz Odžaka. Kako je sanjario kao mali, nakon završene elektrotehničke škole, unapredio bi zanat kojim se bave njegov otac i deda. Dane u ranom detinjstvu provodio je u radionici, pomažući im bez odmora, „radom" čak i vikendom, kao veliki, kao oni... I možda bi Dušan danas baš to i bio, zanatlija, majstor, da ga u osmom razredu nije primetila nastavnica muzičke kulture.
 
Glasne žice iz ravnice

Privatna arhiva

Ukazala mu je na glas koji poseduje i na neki način, odredila njegov dalji način života. 
 
Nakon mnogo neprospavanih noći, dvoumljenja pri odabiru škole u kojoj bi nastavio školovanje, tada petnaestogodišnji dečak, našao se na raskršću dva puta koji se, ni posle mnogo pređenih kilometara, ne spajaju. Kako kaže, pokajao bi se da nije odabrao da upiše Srednju muzičku školu „Petar Konjović" u Somboru u klasi profesorke Silvije Minee. 
 
Glasne žice iz ravnice

Privatna arhiva

Opersko pevanje koje je toliko osetljivo i zahteva puno strpljenja, glas koji je živi instrument, odveli su Dušana u sasvim drugu sferu školovanja i interesovanja. Tokom školovanja postigao je veliki broj uspeha na republičkim i međunarodnim takmičenjima. 
 
Takmičio se i na smotrama talenata, domova učenika, bio je član vokalnog ansambla u Somboru gde se često isticao kao solista. Dušan je sada student Akademije umetnosti u Novom Sadu kod profesora dr Milice Stojadinović. Svoje koncerte održao je i van granica naše zemlje. Sarađivao je sa brojnim pedagozima i pohađao razne masterklasove. 
 
Glasne žice iz ravnice

Privatna arhiva

Dobitnik je stipendije za unapređenje vokalne umetnosti „Melanije Bugarinović i ćerke Mirjane Kalinović Kalin". Pun volje koja ne jenjava, Dušan svakodnevno vežba kako bi došao do svetskih pozornica. Kreator svojih likova u koje unosi sve vrste emocija, neprestano traži inspiraciju za svako delo. Ovaj talentovani momak, krug prijatelja obogatio je ljudima iz svih krajeva sveta, upoznajući uz njih i kulture svih nacija. Ipak, najjače emocije su kada se vraćaš sredini iz koje potičeš i zato ovaj mladi momak teži uzdizanju kulture u svojoj zemlji i svojoj ravnici.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).