Inovacijom do uštede i boljeg prinosa

Najbolje iz Srbije

07.10.2020. - 08:15

Inovacijom do uštede i boljeg prinosa

Mladi inovator Lazar Jovanović iz Malog Zvornika osmislio sistem pametnog navodnjavanja

Sistem za navodnjavanje „Smart Watering“, kojim se upravlja putem poruke na mobilnom telefonu, izum je mladog Malozvorničanina Lazara Jovanovića, diplomiranog inženjera elektrotehnike i direktora firme „Smart Watering Solutions“.
 
Inovacijom do uštede i boljeg prinosa

Privatna arhiva

Pametni sistem Jovanović je patentirao 2016. godine, još kao student tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, u želji da daljinskim putem efikasno upravlja zasadom lešnika na porodičnom imanju.
  
„Ideja ovog patenta, koji u praksi uspešno funkcioniše već nekoliko godina, jeste da poljoprivrednicima olakša posao, uštedi vreme i novac i poveća prinos“, kaže Jovanović, napominjući da kvalitetno zalivanje zasada donosi povećanje prihoda u iznosu od preko 30 odsto.
 
Pametni sistem namenjen je izvozno orijentisanim proizvođačima, na modernim, visokoprofitnim zasadima, koji zahtevaju velika ulaganja, ali i donose značajnu dobit.
 
Osmišljen je tako da se celokupno upravljanje i nadzor nad njima vrše daljinskim putem, preko SMS-a.
 
Inovacijom do uštede i boljeg prinosa

Privatna arhiva

„Osim što se aktivira u programirano vreme, on konstantno meri vlažnost zemljišta i nivo vode, uz kreiranje SMS izveštaja, odnosno dobijanje povratne informacije o svemu što se dešava u okviru sistema“, objasnio je Jovanović.
  
On je istakao da se sistem može prilagoditi potrebama svakog kupca i da vrednost investicije za uvođenje ovog inovativnog načina navodnjavanja zavisi od više faktora, pre svega od površine parcele koja se zaliva i vrste navodnjavanja, a može se kretati od 350 do 5.000 evra.
 
Uz napomenu da je za svaku inovaciju potrebno vreme da zaživi u praksi, on je naveo da je sistemu koji je osmislio, kao što je i očekivao, bilo potrebno nekoliko godina da uđe u širu upotrebu.
 
„Precizno navodnjavanje „Smart Watering“ danas koristi oko 50 klijenata, na zasadima površine od 20 do 30 hektara, najčešće jabuke i borovnice, ali i drugih zasada“, ispričao je mladi inovator, dodajući da je sledeći korak u poslu kojim se bavi plasman sistema na inostrano tržiše.
 
Kako bi sistem bio efikasniji u praksi, kontinuirano je rađeno na njegovom usavršavanju.
 
Inovacijom do uštede i boljeg prinosa

Privatna arhiva

Jovanović je naveo da je u međuvremenu razvijena posebna aplikacija za mobilne telefone, sa uvidom u vremensku prognozu, kao i da je rađeno na kreiranju automatizovanog dozera prehrane i prilagođavanju patenta za primenu u plastenicima, te zaštiti sistema od krađe.
 
Govoreći o detaljima svog izuma, Jovanović je rekao da se, osim klasičnog napajanja električnom energijom, sistem strujom može napajati uz upotrebu solarnih panela.
 
Sa ponosom je istakao da je, nakon niza uspeha na različitim takmičenjima, sa svojom inovacijom 2017. godine u Novom Sadu osvojio treće mesto na Youth Heroes konkursu u oblasti preduzetništva, održanom u organizaciji Exit Fondacije i NIS a.d. Novi Sad.
 
Podsetivši da je sa ovim projektom, uz podršku opštine Mali Zvornik, polovinom marta iste godine u Južnoafričkoj Republici učestvovao u finalu svetskog takmičenja u oblasti inovacija u poljoprivredi i agrobiznisu, Future Agro Challenge (FAC), gde se takmičio u konkurenciji nacionalnih pobednika iz 50 država, Malozvorničanin se pohvalio da je projekat tom prilikom bio vrlo zapažen i zainteresovao inostrane investitore iz Nemačke i Austrije.
 
Ljiljana Ristanović
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).