Кањижанка јуниорска краљица српске атлетике

Најбоље из Србије

05.10.2020. - 09:30

Кањижанка јуниорска краљица српске атлетике

Студенткиња Економског факултета у Новом Саду, Марина Живковић, објединила је рекорде остварене на отвореном и у дворани и била убедљиво прва на такмичењу у седмобоју у Турској

За вишебојце се каже да су модерни гладијатори и да су најкомплетнији спортисти на свету. Због тога Марину Живковић из Кањиже слободно можемо да прогласимо младом краљицом српске атлетике, јер је објединила јуниорске рекорде Србије на отвореном и у дворани.
 
Кањижанка Марина Живковић, члан Атлетског клуба „Партизан“ и репрезентације, на септембарским такмичењима забележила је одличне резултате.
 
Кањижанка јуниорска краљица српске атлетике

Фото: Atlex.rs

После обореног државног рекорда за млађе јуниоре 2018. године и јуниорског дворанског прошле зиме, Марина је на Првенству Србије у вишебоју за све категорије за 15 бодова надмашила рекорд Оливере Станков из 1985. године. Првенство је одржано у Сремској Митровици, 27. и 28. септембра 2020. године.
 
Марина је сакупила 5.029 бодова и то тако што је за 14.97 секунди (846 бодова) истрчала 100 метара са препонама, увис је скочила 171 центиметар (867 бодова), што јој је био први од четири лична рекорда не рачунајући укупни у седмобоју. Потом је куглу бацила 10,01 метар (530 бодова) што је био други лични рекорд, да би први дан такмичења завршила трком на 200 метара и победничким резултатом од 26,69 секунди или 738 бодова. 
 
Кањижанка јуниорска краљица српске атлетике

Фото: Atlex.rs

Наредног дана, наша млада такмичарка је програм почела скоком удаљ и даљином од 5,25 метара (628 бодова). Нови лични рекорд постигла је у бацању копља достигавши 37,07 метара (611 бодова), да би у последњој дисциплини, 800 метара, уследила још једна сјајна Маринина изведба и нови лични рекорд од 2:21.09 (809 бодова).
 
Само петнаест дана раније у Истанбулу, на једном од првих међународних такмичења на којем је наступала репрезентација Србије после ситуације са вирусом Ковид-19, у конкуренцији од 15 земаља Балкана, Марина је учествовала на Првенству Балкана за такмичаре до 20 година. Такмичила се у седмобоју и била је убедљива како првог, тако и другог дана првенства.
 
Првог дана такмичења, чекало ју је надметање у четири дисциплине - трчање на 100 метара са препонама, скок увис, бацање кугле, трчање на 200 метара, док се другог дана показала у још три дисциплине - скок удаљ, бацање копља и трчање на 800 метара.
 
Кањижанка јуниорска краљица српске атлетике

Фото: Atlex.rs

Марина се такмичила против три девојке. У укупним бодовима, њених 4.967 је за отприлике 600 бодова више него што је освојила другопласирана такмичарка. Свега 47 бодова недостајало је да постави нов државни рекорд у седмобоју за такмичаре до 20 година, али је зато успела да постави нови лични рекорд у чак три дисциплине - трчање на 100 метара са препонама, као и трчање на 200 и 800 метара.
 
Марина Живковић рођена је 9. јула 2001. године, основну школу „Јован Јовановић Змај” завршила је са одличним успехом, за шта је награђена Вуковом дипломом и похвалама из више наставних предмета. Са истим успехом завршила је и Гимназију у Новом Кнежевцу. Учествовала је на многим школским такмичењима, а у атлетици се сваке године пласирала на Републичко такмичење, на ком је 2019. године освојила друго место у скоку удаљ, а на спортској олимпијади школске омладине Војводине (СОШОВ) 2018. године освојила је прво место у скоку увис.
Кањижанка јуниорска краљица српске атлетике

Фото: Atlex.rs

Марина је са оствареним државним рекордом победила у седмобоју на првенству Србије 2018. године.
 
Тренутно је студент Економског факултета у Новом Саду. Атлетиком се бави од 2007. године у атлетском клубу „Партизан” из Кањиже.
 
Освајач је више медаља на првенствима Србије, Војводине и других међународних такмичења.
 
За 2015. и 2016. годину изабрана је за најбољу пионирку у општини Кањижа, за 2017. и 2018. годину - за најбољу кадеткињу, а уједно је за 2018. изабрана за најбољу спортискињу општине Кањижа. Марина је добитник Pro Urbe Juventus признања те општине у 2019. години.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).