I u osmoj deceniji - najsnažniji Evropljanin

Najbolje iz Srbije

26.10.2020. - 09:30

I u osmoj deceniji - najsnažniji Evropljanin

Sedamdesetogodišnji Belocrkvanin Sava Vasiljevski na proteklom Evropskom prvenstvu za veterane u dizanju tereta, u kategoriji do 93 kilograma, podigao je iz čučnja 170 kilograma i poneo titulu najsnažnijeg na Starom kontinentu

Savino zlato, osvojeno na ovogodišnjem prvenstvu u francuskom gradu Albiju, predstavlja i prvu zlatnu medalju za Srbiju osvojenu u kategoriji najstarijih veterana. Istovremeno, u disciplini vučenja sa zemlje, ovaj Belocrkvanin osvojio je srebrnu medalju, povukavši 200 kilograma.
 
I u osmoj deceniji - najsnažniji Evropljanin

Privatna arhiva

Vasiljevski je šest puta bio i prvak Jugoslavije u konkurenciji do 110 kilograma. Te pobede su večne, jer jugoslovenskog takmičenja više neće biti. Poslednje je održano u Sarajevu 1986. godine, gde je Sava oborio dotadašnji apsolutni jugoslovenski rekord, u kategoriji do 110 kilograma, podigavši 200 kilograma „sa klupe“.
 
Savino putovanje u Francusku bilo je sasvim neizvesno, jer se troškovi učešća nisu uklapali u njegovu penziju. Obratio se za pomoć lokalnoj samoupravi opštine Bela Crkva, koja mu je odobrila novac za putne troškove i smeštaj.
 
I u osmoj deceniji - najsnažniji Evropljanin

Privatna arhiva

„Kad smo stigli u Albi, gledali su nas sa potcenjivanjem, a kada smo pošli u Srbiju ispratili su nas čestitajući nam“, kaže Sava i ističe da je na ovom velikom takmičenju Srbija prvi put imala reprezentaciju. Čak dva puta je intonirana himna „Bože pravde“, prvi put za rezultate Zaječarca Saše Cvetkovića, a drugim intoniranjem naše himne nagrađen je Milan Smiljanić, predsednik Pauerlifting saveza Srbije, iz Beograda. Oni su postigli najbolje rezultate u svojim kategorijama.
 
I u osmoj deceniji - najsnažniji Evropljanin

Privatna arhiva

Savine sobe su pune pehara, medalja i ostalih priznanja. Kaže da ih je zaslužio „znojem svojim“, jer je svakodnevno trenirao po više sati. Nekada je Bela Crkva samo u ovom sportu imala šest prvaka Jugoslavije.
 
I u osmoj deceniji - najsnažniji Evropljanin

Privatna arhiva

Pre pola veka, 12. januara 1970. godine, Sava je podigao svoj prvi teg. Danas želi da svoje znanje i umeće prenese mlađim generacijama, koje bi osvajale medalje za Srbiju i na nekim budućim evropskim i svetskim prvenstvima.
 
Raduje se i skorom završetku nove sportske sale u Beloj Crkvi, koja će omogućiti mladima treninge, a lokalnoj zajednici stvoriti mogućnost da možda bude i domaćin nekog od ovih prvenstava.
 
I u osmoj deceniji - najsnažniji Evropljanin

Privatna arhiva

Sava kaže da planira da obori važeći evropski i svetski rekord od 192,5 kilograma iz čučnja, a taj cilj za njega nije nedostižan, jer je na treningu bez napora podizao 185 kilograma. Do sledećeg evropskog takmičenja, u martu iduće godine u Litvaniji, intenzivno će vežbati, jer to je šansa koja se u tim godinama ne propušta.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).