И у осмој деценији - најснажнији Европљанин

Најбоље из Србије

26.10.2020. - 09:30

И у осмој деценији - најснажнији Европљанин

Седамдесетогодишњи Белоцркванин Сава Васиљевски на протеклом Европском првенству за ветеране у дизању терета, у категорији до 93 килограма, подигао је из чучња 170 килограма и понео титулу најснажнијег на Старом континенту

Савино злато, освојено на овогодишњем првенству у француском граду Албију, представља и прву златну медаљу за Србију освојену у категорији најстаријих ветерана. Истовремено, у дисциплини вучења са земље, овај Белоцркванин освојио је сребрну медаљу, повукавши 200 килограма.
 
И у осмој деценији - најснажнији Европљанин

Приватна архива

Васиљевски је шест пута био и првак Југославије у конкуренцији до 110 килограма. Те победе су вечне, јер југословенског такмичења више неће бити. Последње је одржано у Сарајеву 1986. године, где је Сава оборио дотадашњи апсолутни југословенски рекорд, у категорији до 110 килограма, подигавши 200 килограма „са клупе“.
 
Савино путовање у Француску било је сасвим неизвесно, јер се трошкови учешћа нису уклапали у његову пензију. Обратио се за помоћ локалној самоуправи општине Бела Црква, која му је одобрила новац за путне трошкове и смештај.
 
И у осмој деценији - најснажнији Европљанин

Приватна архива

„Кад смо стигли у Алби, гледали су нас са потцењивањем, а када смо пошли у Србију испратили су нас честитајући нам“, каже Сава и истиче да је на овом великом такмичењу Србија први пут имала репрезентацију. Чак два пута је интонирана химна „Боже правде“, први пут за резултате Зајечарца Саше Цветковића, а другим интонирањем наше химне награђен је Милан Смиљанић, председник Пауерлифтинг савеза Србије, из Београда. Они су постигли најбоље резултате у својим категоријама.
 
И у осмој деценији - најснажнији Европљанин

Приватна архива

Савине собе су пуне пехара, медаља и осталих признања. Каже да их је заслужио „знојем својим“, јер је свакодневно тренирао по више сати. Некада је Бела Црква само у овом спорту имала шест првака Југославије.
 
И у осмој деценији - најснажнији Европљанин

Приватна архива

Пре пола века, 12. јануара 1970. године, Сава је подигао свој први тег. Данас жели да своје знање и умеће пренесе млађим генерацијама, које би освајале медаље за Србију и на неким будућим европским и светским првенствима.
 
Радује се и скором завршетку нове спортске сале у Белој Цркви, која ће омогућити младима тренинге, а локалној заједници створити могућност да можда буде и домаћин неког од ових првенстава.
 
И у осмој деценији - најснажнији Европљанин

Приватна архива

Сава каже да планира да обори важећи европски и светски рекорд од 192,5 килограма из чучња, а тај циљ за њега није недостижан, јер је на тренингу без напора подизао 185 килограма. До следећег европског такмичења, у марту идуће године у Литванији, интензивно ће вежбати, јер то је шанса која се у тим годинама не пропушта.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).