Kanjižanka juniorska kraljica srpske atletike

Najbolje iz Srbije

05.10.2020. - 09:30

Kanjižanka juniorska kraljica srpske atletike

Studentkinja Ekonomskog fakulteta u Novom Sadu, Marina Živković, objedinila je rekorde ostvarene na otvorenom i u dvorani i bila ubedljivo prva na takmičenju u sedmoboju u Turskoj

Za višebojce se kaže da su moderni gladijatori i da su najkompletniji sportisti na svetu. Zbog toga Marinu Živković iz Kanjiže slobodno možemo da proglasimo mladom kraljicom srpske atletike, jer je objedinila juniorske rekorde Srbije na otvorenom i u dvorani.
 
Kanjižanka Marina Živković, član Atletskog kluba „Partizan“ i reprezentacije, na septembarskim takmičenjima zabeležila je odlične rezultate.
 
Kanjižanka juniorska kraljica srpske atletike

Foto: Atlex.rs

Posle oborenog državnog rekorda za mlađe juniore 2018. godine i juniorskog dvoranskog prošle zime, Marina je na Prvenstvu Srbije u višeboju za sve kategorije za 15 bodova nadmašila rekord Olivere Stankov iz 1985. godine. Prvenstvo je održano u Sremskoj Mitrovici, 27. i 28. septembra 2020. godine.
 
Marina je sakupila 5.029 bodova i to tako što je za 14.97 sekundi (846 bodova) istrčala 100 metara sa preponama, uvis je skočila 171 centimetar (867 bodova), što joj je bio prvi od četiri lična rekorda ne računajući ukupni u sedmoboju. Potom je kuglu bacila 10,01 metar (530 bodova) što je bio drugi lični rekord, da bi prvi dan takmičenja završila trkom na 200 metara i pobedničkim rezultatom od 26,69 sekundi ili 738 bodova. 
 
Kanjižanka juniorska kraljica srpske atletike

Foto: Atlex.rs

Narednog dana, naša mlada takmičarka je program počela skokom udalj i daljinom od 5,25 metara (628 bodova). Novi lični rekord postigla je u bacanju koplja dostigavši 37,07 metara (611 bodova), da bi u poslednjoj disciplini, 800 metara, usledila još jedna sjajna Marinina izvedba i novi lični rekord od 2:21.09 (809 bodova).
 
Samo petnaest dana ranije u Istanbulu, na jednom od prvih međunarodnih takmičenja na kojem je nastupala reprezentacija Srbije posle situacije sa virusom Kovid-19, u konkurenciji od 15 zemalja Balkana, Marina je učestvovala na Prvenstvu Balkana za takmičare do 20 godina. Takmičila se u sedmoboju i bila je ubedljiva kako prvog, tako i drugog dana prvenstva.
 
Prvog dana takmičenja, čekalo ju je nadmetanje u četiri discipline - trčanje na 100 metara sa preponama, skok uvis, bacanje kugle, trčanje na 200 metara, dok se drugog dana pokazala u još tri discipline - skok udalj, bacanje koplja i trčanje na 800 metara.
 
Kanjižanka juniorska kraljica srpske atletike

Foto: Atlex.rs

Marina se takmičila protiv tri devojke. U ukupnim bodovima, njenih 4.967 je za otprilike 600 bodova više nego što je osvojila drugoplasirana takmičarka. Svega 47 bodova nedostajalo je da postavi nov državni rekord u sedmoboju za takmičare do 20 godina, ali je zato uspela da postavi novi lični rekord u čak tri discipline - trčanje na 100 metara sa preponama, kao i trčanje na 200 i 800 metara.
 
Marina Živković rođena je 9. jula 2001. godine, osnovnu školu „Jovan Jovanović Zmaj” završila je sa odličnim uspehom, za šta je nagrađena Vukovom diplomom i pohvalama iz više nastavnih predmeta. Sa istim uspehom završila je i Gimnaziju u Novom Kneževcu. Učestvovala je na mnogim školskim takmičenjima, a u atletici se svake godine plasirala na Republičko takmičenje, na kom je 2019. godine osvojila drugo mesto u skoku udalj, a na sportskoj olimpijadi školske omladine Vojvodine (SOŠOV) 2018. godine osvojila je prvo mesto u skoku uvis.
Kanjižanka juniorska kraljica srpske atletike

Foto: Atlex.rs

Marina je sa ostvarenim državnim rekordom pobedila u sedmoboju na prvenstvu Srbije 2018. godine.
 
Trenutno je student Ekonomskog fakulteta u Novom Sadu. Atletikom se bavi od 2007. godine u atletskom klubu „Partizan” iz Kanjiže.
 
Osvajač je više medalja na prvenstvima Srbije, Vojvodine i drugih međunarodnih takmičenja.
 
Za 2015. i 2016. godinu izabrana je za najbolju pionirku u opštini Kanjiža, za 2017. i 2018. godinu - za najbolju kadetkinju, a ujedno je za 2018. izabrana za najbolju sportiskinju opštine Kanjiža. Marina je dobitnik Pro Urbe Juventus priznanja te opštine u 2019. godini.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).