Истрајност и несаломиви дух

Најбоље из Србије

13.01.2021. - 09:32

Истрајност и несаломиви дух

Ива Петровић из Ниша, ученица Основне школе „Бранко Миљковић” и члан теквондо клуба „Астерикс”, прва је на светској ранг листи, првак Европе и првак Србије у теквондоу у категорији кадеткиња од 12 до 14 година

„Теквондо је дефинитивно мој спорт, знала сам то после прве победе и реакције мог тренера на Купу Србије 2014. године“, тако почиње разговор са Ивом Петровић, ученицом осмог разреда, која је на крову света и већ од почетка ове године почиње прикупљање бодова за Олимпијске игре младих и Олимпијске игре у Паризу које ће бити одржане 2024. године.
 
Истрајност и несаломиви дух

Приватна архива

„Своју личност делим на Иву пре почетка бављења овим спортом и Иву сада. Расла сам са овим спортом, а расло је и моје самопоуздање, сада сам истрајнија, енергичнија, не одустајем при првој препреци. Теквондо васпитава и обликује карактер”, каже Ива.
 
Она наводи да је теквондо инивидуална борилачка вештина која се заснива на пет принципа, а то су: учтивост, поштење, истрајност, самоконтрола и несаломиви дух.
 
Истрајност и несаломиви дух

Приватна архива

„На мене су највише утицали истрајност и несаломиви дух, јер кад зацртам циљ, ја то и урадим уз посвећеност и без обзира на друге околности”, истиче Ива.
 
Све је почело, како напомиње, када је њен брат тренирао теквондо, а она долазила да гледа тренинге. Породица је подржава, а наставници имају разумевања за њена одсуства због такмичења и тренинга. 
 
Истрајност и несаломиви дух

Приватна архива

„Спортиста који се бави борилачким вештинама то никада не злоупотребљава, ја то никад не показујем”, напомиње наш носилац црвеног појаса са црном траком.
 
Слободно време Ива користи као и свако друго дете. Ту су бицикл, ролери, гледање филмова, играње кошарке, одбојка, скијање...
 
Истрајност и несаломиви дух

Приватна архива

У теквондоу, како каже, постоје два пута. „Први, то је само изучавање вештине и жеља да постанем мајстор теквондоа. Други, то је такмичарски пут који је много дужи и тежи, а циљ је олимпијска медаља коју желим да освојим за своју земљу, град и свој клуб“, објашњава Ива.
 
Ива жели да направи своју причу, своје име и да надмаши садашње узоре, а то су Милица Мандић која је донела прву олимпијску медаљу Србији, као и Туркиња Татар Нур.  „Ја сам тај такмичар који највише напада и тај константан напад збуњује противника”, открива нам део своје тактике.
 
Истрајност и несаломиви дух

Приватна архива

Ива не дозвољава да је неко други загрева пред меч осим њеног тренера Владана Никодијевића. Они су заједно од тренутка загревања до уласка у борбу. Имају и свој ритуал: тренер три пута удара у оклоп док га везује, а затим следи поздрав песницама за срећу.
 
Ива је данас прва на светској ранг листи, првак Европе и првак Србије у теквондоу, у категорији од 12 до 14 година у кадетској конкуренцији. 
 
Зато, следи поздрав песницама.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).