Гласне жице из равнице

Најбоље из Србије

30.12.2020. - 09:30

Гласне жице из равнице

Душан Дакић из Оџака, након завршене електротехничке школе је требало да унапреди занат којим се баве његов отац и деда, али му је животни пут на неки начин променила наставница музичке културе, указавши му на глас који поседује

Породична традиција наслеђивања машинског заната, била је логичан одабир пута којим би, након завршене школе, требало да крене Душан Дакић из Оџака. Како је сањарио као мали, након завршене електротехничке школе, унапредио би занат којим се баве његов отац и деда. Дане у раном детињству проводио је у радионици, помажући им без одмора, „радом" чак и викендом, као велики, као они... И можда би Душан данас баш то и био, занатлија, мајстор, да га у осмом разреду није приметила наставница музичке културе.
 
Гласне жице из равнице

Приватна архива

Указала му је на глас који поседује и на неки начин, одредила његов даљи начин живота. 
 
Након много непроспаваних ноћи, двоумљења при одабиру школе у којој би наставио школовање, тада петнаестогодишњи дечак, нашао се на раскршћу два пута који се, ни после много пређених километара, не спајају. Како каже, покајао би се да није одабрао да упише Средњу музичку школу „Петар Коњовић" у Сомбору у класи професорке Силвије Минее. 
 
Гласне жице из равнице

Приватна архива

Оперско певање које је толико осетљиво и захтева пуно стрпљења, глас који је живи инструмент, одвели су Душана у сасвим другу сферу школовања и интересовања. Током школовања постигао је велики број успеха на републичким и међународним такмичењима. 
 
Такмичио се и на смотрама талената, домова ученика, био је члан вокалног ансамбла у Сомбору где се често истицао као солиста. Душан је сада студент Академије уметности у Новом Саду код професора др Милице Стојадиновић. Своје концерте одржао је и ван граница наше земље. Сарађивао је са бројним педагозима и похађао разне мастеркласове. 
 
Гласне жице из равнице

Приватна архива

Добитник је стипендије за унапређење вокалне уметности „Меланије Бугариновић и ћерке Мирјане Калиновић Калин". Пун воље која не јењава, Душан свакодневно вежба како би дошао до светских позорница. Креатор својих ликова у које уноси све врсте емоција, непрестано тражи инспирацију за свако дело. Овај талентовани момак, круг пријатеља обогатио је људима из свих крајева света, упознајући уз њих и културе свих нација. Ипак, најјаче емоције су када се враћаш средини из које потичеш и зато овај млади момак тежи уздизању културе у својој земљи и својој равници.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).