Istrajnost i nesalomivi duh

Najbolje iz Srbije

13.01.2021. - 09:32

Istrajnost i nesalomivi duh

Iva Petrović iz Niša, učenica Osnovne škole „Branko Miljković” i član tekvondo kluba „Asteriks”, prva je na svetskoj rang listi, prvak Evrope i prvak Srbije u tekvondou u kategoriji kadetkinja od 12 do 14 godina

„Tekvondo je definitivno moj sport, znala sam to posle prve pobede i reakcije mog trenera na Kupu Srbije 2014. godine“, tako počinje razgovor sa Ivom Petrović, učenicom osmog razreda, koja je na krovu sveta i već od početka ove godine počinje prikupljanje bodova za Olimpijske igre mladih i Olimpijske igre u Parizu koje će biti održane 2024. godine.
 
Istrajnost i nesalomivi duh

Privatna arhiva

„Svoju ličnost delim na Ivu pre početka bavljenja ovim sportom i Ivu sada. Rasla sam sa ovim sportom, a raslo je i moje samopouzdanje, sada sam istrajnija, energičnija, ne odustajem pri prvoj prepreci. Tekvondo vaspitava i oblikuje karakter”, kaže Iva.
 
Ona navodi da je tekvondo inividualna borilačka veština koja se zasniva na pet principa, a to su: učtivost, poštenje, istrajnost, samokontrola i nesalomivi duh.
 
Istrajnost i nesalomivi duh

Privatna arhiva

„Na mene su najviše uticali istrajnost i nesalomivi duh, jer kad zacrtam cilj, ja to i uradim uz posvećenost i bez obzira na druge okolnosti”, ističe Iva.
 
Sve je počelo, kako napominje, kada je njen brat trenirao tekvondo, a ona dolazila da gleda treninge. Porodica je podržava, a nastavnici imaju razumevanja za njena odsustva zbog takmičenja i treninga. 
 
Istrajnost i nesalomivi duh

Privatna arhiva

„Sportista koji se bavi borilačkim veštinama to nikada ne zloupotrebljava, ja to nikad ne pokazujem”, napominje naš nosilac crvenog pojasa sa crnom trakom.
 
Slobodno vreme Iva koristi kao i svako drugo dete. Tu su bicikl, roleri, gledanje filmova, igranje košarke, odbojka, skijanje...
 
Istrajnost i nesalomivi duh

Privatna arhiva

U tekvondou, kako kaže, postoje dva puta. „Prvi, to je samo izučavanje veštine i želja da postanem majstor tekvondoa. Drugi, to je takmičarski put koji je mnogo duži i teži, a cilj je olimpijska medalja koju želim da osvojim za svoju zemlju, grad i svoj klub“, objašnjava Iva.
 
Iva želi da napravi svoju priču, svoje ime i da nadmaši sadašnje uzore, a to su Milica Mandić koja je donela prvu olimpijsku medalju Srbiji, kao i Turkinja Tatar Nur.  „Ja sam taj takmičar koji najviše napada i taj konstantan napad zbunjuje protivnika”, otkriva nam deo svoje taktike.
 
Istrajnost i nesalomivi duh

Privatna arhiva

Iva ne dozvoljava da je neko drugi zagreva pred meč osim njenog trenera Vladana Nikodijevića. Oni su zajedno od trenutka zagrevanja do ulaska u borbu. Imaju i svoj ritual: trener tri puta udara u oklop dok ga vezuje, a zatim sledi pozdrav pesnicama za sreću.
 
Iva je danas prva na svetskoj rang listi, prvak Evrope i prvak Srbije u tekvondou, u kategoriji od 12 do 14 godina u kadetskoj konkurenciji. 
 
Zato, sledi pozdrav pesnicama.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).