Иновацијом до уштеде и бољег приноса

Најбоље из Србије

07.10.2020. - 08:15

Иновацијом до уштеде и бољег приноса

Млади иноватор Лазар Јовановић из Малог Зворника осмислио систем паметног наводњавања

Систем за наводњавање „Smart Watering“, којим се управља путем поруке на мобилном телефону, изум је младог Малозворничанина Лазара Јовановића, дипломираног инжењера електротехнике и директора фирме „Smart Watering Solutions“.
 
Иновацијом до уштеде и бољег приноса

Приватна архива

Паметни систем Јовановић је патентирао 2016. године, још као студент техничких наука Универзитета у Новом Саду, у жељи да даљинским путем ефикасно управља засадом лешника на породичном имању.
  
„Идеја овог патента, који у пракси успешно функционише већ неколико година, јесте да пољопривредницима олакша посао, уштеди време и новац и повећа принос“, каже Јовановић, напомињући да квалитетно заливање засада доноси повећање прихода у износу од преко 30 одсто.
 
Паметни систем намењен је извозно оријентисаним произвођачима, на модерним, високопрофитним засадима, који захтевају велика улагања, али и доносе значајну добит.
 
Осмишљен је тако да се целокупно управљање и надзор над њима врше даљинским путем, преко SMS-а.
 
Иновацијом до уштеде и бољег приноса

Приватна архива

„Осим што се активира у програмирано време, он константно мери влажност земљишта и ниво воде, уз креирање SMS извештаја, односно добијање повратне информације о свему што се дешава у оквиру система“, објаснио је Јовановић.
  
Он је истакао да се систем може прилагодити потребама сваког купца и да вредност инвестиције за увођење овог иновативног начина наводњавања зависи од више фактора, пре свега од површине парцеле која се залива и врсте наводњавања, а може се кретати од 350 до 5.000 евра.
 
Уз напомену да је за сваку иновацију потребно време да заживи у пракси, он је навео да је систему који је осмислио, као што је и очекивао, било потребно неколико година да уђе у ширу употребу.
 
„Прецизно наводњавање „Smart Watering“ данас користи око 50 клијената, на засадима површине од 20 до 30 хектара, најчешће јабуке и боровнице, али и других засада“, испричао је млади иноватор, додајући да је следећи корак у послу којим се бави пласман система на инострано тржише.
 
Како би систем био ефикаснији у пракси, континуирано је рађено на његовом усавршавању.
 
Иновацијом до уштеде и бољег приноса

Приватна архива

Јовановић је навео да је у међувремену развијена посебна апликација за мобилне телефоне, са увидом у временску прогнозу, као и да је рађено на креирању аутоматизованог дозера прехране и прилагођавању патента за примену у пластеницима, те заштити система од крађе.
 
Говорећи о детаљима свог изума, Јовановић је рекао да се, осим класичног напајања електричном енергијом, систем струјом може напајати уз употребу соларних панела.
 
Са поносом је истакао да је, након низа успеха на различитим такмичењима, са својом иновацијом 2017. године у Новом Саду освојио треће место на Youth Heroes конкурсу у области предузетништва, одржаном у организацији Exit Фондације и НИС а.д. Нови Сад.
 
Подсетивши да је са овим пројектом, уз подршку општине Мали Зворник, половином марта исте године у Јужноафричкој Републици учествовао у финалу светског такмичења у области иновација у пољопривреди и агробизнису, Future Agro Challenge (FAC), где се такмичио у конкуренцији националних победника из 50 држава, Малозворничанин се похвалио да је пројекат том приликом био врло запажен и заинтересовао иностране инвеститоре из Немачке и Аустрије.
 
Љиљана Ристановић
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).